Så fungerar din tarm

Vet du hur tarmen fungerar? Vilken funktion har matsmältningssystemet? Lär dig allt du behöver veta om din tarm i denna artikel!

Ditt matsmältningssystem

Matsmätlningssystemet ansvarar för en fascinerande och komplex process. Det består av alla de organ som bryter ned maten, tar upp näringsämnen och eliminerar avfallsprodukter.

 

Tunntarmen

Matsmältningsprocessen börjar i din mun. När du sväljer maten, färdas den genom din matstrupe till din magsäck där den bryts ner till mindre beståndsdelar och blandas med magsaft. Den flytande blandningen av mat och magsaft förs vidare till din tunntarm, där matsmältningen fortsätter och de flesta näringsämnen, så som vitaminer och mineraler sugs upp.

 

Tjocktarmen

När tunntarmen har gjort sitt jobb, tar tjocktarmen, (även kallad kolon) över. I tjocktarmen absorberas det sista vattnet och salter, vilket leder till att avfallsprodukten blir fastare och omvandlas till avföring. Avföringen trycks sedan igenom tarmen mot ändtarmen, genom muskelsammandragningar, även kallat peristaltik. En väl fungerande tarm har vanligen 3 till 4 peristaltiska rörelser  per dag.

 

Ändtarmen

När avföringen når slutet på tjocktarmen, förs den in i ändtarmen, där den förvaras. Allt eftersom ändtarmen fylls på, så utvidgar den sig. Detta skickar en nervsignal till hjärnan, vilket gör oss medveten om att det är dags att uppsöka en toalett. Samtidigt slappnar den interna sfinktern av, och avföringen rör sig mot analöppningen och töms ut. Både den interna och den externa analsfinktern dras samman mellan tarmrörelserna, vilket hjälper dig att hålla dig kontinent och slippa läckage.

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion