Hur går behandlingsprocessen till?
Det kan självklart se lite olika ut hur resan startar, men ofta kan det vara din distriktsläkare på vårdcentralen som initierar din behandling, men ibland kan hen också remittera dig vidare till en specialist, för att utforska olika behandlingsmetoder. Gastroenterologer, kolorektalkirurger eller andra specialistläkare har ofta rätt expertis för att utreda gastrointestinala utmaningar. Du kan även få träffa stomiterapeuter, uroterapeuter eller kanske fysioterapeuter. Det beror lite på hur det ser ut i din region och hur dina problem ser ut.
Att hitta rätt lösning kan ibland ta lite tid och det är viktigt att inte ge upp om dina problem inte omedelbart avtar. Försök att tänka långsiktigt, håll dig informerad och arbeta nära med din vårdgivare, för att hitta rätt lösning för just dig.
Behandlingsmetoder för tarmdysfunktion
Följande stycke förklarar några av de alternativ för behandlingsmetoder som kan komma att utvärderas, med start i de konservativa metoderna (kost/vätskeintag/livsstil etc). Konservativa metoder går att reversera, dvs det går att stoppa behandlingen eller hitta ett alternativ. Invasiva metoder, så som kirurgi, kommer bara ordineras när andra alternativa lösningar har testats och inte gett önskat resultat. Det kan finnas fler behandlingsmetoder i din region, detta är bara ett urval.
Kost och livsstilsförändring
Vi vet alla att det har positiva effekter på hälsan om vi äter en balanserad kost och håller oss aktiva, men att justera din kost och dina rutiner kan också ge lindring av dina tarmproblem1. En balanserad, fiberrik diet kan hjälpa till att reglera tarmrörelser och avföringskonsistens. En hälsosam kost kan justeras över tid för att uppnå önskade resultat.
När vi pratar om kost, tänk då inte bara på mat - vätska är också viktigt för en god hälsa. Livsmedelsverket anger att vi i snitt ska få i oss 2-2,5 liter vätska om dagen, inklusive den vätska som kommer med maten du äter. För många räcker det att dricka när man känner törst, men vissa personer kan behöva tänka på sitt vätskeintag. Här kommer några enkla tips för att säkerställa att du dricker tillräckligt:
- Kombinera dryck med dina måltider
- Ha med dig en vattenflaska under dagen
- Om du dricker ur ditt glas, fyll på det på nytt
- Smaksätt vattnet
- Inkludera frukt och grönsaker med högt vatteninnehåll när du handlar.
Regelbunden träning är ett annat sätt att jobba mot en bättre tarmhälsa. Din vårdgivare kan vägleda dig till vilken aktivitetsnivå som passar just dig.