Råd som hjälper dig att göra mer Råd som hjälper dig att göra mer Oavsett om du står inför en stomioperation eller om du har levt med stomi i flera år, kan råden som du får från assistans online hjälpa dig att göra mer av det du vill göra. Läs mer om vad du kan ta del av i assistans online
Stäng

Anpassat efter dina behov

Ska du snart stomiopereras? I sådant fall skickar vi dig information som hjälper dig att förbereda dig både fysiskt och mentalt. Från grundläggande information om stomi till praktiska saker som du kan förvänta dig av operationen.

Har du nyligen stomiopererats? Då kan våra rådgivare guida dig genom de första svåra månaderna när du försöker komma underfund med vilken stomirutin som fungerar för dig. De kan även hjälpa dig med stomitillbehör och många andra ämnen.

Eller du kanske har haft en stomi i flera år? Vi kommer att göra vårt bästa för hjälpa dig och inspirera till att känna dig mer säker vad gäller dina stomilösningar och hur du kan leva med stomi. Detta innebär att dela med oss av berättelser om vad andra med stomi har åstadkommit och hur de lyckades.

Jag vill ta del av assistans online

Stäng

Exempel från assistans online

Råd om läckage och hudproblem Råd om läckage och hudproblem Få råd om hur du vårdar din hud, väljer den bästa påsen för din kropp och läs om hur du undviker läckageproblem. Läs mer om läckage och hudproblem
Stäng

Det finns ingen ”normal” hudirritation!

Detta är ett exempel på ett mail som du skulle kunna få före din operation:

Det är viktigt att aldrig acceptera några hudproblem som ”normala biverkningar” av en stomi. Huden runt din stomi ska se exakt likadan ut som huden på resten av din kropp! Det är självklart naturligt att din hud är lite mer röd precis efter du tagit bort ditt stomibandage, men om rodnaden är permanent eller om du känner obehag eller klåda ska du reagera.

Varför är detta så viktigt? Om din hud blir irriterad kommer stomibandaget inte att fästa lika bra. Detta kan leda till läckage, som kan orsaka allvarligare irritation, och så vidare. Du kan undvika dessa återkommande problem genom dessa sex steg för att få din hud att bli frisk igen.

 

Sex steg för att hålla din hud frisk:

1. Håll huden ren och torr. Kontrollera att din hud är ren och helt torr innan du applicerar stomibandaget på huden. Om din stomi fuktar kan du använda en mjuk servett för att torka bort överflödig fukt innan du applicerar stomibandaget.
2. Klipp försiktigt. Hålet i stomibandaget ska passa din stomi exakt.
3. Mät och kontrollera ofta – det är helt normalt att både kroppens och stomins form förändras. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera att din klippmall har rätt storlek och form för din stomi, särskilt om du har bråck.
4. Fäst ordentligt! Tryck lätt med handen på stomibandaget och jämna ut det tills du är säker på att det finns full kontakt mellan häftan och din hud.
5. Byt om du är osäker. Byt ditt stomibandage så snart du känner obehag eller om det kliar.
6. När du avlägsnar stomibandaget ska du kontrollera din hud och även baksidan av stomibandaget: Ser du tecken på avföring eller urin? Detta indikerar läckage, och betyder att du behöver försöka hitta en bättre passform. Om det inte är möjligt att klippa helt exakt, kanske du behöver en ring eller pasta som tätar öppningen bättre, eller en annan typ av stomibandage. Be din stomiterapeut om rekommendationer. Har stomibandaget luckrats upp eller skadats? Detta kan vara ett tecken på läckage, men det kan även betyda att du behöver byta ditt stomibandage oftare. Viss avföring fräter mer på häftan på stomibandaget. Det bästa sättet att motverka detta är att byta tidigt och hålla huden frisk.

Jag vill ta del av assistans online

Stäng
Tips och råd för vardagen Tips och råd för vardagen Vad gör jag när jag vill bada? Vad äter jag? Kan jag ta med mig min sax på flygplanet när jag reser? Få information, bra råd och värdefulla tips om vardagslivet genom assistans online. Fler tips och råd för vardagen med stomi

Vad du ska göra innan du flyger

Detta är ett exempel på ett mail om att resa:

Se till att du tar med dig minst 50 % fler stomiprodukter än du tror att du behöver, kanske t.o.m. dubbla mängden påsar som du skulle använda för samma tidsperiod hemma, ifall du får magproblem eller fastnar någonstans utan åtkomst till stomiprodukter. Dela upp dina produkter i olika väskor ifall ditt bagage kommer bort eller ditt flyg blir försenat. Ta med dig så mycket du kan i handbagaget, men klipp dina påsar till rätt storlek innan du flyger (i alla fall de som du har med dig i handbagaget), eftersom du inte alltid får ta med dig sax i handbagaget.

 

På flygplatsen: Känn till dina rättigheter!

Kommer du att få problem vid säkerhetskontrollen? Säkerhetskontrollen kanske upptäcker din påse även om den är tom. Men du behöver inte visa din påse och säkerhetspersonalen bör inte be dig att ta av dig kläderna för att visa påsen eller låta dem röra vid påsen. Du kanske blir tillfrågad (eller du kan välja frivilligt) att gnugga handen mot påsen på utsidan av dina kläder (för att utesluta sprängmedel), men undersökningen bör inte gå längre än så. Du kan be din stomiterapeut eller oss om ett ”informationskort” som förklarar och beskriver din stomi på ett diskret sätt för säkerhetspersonalen. Gå tidigt till gaten så att du kan byta din påse precis innan du kliver på planet.

 

I luften

Vissa är oroliga för att påsen kan blåsa upp sig under flygresan p.g.a. förändrat lufttryck i kabinen. Det finns en liten risk att trycket får påsen att blåsa upp sig. Om detta inträffar behöver du bara gå till toaletten och tömma påsen. Kom ihåg att om påsen blåser upp sig (ballooning) orsakas det oftast av något du äter eller dricker, så var försiktig med kolsyrade drycker när du reser. Att boka en stol i bakre raden nära toaletterna kan göra att du känner dig lugnare och tryggare. Om du känner dig lite besvärad av ljud från påsen kommer du att få en trevlig överraskning när du hör hur högljudd flygplanets kabin är. Du kanske inte märkte det förr, men det är inte sannolikt att din påse kan avge tillräckligt mycket ljud för att märkas i kabinen. Du behöver inte meddela flygpersonalen om din stomi i förväg, och de kommer antagligen inte ens att märka något.

Jag hoppas du kommer att tycka att det är mycket lättare än du trodde att resa med din stomi:

Jag vill ta del av assistans online

Stäng
Råd före operation Råd före operation En stomioperation kan vara en överväldigande upplevelse. assistans online hjälper dig att förbereda dig för operationen genom både praktiska råd och emotionella ämnen. Läs mer om råd före operation

Detta är ett exempel på ett mail som du kan få om grundläggande stomiinformation före din operation (en kolostomioperation i detta fall):

Själva stomin förändrar inte vem du är och vad du kan göra

Det kan vara svårt att acceptera att du måste använda en stomipåse, men i slutändan tror jag du kommer att upptäcka att du faktiskt kan leva som du gjorde innan. Din stomi förhindrar inte att du sportar och går ut med vänner. Stomibandage är både säkra och diskreta, och andra människor kommer antagligen inte att veta att du bär en påse om du inte väljer att berätta det för dem.


En stomi är en öppning i kroppen som skapas med hjälp av kirurgi.

Den vanligaste formen av kolostomi är en ändkolostomi, där änden av tjocktarmen (kolon) förs ut genom ett litet snitt i bukväggen och sys fast på huden på magen för att skapa en öppning (stomi). I en loop-kolostomi, förs en ögla av tarmen ut ovanför hudnivån, ett snitt görs i den exponerade tarmöglan och ändarna rullas ner och sys fast på huden. En kolostomi kan antingen vara tillfällig eller permanent beroende på anledningen till kirurgin eller sjukdomens allvarsgrad.


Varför behöver jag använda en stomipåse?

Efter en kolostomioperation, kommer avföringen ut genom stomin istället för anus. Stomin har, till skillnad från anus, ingen muskel som styr när avföring eller gaser släpps. Därför är det nödvändigt att bära en påse. Hur ofta måste påsen bytas? Avföringen från en kolostomi skiljer sig inte mycket från en normal tarmrörelse; avföringen är normalt sett fast och påsen måste bytas mellan en och tre gånger om dagen.

Jag vill ta del av assistans online

Stäng
Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion