Introduktion till att leva med stomi

Här hittar du information om hur det kan vara att leva med stomi, hur du håller huden runt stomin frisk samt användbara verktyg för att kontrollera att du fortfarande har rätt produkt och finna lösningar på eventuella problem som du har.

Praktiska råd och tips för att ta hand om din stomi

Hålla huden runt stomin frisk Hålla huden runt stomin frisk Om du tar hand om din stomi och huden omkring den kan du vara säker på att din stomipåse fungerar optimalt. Detta hjälper dig att känna dig trygg och säker i alla situationer. Hur du håller huden runt stomin frisk
Stäng

Hålla huden runt stomin frisk

Många personer som lever med stomi upplever ibland irriterad hud. Irriterad hud är dock inte ett "normalt" hudtillstånd. Om du vill att din stomipåse ska sitta bekvämt och bekymmerfritt, är det viktigt att förhindra hudirritation och upprätthålla en frisk hud runt stomin.

 

Hudirritation

Hudirritation orsakas av att avföring och/eller urin läcker ut mellan stomibandaget och huden. Problemet är att när huden väl blir irriterad, fäster inte häftan på din påse lika bra, vilket i sin tur kan leda till ökat läckage. En ond cirkel av läckage och hudirritation kan utvecklas.


Sex steg till frisk hud runt din stomi:

 1. Kontrollera att din hud är ren och helt torr innan du applicerar häftan på huden.
 2. Anpassa hålet i häftan så att det passar storleken på din stomi exakt. Efter operationen är det normalt att din kroppsform förändras. Om du använder en klippmall är det viktigt att du lite då och då kontrollerar att den motsvarar storleken och formen på din stomi. Kontrollera detta genom att placera mallen över din stomi för att se om hålet fortfarande passar perfekt.
 3. Kontrollera storleken på stomin regelbundet, särskilt om du har bråck.
 4. Se till att häftan är ordentligt applicerad på huden genom ett lätt tryck med handen.
 5. Byt stomibandaget om det kliar eller när du känner obehag.
 6. Använd det stomibandage och tillbehör som är mest lämpligt för din kroppsprofil.

Upptäck om du använder rätt produkt för dig, navigera och utforska din stomi med vårt verktyg: Stomi-GPS

Stäng
Få bästa lösningen för din kropp Få bästa lösningen för din kropp Alla kroppar är olika och din kropp förändras med tiden. Att stomiopereras är en stor förändring, läs mer om hur du får det stomibandage som bäst passar din kropp. Hitta rätt produkt
Stäng

Få bästa lösningen för din kropp

Under månaderna och åren efter din operation kanske du märker vissa förändringar i din kropp. Dessa förändringar kan vara: 

 • Viktökning eller viktminskning när du återhämtar dig från sjukdomen som orsakade operationen
 • Veck eller ärrbildning på huden runt din stomi
 • Utveckling av bråck kopplat till din stomi

Om dessa förändringar inträffar är det viktigt att du ser till att din stomipåse fortfarande passar ordentligt.

En tät anpassning mellan stomipåsen och huden krävs för bra stomivård. Till exempel, om området runt din stomi ändras från normalt till mer inbuktande, är det kanske dags att byta till en konvex påse. Du kanske även behöver använda ytterligare tillbehör.

Vårt onlineguide BodyCheck, hjälper dig att kontrollera din aktuella kroppsprofil och se om din kropp har förändrats. Den föreslår sedan lämpliga stomipåsar och tillbehör för dig.

Stomi-GPS: Problemlösaren kan hjälpa dig genom att föreslå lösningar på dina besvär med hjälp av tillbehörsprodukter.

Det kan vara bra att prata med din stomiterapeut om ditt stomibandage och lämpliga tillbehör.

Stäng
Hantera besvär med påsen Hantera besvär med påsen Ballooning (uppblåsning) eller pancaking (vakuum) av stomipåsen kan ibland inträffa när du använder stomipåse. Men det finns saker du kan göra för att förhindra att de inträffar. Läs mer om dessa besvär och hur du hanterar dem. Läs mer om du kan hantera besvär med påsen
Stäng

Hantera besvär med påsen

Ballooning (uppblåsning) inträffar när gaser samlas i stomipåsen och får den att blåsas upp som en ballong. Två kolfilter sitter i stomipåsarna och som filtrerar gaserna som uppstår i påsen. Men om filtrena har blivit fuktiga eller blockerade av avföring, kan de inte hantera gasen som produceras och gasansamlingar kan inträffa.

Vad kan du göra för att förhindra ballooning?
En sätt att förhindra ballooning är att minska mängden gas som ditt matsmältningssystem producerar. Det hjälper att tugga maten ordentligt, samt att undvika mat och dryck som du vet är gasbildande. Det kan till exempel vara nötter, bönor, kolsyrade drycker eller mousserande vin.

Om ballooning uppstår kan du släppa ut gasen från påsen på toaletten, om du använder en tömbar påse eller ett 2-delssystem. Att byta påsen vid behov kan också hjälpa till att förhindra ballooning. Slutligen kan det vara en bra idé att prova en annan typ av stomipåse.

Pancaking (vakuum) inträffar när det bildas ett undertryck inuti stomipåsen och påsen dras ihop. Detta förhindrar att avföringen hamnar längst ned i påsen, vilket kan täppa till filtrena.

Vad kan du göra för att förhindra pancaking (vakuum)?
Att blåsa in luft i påsen innan du applicerar den hjälper till att förhindra att vakuum bildas. Att droppa smörjande deodorant i påsen kan underlätta för avföringen att hamna längst ned i botten av påsen. Du kan också prova att täppa

till filtrena med hjälp av de filterskydd som finns i förpackningarna.

Läs mer om att hantera och lösa besvär med vår Problemlösning, ett verktyg som hjälper dig att navigera och utforska din stomi

Stäng
Hudirritation runt min stomi Hudirritation runt min stomi Hudirritation runt din stomi orsakas normalt av läckage från avföring och/eller urin som hamnar under häftan på din stomipåse. Det är obekvämt och kan förhindra att påsen fungerar ordentligt. Läs mer om vad du kan göra om detta händer. Huden runt din stomi
Stäng

Hudirritation runt min stomi

Huden runt din stomi ska likna huden på resten av kroppen. Precis efter att du tar bort häftan kanske huden är lite rosa. Om detta inte går bort kan din hud vara irriterad.

Vad ska jag göra? 

 • Avlägsna häftan och kontrollera baksidan. Finns det tecken på avföring eller urin som kan ha orsakat irritationen?
 • Är huden irriterad eller skadad runt stomin som motsvarar det du ser på häftan?
 • Hur väl passar din stomipåse runt din stomi? Exponeras din hud av avföring och/eller stomi från stomin p.g.a. dålig passform? Mät stomindiametern och kontrollera formen för att se om din mall har rätt storlek och form. Använd skyddsplasten på häftan som mall och justera vid behov hålet i häftan så att det passar storleken på stomin och formen exakt.
 • I förhållande till hudplanet, vilken position har då stomins öppning? Ligger den över hudplanet, i nivå med hudplanet eller under hudplanet? Om stomin är i nivå med eller under hudplanet, eller om den finns i ett djupt veck, behöver du kanske en annan typ av påse eller tillbehör som passar din kroppsprofil. Använd Coloplast verktyg BodyCheck för att kontrollera passformen.
 • Har häftan luckrats upp? Om detta har inträffat, borde påsen ha bytts tidigare. Prova att byta oftare eller överväg att använda en häfta som har bättre motståndskraft.

Om din hudirritation orsakas av andra anledningar ska du prata med din stomiterapeut eller läkare.

Navigera och utforska din stomi för att välj rätt typ av stomibandage som passar din kropp.

Stäng

Stöd redan från första början

Kvinna vid marknad Coloplast® assistans Coloplast assistans är en service som utvecklats av Coloplast för att ge dig med stomi det stöd och den information du behöver. Läs mer om Coloplast assistans
Stäng

Stöd redan från första början

Låt Coloplast assistans hjälpa dig

Genom handfasta tips och råd, tydliga guider och personlig rådgivning hjälper vi till att ge dig en trygg och säker användning av din produkt. En personlig rådgivare stöttar dig också i livsstilsrelaterade frågor som kan uppstå i vardagen. Coloplast assistans är en kostnadsfri service som ger stöd och råd till dig som är stomiopererad, anhörig eller står inför en stomioperation.

Med Coloplast assistans får du:

 • Möjlighet till rådgivning varje vardag mellan kl 8-16.30
 • Löpande tips och tricks för att underlätta ditt stomiliv
 • Skräddarsydd information utifrån din stomityp
 • Hjälp att ta kontroll över din situation
 • Tidningen assistans som utkommer 3ggr/år

Gå in på stomi-assistans.se för att anmäla dig redan idag eller ring oss på tel. 0300-332 56.

Stäng
Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion