Introduktion

Fakta och vägledning om urinblåsbesvär

Mer än 20 % av personer över 40 år har upplevt någon form av urinstörning, vilket betyder att urinblåsbesvär är vanligare än du tror. Lär dig mer om urinblåsbesvär

Många personer som upplever urinblåsbesvär kanske tvekar innan de uppsöker läkare. Många tycker att det är genant att prata om och andra ser det som ett ålderstecken som de helt enkelt får vänja sig vid. Men för att förtydliga vad som orsakar symtomen och utesluta något potentiellt farligt är det viktigt att prata med en läkare eller sköterska.

 

När du ska kontakta en läkare

Du bör boka tid hos din läkare om du upplever en eller fler av följande symtom:

  • Jag känner att jag inte kan tömma min urinblåsa helt
  • Jag måste stiga upp ur sängen på natten för att urinera
  • Jag läcker urin när jag sover
  • Urin kommer ut i en svag ström
  • Jag lider ofta av urinvägsinfektioner
  • Jag urinerar oftare än förr
  • Jag känner ett behov av att urinera, även när det gäller små mängder urin och ibland hinner jag inte till toaletten
  • Jag läcker urin när jag är fysiskt aktiv, skrattar eller nyser

Beroende på orsaken och typen av besvär kanske du får råd om träning av bäckenbotten, livsstilsförändringar som att ändra diet och vätskeintag, eller hantera dina symtom med hjälp av läkemedel och/eller medicinska produkter.

Coloplast erbjuder ett sortiment med lösningar som kan hjälpa om du inte kan tömma din urinblåsa eller om du upplever urininkontinens (urinläckage).

 

Kan inte tömma urinblåsan

Coloplast erbjuder ett brett sortiment av tappningskatetrar. Att tömma blåsan med hjälp av tappningskateter kallas Ren Intermittent Kateterisering (RIK). Denna metod anses vara bästa praxis för personer med ett långsiktigt behov av att tömma urinblåsan. 

 

Män med urininkontinens

Coloplast erbjuder ett sortiment med urindroppsamlare för män med mild till riklig urininkontinens. Dessa är kondomliknande fodral som träs på penis och ansluts till en uppsamlingspåse som fästs vid benet.

 

Kirurgisk behandling

Läs mer om dina kirurgiska behandlingsalternativ.

Stäng

Bra att veta

Vanliga orsaker till urinblåsproblem

Det är vanligt att urinblåsproblem är relaterat till kön - vilket kallas en icke-neurogen urinblåsa. Skador på hjärnan, ryggmärgen eller nerverna som styr urinblåsan kan också påverka urinblåsan, vilket då kallas för en neurogen urinblåsa. Orsaker till urinblåsproblem

Icke-neurogen urinblåsa

Män

Det vanligaste urinblåsproblemet för män är svårighet att tömma urinblåsan. Orsaken till detta är ofta en förstorad prostata, även känt som benign prostatahyperplasi (BPH).


Män kan även få problem med urinläckage. Detta är normalt resultatet av prostata- eller urinblåskirurgi, men kan även orsakas av åldersrelaterad försvagning av bäckenbotten. 

 

Kvinnor

Det vanligaste urinblåsbesväret hos kvinnor är urinläckage, även känt som ansträngningsinkontinens. Detta är ofta en följd av en försvagad bäckenbotten som orsakats av barnafödande och ålder. 

 

Neurogen urinblåsa

Termen neurogen urinblåsa täcker ett antal tillstånd. Personer med neurogen urinblåsa har normalt ryggmärgsskada, multipel skleros, spina bifida, diabetes mellitus, stroke, o.s.v.

Stäng

Rätten att välja själv

Allt fler användare upplever att de inte får välja den produkt som fungerar bäst för dem. Upphandlingar med fokus på pris och tuffa sparkrav för landstingen är en viktig orsak. Men du har rätt att vara delaktig och ställa krav. Rätt till lika vård
Stäng

Rätten att välja själv

När kravet på lågt pris blir viktigare än kvaliteten på produkten förlorar landstingen möjligheten att satsa på nya och innovativa produkter. Samtidigt blir begränsningarna för användarna att välja hjälpmedel allt större.

 

Samma vård i hela landet

Idag avgör vilket landsting du bor i om du kan få en produkt eller inte. Men detta går inte hand i hand med vad lagen säger. Hälso- och sjukvårdslagen säger att vården ska vara på lika villkor för hela befolkningen.

 

Rätt att vara delaktig

Som användare kan det vara bra att veta att du, och din förskrivare, har rätt att ställa krav. Du har rätt att vara delaktig i att välja det hjälpmedel som passar dig. Hälso- och sjukvårdslagen säger att vård och behandling så långt som möjligt ska utformas och genomföras i samråd med patienten och att tillhandahållande av hjälpmedel ska planeras i samverkan med den enskilde. Patienten ska ges möjlighet att välja det alternativ som hon eller han föredrar när det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Kostnaderna ska framstå som befogade. Detta stöds av Patientsäkerhetslagen.

 

Livskvalitet är viktigt

Även livskvalitet är ett argument för delaktighet. Hjälpmedelsinstitutet har i sitt arbete sett att när en användare får påverka valet av hjälpmedel ökar livskvaliteten och välbefinnandet för användaren och användbarheten av hjälpmedlet.

Det är tveksamt om billigare produkter och minskad delaktighet faktiskt sparar resurser. Om en person mår bättre av att kunna påverka sin situation och få en produkt som fungerar på bästa sätt är det givetvis en stor vinst för den enskilde, men sannolikt också ekonomiskt fördelaktigt i ett längre perspektiv.

 

Vad kan du som användare göra?

Se till att du får reda på vilka olika produkter som finns tillgängliga på den svenska marknaden och i ditt landsting. Om du inte är nöjd med den produkt som du har fått, se till att du får testa en annan produkt. Stå på dig, du har rätt att vara delaktig i valet. Det är ju din situation som ska underlättas med det hjälpmedel som du behöver.

 

Här kan du fördjupa dig ännu mer (PDF 0.2 MB)

Stäng

Handledning om självkateterisering för män

Nedan hittar du videovägledningar för män som använder SpeediCath® Compact Set, SpeediCath® Compact och SpeediCath®.

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion