Din kolostomi, ileostomi eller urostomi behöver inte hindra dig från att resa.

Anledningen till att resa är ofta att få nya upplevelser, men när det gäller att vara trygg och bekväm vill man gärna ha så få överraskningar som möjligt. Att åka hemifrån kräver lite extra förberedelser både för din resa och din vistelse – men låt inte det hindra dig. 

Tips om stomi

applicera barriär Varmt klimat och solskyddsmedel påverkar häftan Varmt klimat och solskyddsmedel kan påverka vidhäftningsförmågan, men det finns hjälp – här är några saker som du kan göra för att få häftan att fästa bättre. Tips och råd för bra vidhäftningsförmåga
Stäng

Tips och råd för bra vidhäftningsförmåga

Varmt klimat

Om klimatet är så varmt att du svettas mer än normalt, kan barriären förlora vidhäftningsförmåga och du kanske behöver byta påse oftare.

Kontrollera att din hud är helt torr innan du applicerar en ny häfta. Det kan vara lite knepigt om det är väldigt varmt och fuktigt. Om det är svårt att få din hud helt torr kan du använda en hårtork på låg värme för att torka området (men se till att det inte blir för varmt och håll hårtorken på avstånd från din stomi).

Solkräm

Applicera solskyddsmedel efter att du applicerat din häfta, eftersom krämen kan påverka basplattan och göra det svårare för den att fästa. Läs mer om att applicera solskyddsmedel i avsnittet ”använda solskyddsmedel”.

Förvaring

Vi rekommenderar att du förvarar dina produkter på en sval plats. Lämna inte dina stomiprodukter i t.ex. bilen under långa perioder i varmt väder eftersom värmen kan skada häftan.

Prata med din stomiterapeut och få de produkter som du behöver

När du befinner dig i ett varmare klimat kanske du behöver fler produkter än normalt. För vissa kan en hudbarriär hjälpa häftan att fästa bättre, och om det är kanterna som inte fäster ordentligt kan en elastisk tejp vara en lösning. Det kan hjälpa att använda deodorant på huden i det område som skall täckas av häftan.

Det är alltid en bra att prata med din stomiterapeut innan du reser bort om du har några frågor. Du är också välkommen att kontakta någon av våra produktrådgivare på 0300-332 56. 

Stäng
Bada när du har stomi Vad du ska tänka på när du badar Att bada kan skapa funderingar om du har en stomi – vad ska du ha på dig? Kommer häftan att fästa? Läs några tips här. Tips om badkläder
Stäng

Tips om badkläder

Vilka badkläder kan du använda på stranden och när du badar?

Det viktigaste är att du har på dig något du känner dig bekväm i. Vissa personer har inget emot att visa sin påse på stranden, medan andra föredrar att dölja den. Gör det som känns bäst för dig. Dessvärre är det inte säkert att speciella badkläder för stomi har en bra passform. Å andra sidan kanske du kan hitta vanliga badkläder som passar dig perfekt. 

På stranden kan du använda en sarong eller liknande, ett bra och elegant sätt att täcka sig utan att känna sig annorlunda.

Och om du vill använda bikini ska du göra det.

Simning

Kontrollera alltid att häftan sitter ordentligt innan du simmar, vänta gärna en stund efter applicering. Tänk på att vattnet kan påverka vidhäftningen negativt, så vid behov byt din produkt oftare. För vissa människor kan det vara bra att använda tillbehör när man simmardet kan vara bra att använda en hudbarriär som hjälper häftan att fästa bättre och om dess kanter inte fäster ordentligt kan elastisk tejp vara en lösning.

Det är alltid en bra att prata med din stomiterapeut innan du reser bort om du har några frågor. Du är också välkommen att kontakta någon av våra produktrådgivare på 0300-332 56. 

Stäng
skärm med flygöversikt Flyga och ha stomi Du kanske känner en viss oro om du ska resa med flyg – vad gör du i säkerhetskontrollen? Kan påsen explodera under lufttryck? Eller kan det komma oljud? Tips för att flyga
Stäng

Tips för att flyga

Innan du reser

När du bokar din biljett: När du bokar din biljett kan det vara en bra idé att boka en plats nära toaletterna eftersom det kanske kan minska din oro och göra att du känner dig tryggare.

Du kan ta med dig så mycket som möjligt i ditt handbagage i enlighet med flygbolagets riktlinjer, men eftersom du inte får ta med en sax i ditt handbagage föreslår vi att du klipper alla dina stomiprodukter till rätt storlek innan du flyger.

Gå igenom säkerhetskontrollen

Säkerhetsskannern kan upptäcka din påse, men du behöver inte visa din påse och säkerhetspersonalen ska inte be dig att ta av dig kläder för att visa påsen eller tillåtas röra den. Du kan bli ombedd att stryka handen mot påsen på utsidan av dina kläder, men det bör vara tillräckligt. Du kan alltid visa dem ditt resecertifikat, vilket förklarar din situation, de medicinska produkter du transporterar och varför du kan behöva stöd och avskildhet.

I luften

Det finns en liten risk att trycket får påsen att expandera. Om detta händer kan du helt enkelt gå på toaletten och tömma påsen. Och kom ihåg att ballooning lika gärna kan orsakas av något du ätit eller druckit – så när du flyger var extra försiktig med kolsyrade drycker. Om du är orolig att det ska höras oljud från påsen, kommer du att bli positivt överraskad av hur bullriga flygplanskabiner är.

Stäng

Säkerhet i solen

folk sitter i skuggan Sök skugga Att hålla dig i skuggan är ett effektivt sätt att minska exponeringen för solen – särskilt mellan kl. 10 på morgonen och kl. 16 när solen står som högst. Skugga och UV-strålning
Stäng

Skugga och UV-strålning

Referenser

http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/

Visste du att huden kan bli bränd på bara 15 minuter i sommarsolen?

Att hålla sig i skuggan är ett effektivt sätt att minska exponering för solen. Du kan använda träd eller annat skydd som ger skugga, eller ta med ditt eget parasoll till parken, stranden etc!

Oavsett vad du skuggar dig med, se till att det skapar en mörk skugga. Även om du är i skuggan rekommenderar vi ändå att du använder annat skydd, som t.ex. kläder, hatt, solglasögon och solskyddsmedel.

 

Detta är endast riktlinjer och du ska alltid be om råd och tips om du har frågor.

Stäng
kvinna badar med stomi Använd solskyddsmedel Om du vill vara säker på stranden, i trädgården eller vid poolen är det en bra idé att först köpa och applicera solskyddsmedel. Vad du behöver veta om solskyddsmedel
Stäng

Vad du behöver veta om solskyddsmedel

Referenser

http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/http://www.cancer.org/research/infographicgallery/skin-cancer-prevention

Vad du behöver veta om solskyddsmedel

 • Med brett spektrum, vattenresistent SPF 30+ (eller högre) – SPF 30 blockerar 97 % av UVB-strålning.
 • Applicera 20 minuter innan du går ut.
 • Applicera sedan varannan timme.
 • Applicera rikligt med solskyddsmedel, minst en tesked för varje arm och ben, samt på framsidan och baksidan av kroppen och en halv tesked för ansiktet, nacken och öronen.
 • De flesta använder inte tillräckligt med solskyddsmedel, vilket leder till att de endast får 50–80 % av skyddet som anges på produkten.
 • Solskyddsmedel ska aldrig användas för att förlänga tiden du tillbringar i solen.

Vad betyder SPF och vattenresistent?

 • SPF står för ”sun protection factor” (solskyddsfaktor) och är ett mått på hur väl produkten skyddar din hud mot solbränna. Ett solskyddsmedel med 30 SPF bör ge 30 gånger skyddet utan solkräm. Solskyddsmedel ska appliceras frikostigt för att uppnå det SPF-skydd som anges på etiketten.
 • Vattenresistent betyder att medlet sitter kvar på huden när du badar eller motionerar, förutsatt att det inte torkas bort. FDA (Food and Drug Administration, USA) definierar vattenavvisande solskyddsmedel på så sätt att SPF-nivån förblir effektiv efter 40 minuter i vattnet. Även om en etikett anger att ett solskyddsmedel är ”vattenresistent i 4 timmar”, måste solskyddsmedel fortfarande användas varannan timme för att upprätthålla samma skyddsnivå och om du badar regelbundet måste du också applicera medlet på nytt.

 

Detta är endast riktlinjer och du ska alltid be om råd och tips om du har frågor.

Stäng
man springer på en bro Använd hatt och solglasögon En hatt skyddar områden som exponeras för intensivt solsken och solglasögon är viktiga för att skydda huden runt själva ögonen. Läs om vilken hatt och solglasögon som passar bäst
Stäng

Läs om vilken hatt och solglasögon som passar bäst

Referenser

http://www.cancer.org.au/preventing-cancer/sun-protection/preventing-skin-cancer/http://www.cancer.org/research/infographicgallery/skin-cancer-prevention

Vad ska man tänka på när man väljer en ny hatt?

Hur vet du att dina glasögon blockerar UV-strålning?

UV-blockerande solglasögon är viktiga för att skydda den ömtåliga huden runt ögonen samt själva ögonen, så här är några tips innan du köper nya solglasögon.

 • De perfekta solglasögonen bör blockera mellan 99 % och 100 % av UVA- och UVB-strålning.
 • Det finns sannolikt en etikett på glasögonen som anger om de skyddar mot UV-strålning. Om du är osäker kan du fråga en optiker.*
 • Mörkare glasögon är inte nödvändigtvis bättre eftersom UV-skydd ges av en osynlig kemikalie i eller på linserna, inte från linsernas färg eller mörkhet. 
 • Solglasögon ska användas utomhus dagtid.
 • Solglasögon är lika viktiga för barn som för vuxna. 

 

*Standarderna kan variera mellan olika länder, så du bör kontrollera lokala riktlinjer innan du reser.

 

Detta är endast riktlinjer och du ska alltid be om råd och tips om du har frågor.

Stäng

Friskrivningsklausul

Dessa är allmänna riktlinjer avsedda att hjälpa dig med vanliga frågor. Följ din vårdgivares särskilda instruktioner.

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion