Introduktion

Hantera tarmproblem

Avföringsläckage och förstoppning kan ha en avsevärd påverkan på vår livskvalitet. Utöver fysiskt obehag och uppsvälldhet, kanske du blir orolig för att en olycka ska inträffa bland folk. Men det finns hjälp att få. Om läckage och förstoppning
Stäng

Om läckage och förstoppning

Vanliga anledningar till tarmproblem inkluderar:

  • Neurogena skador som orsakas av ryggmärgsskador eller tillstånd som multipel skleros (MS) eller spina bifida (ryggmärgsbråck).
  • Trauma på rektum, t.ex. efter födsel
  • Vissa mediciner

Vem som helst kan uppleva tillfällig förstoppning och avföringsläckage men om symtomen består i mer än en månad bör du söka hjälp från sjukvårdspersonal.

Möjliga behandlingar

Om du har kroniska symtom kan det vara användbart att följa en tarmvårdsrutin. Detta kan hjälpa dig att få regelbundna tarmrörelser igen, och även ge inre ro.

Coloplast erbjuder några lösningar som kan hjälpa dig att hantera dina symtom:

 

 

Stäng

Bra att veta

Vanliga orsaker till tarmbesvär

Tarmbesvär kan uppstå av många anledningar och kan drabba personer i alla åldrar. Nedan beskriver vi några av de vanligaste orsakerna och symtomen Orsaker till tarmproblem
Stäng

Vanliga orsaker till tarmproblem

De vanligaste tarmbesvären som upplevs är:

  • Tarmläckage – när du inte kan kontrollera din tarm, vilket leder till ofrivillig tarmtömning
  • Förstoppning – när avföringen i tarmen stannar på plats för länge och blir för hård att tömma, vilket gör det omöjligt att få igång en tarmrörelse
  • En kombination av båda. Du kan ha förstoppning men fortfarande uppleva att lös avföring läcker förbi den hårda avföringen

Vissa tecken på tarmläckage inkluderar:

  • Att känna behovet av en tarmrörelse, men att inte kunna styra tarmen, vilket leder till ofrivillig tarmtömning (tvångsinkontinens)
  • Läckande avföring (passiv inkontinens)
  • Nedsmutsning av underkläder
  • Att inte kunna styra när du släpper dig (flatus)

Vissa tecken på förstoppning inkluderar:

  • Oförmåga att få en tarmrörelse
  • Uppsvälldhet
  • Obehag
  • Allvarlig magsmärta

Orsaker till tarmbesvär

Det är viktigt att förstå att tarmbesvär inte är en sjukdom i sig. Det finns normalt en bidragande orsak till varför din tarm inte fungerar ordentligt.

Några vanliga orsaker till tarmproblem är:

  • Neurologiska tillstånd som ryggmärgsskada, spina bifida eller multipel skleros. Om du har ett neurologiskt tillstånd är det troligt att nerverna i ryggmärgen – som styr hur tarmen fungerar – är skadade
  • Komplikationer efter kirurgi på rektum, t.ex. efter födsel, där ringmuskeln har skadats, vilket leder till oförmåga att känna när du behöver gå på toaletten
  • Anorektala missbildningar från födseln – även med kirurgisk korrigering kan du fortfarande uppleva episoder av tarminkontinens
  • Minskad vävnadselasticitet p.g.a. hög ålder, vilket leder till ofta förekommande nedsmutsning

Det är viktigt för alla som upplever tarmbesvär att hitta en tarmrutin som tillåter regelbunden tömning av tarmen, eftersom detta hjälper till att förhindra både tarmläckage och förstoppning. Läs mer om produkterna som Coloplast erbjuder. 

Stäng

Fakta om förstoppning och tarmläckage

Om du har besvär med din tarm kan du trösta dig med att du är långt ifrån ensam. Dessutom finns det många fler sätt att bemästra dina problem än du kanske tror. Mer fakta om förstoppning och avföringsläckage
Stäng

Om förstoppning och avföringsläckage

Att gå på toaletten och utföra en tarmrörelse är något som de flesta tar för givet. Men trots det är det fortfarande en mycket privat sak. Därför kan du känna dig ganska isolerad när du plötsligt upplever problem med din tarm. Det kan vara genant att prata om det, vilket leder till att många kan vänta i flera år innan de berättar om sitt problem för någon.

 

Ett vanligt problem

Eftersom många personer aldrig besöker en läkare eller sköterska eller avslöjar sina problem är det exakta antalet människor som påverkas av tarmbesvär okänt. Men det är vanligare än du kanske tror:

  • Studier visar att cirka 2 % av den vuxna befolkningen får avföringsläckage dagligen eller varje vecka
  • Antalet vuxna över 65 år är 7 %, och på äldreboenden är det så högt som 33 %
  • Studier indikerar att upp till 20 % av befolkningen har problem med förstoppning

Hitta en lösning på dina tarmproblem

Tarmproblem försvinner inte av sig själva, därför är det viktigt att hitta ett sätt att hantera dem. Det finns många sätt att ta hand om din tarm. Om du letar efter ett sätt som låter dig bestämma när du vill gå på toaletten igen, är tarmsköljning med hjälp av ett vattenlavemang ett bra alternativ. Du kan läsa mer om produkterna som Coloplast erbjuder.

Stäng

Vanliga frågor om tarmbesvär

Här är svaren på några av de vanligaste frågorna som folk ställer om tarmvård. Vanliga frågor om tarmbesvär
Stäng

Vanliga frågor om tarmbesvär

Hur kan tarmproblem påverka min livsstil?

Avföringsläckage och förstoppning kan bli mycket obekvämt och de kan även ha en avsevärd påverkan på vår livskvalitet. Utöver fysiskt obehag och uppsvälldhet, kanske du blir orolig att en olycka inträffar bland folk.

Detta gör det viktigt att hitta ett sätt att hantera dina tarmbesvär.

 

Vad kan jag göra för att hantera mina tarmproblem?

Tarmbesvär kan ofta förbättras genom att byta diet; det finns också flera typer av läkemedel som kan hjälpa. Tarmsköljning med hjälp av ett vattenlavemang kan användas för att hjälpa till att förhindra förstoppning och avföringsläckage. Läs mer om lösningar för att ta hand om din tarm.

 

Vad är tarmsköljning?

Tarmsköljning innebär att vatten förs in i tarmen med en rektalkateter. Vattnet stimulerar tarmen och spolar ut avföringen, vilket lämnar den nedre hälften av tarmen tom. Det är viktigt att detta görs regelbundet för att förhindra förstoppning och risken för ofrivillig tarmtömning.

 

Hur ofta ska jag skölja tarmen?

Varje dag eller varannan dag fungerar bra för de flesta. Det är viktigt att detta görs regelbundet för att förhindra förstoppning och risken för ofrivillig tarmtömning. Det är också bäst att använda en daglig rutin och inte ändra för mycket. Med tid och övning kommer du fram till vad som fungerar bäst för dig. Om du inte är säker ska du fråga din läkare eller sköterska om råd.

 

Vilken tid på dagen är bäst för tarmsköljning?

Försök att använda en rutin och skölj din tarm ungefär samma tid varje dag. Mat och dryck hjälper tarmens naturliga rörelse, därför är cirka 30 minuter efter en måltid en bra tid. Var inte rädd att ändra rutinen något så att den passar din dagliga rutin.

 

Kan jag resa med tarmsköljningssystemet?

Ja – kom ihåg att ta med ditt vattenlavemang med ett flertal engångskatetrar eftersom dessa kanske inte säljs överallt. Om du ska använda systemet i andra länder ska du använda flaskvatten eller kylt kokat vatten där kranvattnet inte är säkert att dricka. Kom ihåg att det kanske tar din kropp ett tag att vänja sig vid en ny rutin i olika tidszoner. Du kanske även äter andra typer av mat, som kan påverka tarmen.

 

Gör vattenlavemang ont?

Nej, tarmsköljning brukar inte göra ont och är helt säkert. Det kan dock kännas lite konstigt till en början. Om det känns obekvämt när vatten pumpas in ska du vänta ett tag och sedan fortsätta. Om du känner smärta ska du sluta sköljningen direkt, tömma ballongen och ta ut katetern. Om smärtan kvarstår ska du be din sköterska eller läkare om hjälp.

Finns det några risker eller komplikationer med spolning?

Vissa personer upplever mindre problem, t.ex. obehag eller en liten blödning. Om katetern inte förs in ordentligt kan den orsaka ett hål eller en reva i tarmen, men risken för detta är mycket liten om du följer instruktionerna från din läkare eller sköterska.

Vad ska jag göra om jag läcker mellan spolningar?

Om du upplever avföringsläckage mellan spolningar kan orsaken vara otillräcklig tarmtömning p.g.a. förstoppning eller hård avföring. Alternativt kanske du använder för mycket vatten under spolning. Kontakta din läkare eller sköterska för att hjälpa dig anpassa din tarmplanering. En Peristeen® analpropp kan hjälpa om problemet kvarstår.

 

Jag upplever ibland att rektalkatetern glider ut ur ändtarmen under tarmsköljningen. Hur kan jag undvika det?

En del personer med mycket slapp/svag sfinkter (särskilt ryggmärgsbråck och lägre nivå av spinalskada) kan ibland erfara att katetern glider ut när man sitter under tarmsköljningen. Sfinktern (ringmuskeln) tål helt enkelt inte tyngden av vattnet i ändtarmen. Vattnet trycker på ballongen och katetern åker ut. Denna situation kan undvikas om användaren eller vårdare håller i katetern under tarmsköljningen och därmed hjälper ballongen att stanna kvar i ändtarmen. En del personer kan behöva ligga ned under tarmsköljningen.

Stäng
Hur kan jag hantera mina tarmbesvär?

Hur kan jag hantera mina tarmbesvär?

Besvär som tarmläckage och förstoppning är en vanlig följd av sjukdomar/tillstånd som orsakar skador på det centrala nervsystemet.

Hur kan jag hantera mina tarmbesvär
Stäng

Hur kan jag hantera mina tarmbesvär?

Nerver i ryggmärgen styr tarmrörelser, och om dessa skadas påverkas känslan av att behöva tömma tarmen och rörelsen av avföring genom kroppen. Detta betyder att det kan vara svårt att veta när din tarm är full och du kanske även har problem med att kontrollera hur du släpper avföringen. Detta kan leda till olika typer av tarmproblem: 

  • Tarmläckage
  • Förstoppning
  • En kombination av båda

 

Tarmläckage

Tarmläckage inträffar när du inte kan kontrollera tarmmusklerna. Detta kan leda till oavsiktligt läckage av avföring eller att du måste springa till toaletten. Tarmolyckor kan vara en upprörande upplevelse och kan även leda till hudirritationer och urinblåsinfektioner som kan påverka en persons självförtroende och allmänna välbefinnande avsevärt.


Förstoppning

Förstoppning inträffar när avföringen i tarmen stannar där för länge och blir hård och torr. Detta gör det svårt att tömma tarmen och leder till oförmåga att utföra en tarmrörelse. Symtom kan variera beroende på person, men de vanligaste är ansträngning, uppsvälldhet och allvarligt obehag.

Du kanske upplever en kombination av både tarmläckage och förstoppning – när mjukare avföring eller vätska läcker förbi hård avföring som har fastnat i tjocktarmen – vilket ofta resulterar i en tarmolycka.

Oavsett vilka besvär du har, är det viktigt att hitta en tarmrutin som gör det möjligt för dig att fortsätta med ditt vardagliga liv på ett tryggt sätt.

Stäng
Hantera din tarm med Peristeen®

Hantera din tarm med Peristeen®

Det är viktigt att hitta ett pålitligt sätt att tömma tarmen för att undvika oönskade komplikationer som avföringsläckage och förstoppning. Med Peristeen erbjuder Coloplast ett effektivt vattenlavemang.

Lär dig mer om Peristeen®
Stäng

Hantera din tarm med Peristeen®

Hur fungerar det?

Peristeen tömmer tarmen genom att introducera vatten i tarmen med en rektalkateter. Detta görs när patienten sitter på toaletten. Vattnet töms sedan från tarmen, tillsammans med avföringen, i toaletten. Den nedre delen av tarmen töms så effektivt att de flesta användare endast behöver använda spolning varannan dag.

Peristeen används rutinmässigt, dagligen eller varannan dag för att hjälpa till att minska fysiskt obehag och mental oro för tarmläckage och förstoppning, vilket gör det lättare att delta i sociala aktiviteter, gå till arbetet eller resa.

Fördelarna med att använda Peristeen:

  • Förhindrar tarmläckage och förstoppning i upp till två dagar
  • Gör att du kan bestämma när du vill tömma tarmen.
  • Låter dig välja vilken tid på dagen du vill utföra tarmsköljning, så att det passar din livsstil
  • Förbättrar livskvaliteten

 

Och det var inte allt ...

Genom att minimera risken för tarmolyckor, minskar Peristeen även risken för hudirritationer. Systemet kan även hjälpa till att förhindra urinvägsinfektioner och minska väderspänningar.

Lär dig mer om Peristeen eller kontakta Kundtjänst.

Stäng

Rätten att välja själv

Allt fler användare upplever att de inte får välja den produkt som fungerar bäst för dem. Upphandlingar med fokus på pris och tuffa sparkrav för landstingen är en viktig orsak. Men du har rätt att vara delaktig och ställa krav. Rätt till lika vård
Stäng

Rätten att välja själv

När kravet på lågt pris blir viktigare än kvaliteten på produkten förlorar landstingen möjligheten att satsa på nya och innovativa produkter. Samtidigt blir begränsningarna för användarna att välja hjälpmedel allt större.

 

Samma vård i hela landet

Idag avgör vilket landsting du bor i om du kan få en produkt eller inte. Men detta går inte hand i hand med vad lagen säger. Hälso- och sjukvårdslagen säger att vården ska vara på lika villkor för hela befolkningen.

 

Rätt att vara delaktig

Som användare kan det vara bra att veta att du, och din förskrivare, har rätt att ställa krav. Du har rätt att vara delaktig i att välja det hjälpmedel som passar dig. Hälso- och sjukvårdslagen säger att vård och behandling så långt som möjligt ska utformas och genomföras i samråd med patienten och att tillhandahållande av hjälpmedel ska planeras i samverkan med den enskilde. Patienten ska ges möjlighet att välja det alternativ som hon eller han föredrar när det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Kostnaderna ska framstå som befogade. Detta stöds av Patientsäkerhetslagen.

 

Livskvalitet är viktigt

Även livskvalitet är ett argument för delaktighet. Hjälpmedelsinstitutet har i sitt arbete sett att när en användare får påverka valet av hjälpmedel ökar livskvaliteten och välbefinnandet för användaren och användbarheten av hjälpmedlet.

Det är tveksamt om billigare produkter och minskad delaktighet faktiskt sparar resurser. Om en person mår bättre av att kunna påverka sin situation och få en produkt som fungerar på bästa sätt är det givetvis en stor vinst för den enskilde, men sannolikt också ekonomiskt fördelaktigt i ett längre perspektiv.

 

Vad kan du som användare göra?

Se till att du får reda på vilka olika produkter som finns tillgängliga på den svenska marknaden och i ditt landsting. Om du inte är nöjd med den produkt som du har fått, se till att du får testa en annan produkt. Stå på dig, du har rätt att vara delaktig i valet. Det är ju din situation som ska underlättas med det hjälpmedel som du behöver.

 

Här kan du fördjupa dig ännu mer (PDF 0.2 MB)

Stäng

Vad är en neurogen tarm?

Tarmdysfunktion som associeras med neurogena störningar som ryggmärgsskador, spina bifida och multipel skleros är normalt känd som ”neurogen tarm”. Här beskriver vi några av de vanligaste symtomen. Neurogen tarm

Neurogen tarm beskriver brist på nervkontroll som förhindrar att tarmen fungerar ordentligt. Det orsakas av skador på det centrala nervsystemet och kan leda till tarmläckage, kronisk förstoppning, eller båda.

Vissa orsaker

Den vanligaste orsaken för neurogen tarm är en ryggmärgsskada, men det kan även bero på andra neurogena störningar som spina bifida, multipel skleros, Parkinsons sjukdom eller diabetes mellitus. Hur tarmfunktionen påverkas beror på var ryggmärgen är skadad.

Det finns två typer av neurogen tarmdysfunktion – reflextarm och slapp tarm.

Reflextarm

Reflextarm är när tarmen öppnas på reflex när rektum blir full. Tarmen kan tömmas när som helst eftersom personen kanske har förlorat förmågan att känna när tarmen är full. Detta kan leda till ofrivillig tarmtömning och läckage.

Slapp tarm

Slapp tarm är när den anala ringmuskeln, muskeln som normalt håller anus stängd, slappnar av och förblir öppen. Detta leder ofta till att tarmen töms oavsiktligt.

Neurogen tarm leder också till en lång transporttid för avföring, vilket betyder att det finns en hög risk att personer med neurogen tarm även lider av förstoppning.

Om du har en neurogen tarm är det viktigt att hitta en pålitlig tarmvårdsrutin för att undvika oavsiktlig tömning, förstoppning och impaktion.

Stäng

Tips, verktyg och handledningar

Börja använda Peristeen®

Börja använda Peristeen®

Vattenlavemang är en väldokumenterad teknik för att tömma tarmen och är mycket effektiv för att förebygga avföringsinkontinens och kronisk förstoppning.

Se stegvis tarmvägledning för vuxna
Stäng

Börja använda Peristeen®

ikon

 

Användning av Peristeen® varje dag eller varannan dag, enligt rekommendationen från din läkare eller sköterska, hjälper till att förhindra tarmläckage och förstoppning. Detta betyder att du inte behöver oroa dig för läckage och ha självförtroendet att göra vad du vill.

 

Ta din tid

Användning av Peristeen innebär att bli van vid en ny rutin, men ditt hårda arbete kommer att löna sig. Regelbunden tarmtömning kan göra stor skillnad för din livskvalitet.

De tre viktigaste sakerna att komma ihåg när du sätter igång: 

  • Använd Peristeen regelbundet. Håll dig till planen som läkaren eller sköterskan rekommenderade. Regelbunden tarmtömning med Peristeen hjälper till att förhindra läckage och förstoppning. Det kan även minska tiden som krävs för tarmvård. 
  • Hitta en tid då du kan tömma tarmen utan att bli störd eller stressad. Den exakta tiden då du tömmer tarmen är inte viktig, men försök att hålla samma tid varje dag så att du får en regelbunden rutin. 
  • Håll regelbunden kontakt med din läkare eller sköterska under de första månaderna när du använder Peristeen. De kan hjälpa dig med frågor och kan hjälpa dig att ändra din rutin vid behov. Du kan även kontakta Coloplasts kundtjänst för råd och support.
Stäng
Hjälpa barn att tömma sin tarm

Hjälpa barn att tömma sin tarm

Att lära sig hur man tömmer tarmen är ett viktigt steg i varje barns utveckling. Det hjälper dem att få självförtroende och ger dem frihet att delta i sociala aktiviteter som att simma eller leka med vänner.

Se stegvis tarmvägledning för barn
Stäng

Hjälpa barn att tömma sin tarm

ikon


De flesta barn med spina bifida måste lita på sina föräldrar för att tömma tarmen, särskilt när de är yngre. Traditionella metoder för att förhindra tarmläckage och förstoppning inkluderar att byta diet, stolpiller, lavemang, förstoppningsmedel, avföringsmjukgörare och laxermedel.


Mer förutsägbart

Dessa metoder för tarmhantering är dock inte effektiva för vissa barn, eftersom du inte kan schemalägga när du får en tarmrörelse, vilket ofta leder till tarmolyckor.

Tarmsköljning är en typ av tarmvårdsrutin som säkerställer att tarmrörelser är både regelbundna och förutsägbara. Om sköljning utförs regelbundet hjälper det ditt barn att känna sig mer bekväm och förhindrar problem som tarmläckage och förstoppning.


Vad är egentligen tarmsköljning?

Tarmsköljning innebär att vatten förs in i tarmen via rektum med en rektumkateter. Vattnet stimulerar tarmen och spolar ut avföringen. Processen tar cirka 30–45 minuter. Den nedre delen av tarmen är tom efter sköljning. Tarmsköljningen ska utföras varje dag eller varannan dag.

 

Det är viktigt att göra det regelbundet eftersom:

  • regelbunden sköljning förhindrar tarmolyckor, helt enkelt p.g.a. att den nedre tarmen inte innehåller avföring
  • regelbunden sköljning förhindrar kronisk förstoppning eftersom det stimulerar tarmrörelser, vilket betyder att de blir regelbundna 

 

Du måste se till att detta görs på ett säkert och korrekt sätt tills barnet lär sig att utföra sköljningen själv. Ta fram en bra, regelbunden rutin som fungerar och uppmana ditt barn att intressera sig för detta. De måste göra det själva när de blir äldre.

Det kan vara en bra idé att anteckna barnets framsteg. Som inspiration kan du ladda ned och skriva ut Tarmtömningsdagboken (pdf, 1MB).

Coloplast erbjuder ett tarmsköljningssystem som heter Peristeen® .

Stäng

Bättre livsstil, bättre tarm

Du kan introducera relativt små förändringar i din livsstil som kan hjälpa dig att minska symtomen av tarmdysfunktion och på sikt göra din tarm mer hälsosam. Bättre livsstil – bättre tarm
Stäng

Skaffa en pålitlig tarmrutin

Små förändringar som du kan göra inkluderar: 

  • Äta mer hälsosamt – en balanserad diet med mycket fiber och vatten hjälper till att minska förstoppning.
  • Sluta röka – rökning kan försämra symtomen för inflammerade tarmtillstånd
  • Minska ditt intag av alkohol
  • Minska användning av vissa mediciner – ett antal vanliga mediciner, som t.ex. används för att behandla halsbränna och dyspepsi, kan orsaka diarré eller förstoppning. Du kanske även kan ändra dosering för många receptbelagda mediciner
  • Lätt träning – lätt träning stimulerar tarmrörelser och hjälper på så sätt till att trycka ned maten längs mag- och tarmkanalen och minskar risken för förstoppning

 

Vikten av en tarmrutin

En av de mest effektiva förändringarna du kan göra är att skaffa en pålitlig tarmrutin när det gäller att tömma tarmen.

Detta ska göras för att säkerställa:

  • Regelbunden tömning av tarmen förhindrar tarmläckage och kronisk förstoppning.
  • Fysiskt och mentalt välmående, så att du kan göra dagliga aktiviteter som är viktiga för dig, socialt umgänge, arbete, sport eller resor.
Stäng
Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion