Introduktion

Spina bifida och din urinblåsa och tarm

Personer med spina bifida (ryggmärgsbråck) kan undvika potentiellt allvarliga komplikationer genom att hantera urinblåskontroll från födseln. Läs mer
Stäng

Hur urinblåsan och tarmen påverkas av spina bifida

De flesta med spina bifida tycker att det är svårt att veta när urinblåsan eller tarmen är full, och därför har de ofta problem med att kontrollera när urin eller avföring släpps.

Dessa symtom måste hanteras från födseln för att förhindra besvärliga komplikationer som njurskador, urinvägsinfektioner och buksmärtor. Följande avsnitt beskriver några lösningar: 

 

Kan inte tömma urinblåsan

  • Tappningskateter

Att tömma blåsan med hjälp av tappningskateter kallas Ren Intermittent Kateterisering (RIK). Denna metod anses vara bästa praxis för personer med ett långsiktigt behov av att tömma urinblåsan. Vid behov introduceras RIK normalt precis efter födseln för att förhindra njurskador. I början måste föräldrarna utföra proceduren, men barnet ska ta över ansvaret när detta är möjligt, normalt från 8‒9 år.

 

Urinläckage

  • Urindroppsamlare

Efter fyra års ålder kan användning av en blöja påverka barnets sociala liv, och urindroppsamlare är därför ett rimligt alternativ för pojkar och män. Dessa är kondomliknande fodral som träs på penis och ansluts till en uppsamlingspåse som fästs vid benet.

 

Kroniskt tarmläckage/inkontinens

Förstoppning är mycket smärtsamt och efter fyra års ålder kommer det sociala livet sannolikt att påverkas om personen använder en blöja/binda och luktar av fekalier.

 

Fakta om spina bifida

Spina bifida är en medfödd defekt i ryggraden. Antalet barn som föds med spina bifida minskar p.g.a. en kombination av att fler kvinnor tar folsyra som kosttillskott före och efter befruktningen och screeningprogram för att identifiera tillståndet tidigt under graviditeten.  Cirka fyra av 10 000 barn i Europa föds med spina bifida.

Stäng

Bra att veta

Hur kan jag hantera mina tarmbesvär?

Hur kan jag hantera mina tarmbesvär?

Besvär som tarmläckage och förstoppning är en vanlig följd av sjukdomar/tillstånd som orsakar skador på det centrala nervsystemet.

Hur kan jag hantera mina tarmbesvär
Stäng

Hur kan jag hantera mina tarmbesvär?

Nerver i ryggmärgen styr tarmrörelser, och om dessa skadas påverkas känslan av att behöva tömma tarmen och rörelsen av avföring genom kroppen. Detta betyder att det kan vara svårt att veta när din tarm är full och du kanske även har problem med att kontrollera hur du släpper avföringen. Detta kan leda till olika typer av tarmproblem: 

  • Tarmläckage
  • Förstoppning
  • En kombination av båda

 

Tarmläckage

Tarmläckage inträffar när du inte kan kontrollera tarmmusklerna. Detta kan leda till oavsiktligt läckage av avföring eller att du måste springa till toaletten. Tarmolyckor kan vara en upprörande upplevelse och kan även leda till hudirritationer och urinblåsinfektioner som kan påverka en persons självförtroende och allmänna välbefinnande avsevärt.


Förstoppning

Förstoppning inträffar när avföringen i tarmen stannar där för länge och blir hård och torr. Detta gör det svårt att tömma tarmen och leder till oförmåga att utföra en tarmrörelse. Symtom kan variera beroende på person, men de vanligaste är ansträngning, uppsvälldhet och allvarligt obehag.

Du kanske upplever en kombination av både tarmläckage och förstoppning – när mjukare avföring eller vätska läcker förbi hård avföring som har fastnat i tjocktarmen – vilket ofta resulterar i en tarmolycka.

Oavsett vilka besvär du har, är det viktigt att hitta en tarmrutin som gör det möjligt för dig att fortsätta med ditt vardagliga liv på ett tryggt sätt.

Stäng
Hantera din tarm med Peristeen®

Hantera din tarm med Peristeen®

Det är viktigt att hitta ett pålitligt sätt att tömma tarmen för att undvika oönskade komplikationer som avföringsläckage och förstoppning. Med Peristeen erbjuder Coloplast ett effektivt vattenlavemang.

Lär dig mer om Peristeen®
Stäng

Hantera din tarm med Peristeen®

Hur fungerar det?

Peristeen tömmer tarmen genom att introducera vatten i tarmen med en rektalkateter. Detta görs när patienten sitter på toaletten. Vattnet töms sedan från tarmen, tillsammans med avföringen, i toaletten. Den nedre delen av tarmen töms så effektivt att de flesta användare endast behöver använda spolning varannan dag.

Peristeen används rutinmässigt, dagligen eller varannan dag för att hjälpa till att minska fysiskt obehag och mental oro för tarmläckage och förstoppning, vilket gör det lättare att delta i sociala aktiviteter, gå till arbetet eller resa.

Fördelarna med att använda Peristeen:

  • Förhindrar tarmläckage och förstoppning i upp till två dagar
  • Gör att du kan bestämma när du vill tömma tarmen.
  • Låter dig välja vilken tid på dagen du vill utföra tarmsköljning, så att det passar din livsstil
  • Förbättrar livskvaliteten

 

Och det var inte allt ...

Genom att minimera risken för tarmolyckor, minskar Peristeen även risken för hudirritationer. Systemet kan även hjälpa till att förhindra urinvägsinfektioner och minska väderspänningar.

Lär dig mer om Peristeen eller kontakta Kundtjänst.

Stäng

Urinblåsvård från barndomen till tonåren

Barn med spina bifida måste tömma sin urinblåsa med en kateter. När barnet blir äldre kan det vara nödvändigt att ändra produkten ibland. Urinblåsproblem för barn med SB
Stäng

Urinblåsvård från barndomen till tonåren

Vikten av en rutin för tömning av urinblåsan

En bra rutin för urinblåsvård är ytterst viktig; både vad gäller bra hälsa och för att hjälpa barnet bli självständigt snabbare.

Målet med urinblåsvård är att:

  • Förhindra skador på njurarna och allmänna infektioner
  • Bli kontinent
  • Förbättra barnets livskvalitet
  • Hjälpa dem bli självständiga

Ta ansvar

När barnet är bekvämt med att tömma sin urinblåsa med tappningskateter, ska du låta dem ta ansvar. En kateter som fungerade bra när barnet var mindre kanske inte längre är det bästa valet.

När du diskuterar produktval med sjukvårdspersonal är det viktigt att betona vilka egenskaper som är viktiga för ditt barn. Du bör också komma ihåg att det är viktigt att den nya produkten passar barnets livsstil.

Produkten ska alltid vara:

  • En säker och trygg lösning
  • Lätt att använda
  • Lämplig för det dagliga livet

Säker och trygg

Säkerhet är nyckelfaktorn när du ska välja kateter. Överväg följande:

  • Tömmer den urinblåsan helt och på ett snabbt/effektivt sätt?
  • Har den en integrerad beläggning som gör den glatt och är beläggningen ordentligt skyddad i förpackningen under förvaring och transport?
  • Innehåller den något som ditt barn är allergisk mot eller material som kan skada ditt barn (t.ex. plastmjukgörare)?

Enkel användning

Om katetern är lätt att använda kan ditt barn ta ansvaret snabbare samtidigt som tiden som krävs för att tömma urinblåsan minskas. Överväg följande:

  • Är katetern klar för användning eller behöver du hämta/applicera t.ex. vatten eller gel?
  • Är katetern intuitiv att använda/har den få hanteringssteg?

Kompatibel med ditt barns livsstil

Detta har en enorm påverkan på samstämmighet – om en tappningskateter inte passar barnets livsstil ökar risken för att urinblåsan inte töms 4–6 gånger om dagen och detta kan leda till infektioner och andra allvarliga tillstånd. Några saker att överväga:

  • Har katetern en storlek och form som gör att den passar in så att ingen märker den i en påse eller ficka, särskilt vid aktivitet.
  • Behöver ditt barn använda flera tillbehör (förlängningsslangar, urinpåsar, appliceringsledare, osv.) och kan det vara svårt att montera dessa?
  • Behov av en medhjälpare. Med vissa produkter behöver personer med nedsatt rörelsefunktion en medhjälpare. Andra produkter passar bättre för händer med begränsad rörelse och ger dem större frihet.

När barnet når tonåren kan det bli svårare att uppmärksamma om deras rutiner för urinblåsvård följs som de ska eftersom deras kontakt med sjukvårdssystemet minskar. Detta kan leda till en ökad risk för infektioner, därför är det viktigt att ditt barn behåller sina goda vanor.


Ju mer diskret desto bättre

Ingen ung person vill ses som annorlunda, därför är det viktigt att deras kateteranvändningsrutiner inte drar åt sig onödig uppmärksamhet. Katetern bör vara diskret och lätt att använda.

Om en produkt är skrymmande, ser medicinsk ut eller är svår att förbereda, kan den unga personen välja att missa sociala evenemang eller t.o.m. strunta i att tömma urinblåsan när de inte är hemma, vilket riskerar att skada urinsystemet.

Idag finns det ett antal tillgängliga produkter som kan hjälpa till att uppfylla dessa behov. Fördelarna med denna typ av produkt inkluderar:

  • Klar för användning (inget vatten eller smörjmedel behövs)
  • Ser inte medicinsk ut (färg och form)
  • Intuitiv hantering (få steg och enkel förberedning)
  • Kompakt design (kan tas med på ett enkelt och diskret sätt)
  • Fasta lösningar (inget behov att ta med fler tillbehör, även om du inte kan överföra till en toalett)

Coloplast erbjuder ett stort sortiment med katetrar, de mest populära heter SpeediCath® StandardSpeediCath® Compact för män och SpeediCath® Compact för kvinnor

Stäng

Vanliga frågor om urinblåsan och tarmen

Spina bifida kan påverka en persons kontroll över sin urinblåsa och tarm. Nedan beskriver vi några av de vanligaste frågorna och erbjuder några svar. Vanliga frågor om spina bifida
Stäng

Vanliga frågor om urinblåsan och tarmen

Urinblåsan

 

Varför orsakar spina bifida urinblåsproblem?

Urinblåsan, som samlar urin, styrs av det centrala nervsystemet. Eftersom spina bifida orsakar nervskador kan urinblåsans funktion påverkas. Vissa personer upptäcker att de måste urinera oftare eller på ett mer brådskande sätt, vissa upplever urinläckage och andra har svårigheter att tömma urinblåsan.


Hur kan urinblåsproblem påverka hälsan?

Om din urinblåsa inte töms regelbundet kan det leda till infektioner. Dessa börjar i urinblåsan men kan leda vidare upp till njurarna och orsaka njurskador. Även små mängder urin som lämnas kvar i urinblåsan kan orsaka infektioner.

Alternativt kanske du får ofrivilligt läckage om du inte kan kontrollera behovet att urinera. Genom att hitta ett sätt att ta kontroll över dina urinblåsproblem kan du få hjälp att förbättra hälsan och självförtroendet.


Vad kan jag göra för att hantera mina urinblåsbesvär?

Ett antal metoder och produkter är tillgängliga, inklusive tappningskatetrar, urindroppsamlare för män och absorberande produkter. [länk till produkter]. Kontakta vår kundservice för att få hjälp att hitta rätt produkt för dina behov.


Vad är en tappningskateter?

En kateter är en smal flexibel slang som förs in i urinblåsan genom urinröret varje gång du behöver tömma din urinblåsa.

 

Gör det ont att använda kateter?

Nej. Du kanske känner ett visst tryck när katetern förs in. Om du upplever obehag eller om det är svårt att föra in katetern ska du ta en kort paus. Försök att slappna av genom att andas in djupt eller hosta. Prata med en läkare eller sköterska om det gör ont.


Kan jag enbart tömma min urinblåsa på morgonen och kvällen?

Nej, du bör följa schemat som du har fått av läkaren. Som regel ska urinblåsan tömmas minst 4–6 gånger om dagen.


Kan jag dricka mindre så att jag slipper tömma urinblåsan lika ofta?

Nej, det är mycket viktigt att du dricker tillräckligt. Det håller urinsystemet rent och friskt.


Vad betyder det om urinen är grumligt eller mörkt och luktar konstigt?

Du kanske har en infektion. Prata med din läkare eller sköterska.


Vad ska jag göra om jag får urinvägsinfektioner ofta?

Användning av en tappningskateter ökar risken för urinvägsinfektioner. Men jämfört med andra typer av katetrar, som till exempel kvarliggande kateter (kvarkateter), är det mindre troligt att tappningskatetrar orsakar urinvägsinfektioner. Det finns olika sätt att minska risken för urinvägsinfektioner:

  • Drick mer vätska under dagen – principen är helt enkelt att spola urinvägen, om du fortsätter att använda kateter
  • Kontrollera att urinblåsan töms helt varje gång du använder kateter
  • Öka antalet dagliga kateteranvändningar
  • Säkerställ att du har rena händer och utrustning när du använder kateter
  • Ta hjälp av våra instruktionsfilmer för att steg-för-steg se hur du på bästa sätt använder våra tappningskatetrar

 

Vad ska jag göra om jag fortfarande läcker?

Urinläckage kan inträffa p.g.a. olika anledningar:

  • En urinvägsinfektion kan orsaka urinläckage och du bör kontakta din läkare om du misstänker att du har en sådan. Typiska symtom att uppmärksamma inkluderar:
    • Urin med mörk färg och stark lukt
    • Grumligt urin
    • Blod i urinen
    • Feber/svettning
    • Spasmer i urinblåsan
    • Ökade muskelkontraktioner i ditt ben
  • Om du använder kateter mindre än fyra gånger om dagen kan läckage inträffa.
    • Överväg att använda kateter oftare för att undvika att trycket i urinblåsan ökar
    • Kontrollera att din urinblåsa töms helt varje gång du använder kateter.
    • Ta hjälp av våra instruktionsfilmer för att steg-för-steg se hur du på bästa sätt använder våra tappningskatetrar
    • Om du använder kateter mer än sju gånger om dagen och fortfarande har problem med urinläckage, bör du rådgöra med din läkare
    • Du kanske får läckage eftersom du har ofrivilliga spasmer/kontraktioner i urinblåsan (som inte orsakas av en UVI).
      • Prata med din läkare om medicinering som kan få din urinblåsa att slappna av
  • Om läckage huvudsakligen förekommer när du motionerar, kan ett alternativ vara att använda tappningskateter innan den fysiska aktiviteten. 

Tarmen

Varför orsakar spina bifida tarmproblem?

 

Nervslut i rektum hjälper till att signalera att det finns behov att tömma tarmen på avföring som kommit ner i rektum. Hos personer med spina bifida kan detta meddelande förloras eller bli ofullständigt, vilket ökar risken för tarmproblem  som förstoppning, avföringsinkontinens, eller en kombination av båda.


Hur kan tarmproblem påverka min hälsa?

Tarmläckage och förstoppning kan bli mycket obekvämt och de kan även ha en avsevärd påverkan på vår livskvalitet. Utöver fysiskt obehag och uppsvälldhet, kanske du blir orolig att en olycka inträffar bland folk.

Därför är det viktigt att hitta ett sätt att hantera dina tarmbesvär.

 

Vad kan jag göra för att hantera mina tarmbesvär?

Tarmbesvär kan ofta förbättras genom att byta diet. Det finns även flera olika läkemedel som kan hjälpa. Tarmsköljning kan användas för att förhindra förstoppning och avföringsinkontinens. Du kan läsa mer om tarmhanteringslösningar här (länk till avsnitt om tarmtömning)


 

Vad är tarmsköljning?

Tarmsköljning med hjälp av vattenlavemang är en metod där vatten förs in i tarmen med en rektumkateter. Vattnet stimulerar tarmen och sköljer ut avföringen, vilket lämnar den nedre hälften av tarmen tom. Det är viktigt att detta görs regelbundet för att förhindra förstoppning och risken för tarmolyckor.


 

Hur ofta ska jag använda vattenlavemang?

För de flesta fungerar det bra att skölja tarmen en gång om dagen eller varannan dag. Det är viktigt att göra det regelbundet för att förhindra förstoppning och risken för tarmolyckor. Det bästa är att använda en daglig rutin och inte ändra för mycket. Med tid och övning kommer du fram till vad som fungerar bäst för dig. Om du är osäker ska du fråga din läkare eller sköterska om råd.

 

Vilken tid på dagen är bäst för tarmsköljning?

Försök att använda en rutin och skölja ungefär samma tid varje dag. Mat och dryck hjälper tarmens naturliga rörelse, därför är cirka 30 minuter efter en måltid en bra tid. Var inte rädd att ändra rutinen något för att passa dina dagliga vanor.

 

Jag upplever ibland att rektalkatetern glider ut ur ändtarmen under tarmsköljningen. Hur kan jag undvika det?

En del personer med mycket slapp/svag sfinkter (särskilt ryggmärgsbråck och lägre nivå av spinalskada) kan ibland erfara att katetern glider ut när man sitter under tarmsköljningen. Sfinktern (ringmuskeln) tål helt enkelt inte tyngden av vattnet i ändtarmen. vattnet trycker på ballongen och katetern åker ut. Denna situation kan undvikas om användaren eller vårdare håller i katetern under tarmsköljningen och därmed hjälper ballongen att stanna kvar i ändtarmen. en del personer kan behöva ligga ned under tarmsköljningen.

 

Kan jag resa med utrustningen för tarmsköljning?

Ja – kom ihåg att ta med ditt lavemangsystem med ett flertal engångskatetrar eftersom dessa kanske inte säljs överallt. Om du ska använda systemet i andra länder ska du använda flaskvatten eller kylt kokat vatten där kranvattnet inte är säkert att dricka. Kom ihåg att det kanske tar din kropp ett tag att vänja sig vid en ny rutin i olika tidszoner. Du kanske även äter andra typer av mat, som kan påverka tarmen.

 

Gör tarmsköljning ont?

Nej, tarmsköljning brukar inte göra ont och är helt säkert. Det kan dock kännas lite konstigt till en början. Om det känns obekvämt när vatten pumpas in ska du stoppa ett tag och sedan fortsätta. Om du känner smärta ska du sluta sköljningen direkt, tömma ballongen och ta ut katetern. Om smärtan kvarstår ska du be din sköterska eller läkare om hjälp.


 

Finns det några risker eller komplikationer?

Vissa personer upplever mindre problem, t.ex. obekvämhet eller lite blod. Om katetern inte sätts in korrekt, kan det orsaka ett hål eller reva i tarmen. Men denna risk är mycket liten om du följer instruktionerna från din läkare eller sköterska.

 

Vad ska jag göra om jag läcker mellan tarmsköljningarna?

Om du upplever tarmläckage mellan sköljningarna kan orsaken vara otillräcklig tarmtömning p.g.a. förstoppning eller hård avföring. Alternativt kanske du använder för mycket vatten under tarmsköljningen. Kontakta din läkare eller sköterska för att hjälpa dig anpassa din tarmplanering. En Peristeen analpropp kan hjälpa om problemet kvarstår.  (länk till produkt)

Stäng

Hitta rätt produkt

Coloplast erbjuder ett stort sortiment med produkter som kan hjälpa dig att hantera ditt barns urinblås- och tarmbesvär. Här är några förslag gällande vad du ska leta efter när du väljer rätt produkt. Hitta rätt produkt
Stäng

Hitta rätt produkt

Referenser

 *Endast för SpeediCath Compact för kvinnor
**Endast för SpeediCath Compact för män

Urinblåshantering

Produkter som kan hjälpa till att hantera urinblåsproblem inkluderar: 

  • Katetrar – för urinretention (ofullständig tömning av urinblåsan)
  • Urindroppsamlare och urinpåsar – för inkontinens hos män

Vad du ska leta efter när du väljer en kateter

Det är mycket viktigt att hitta rätt kateter för att säkerställa att urinblåsan töms på ett säkert och effektivt sätt med så lite besvär som möjligt.

När du diskuterar val av produkter med din sköterska eller läkare ska du även förklara vilken livsstil du har, berätta om dina bekymmer och särskilda behov, o.s.v.

När du väljer en kateter ska du leta efter: 

  • Säkerhet
  • Enkel användning
  • Hur den passar dig och din livsstil

 

Coloplast erbjuder ett sortiment med katetrar. Nedan följer en kort beskrivning av de mest populära.
SpeediCath® är:

  • Klar för användning med detsamma – direkt från förpackningen
  • Intuitiv hantering – ingen förberedelse krävs
  • Minimerad risk för urinrörsskador p.g.a. hydrofil beläggning på både kateter och öljetter

 

SpeediCath® Compact har samma fördelar som den vanliga SpeediCath och mer

  • Diskret – den mest kompakta katetern för kvinnor och män
  • Icke-medicinsk utformning – så att du kan hålla katetern privat, var du än befinner dig
  • Mer hygienisk kateteranvändning – med handtaget som är lätt att hålla*
  • Katetern och beläggningen skyddas alltid p.g.a. hårt hölje**

 

Tarmhantering

Produkter som hjälper dig att hantera din tarm inkluderar:

Transanal spolning är en väldokumenterad teknik för att tömma tarmen. Vatten introduceras i tarmen via rektum. Vatten töms sedan från tarmen, tillsammans med avföringen.

Systemet gör det möjligt att tömma tarmen regelbundet, vilket hjälper till att förhindra tarmläckage och förstoppning.

Peristeen® är ett transanalt spolningssystem som erbjuder förutsägbar tarmhantering. Peristeen behöver endast vatten, och är därför ett effektivt alternativ till andra tarmhanteringsmetoder som kräver användning av läkemedel.

Peristeen:

  • Förhindrar tarmläckage och förstoppning i upp till 2 dagar
  • Gör att du kan bestämma när du vill tömma tarmen
  • Förbättrar livskvaliteten

Peristeen analpropp är ett enkelt, säkert och diskret hjälpmedel mot tarmläckage.

  • Finns i två storlekar – liten och stor
  • Kan lämnas på plats i upp till 12 timmar
  • Lätt att ta bort genom att dra i den mjuka gasvävstråden som är fäst vid proppen

Liten storlek betyder att du kan ha den i handväskan eller fickan.

Stäng

Tips, verktyg och handledningar

Handledningar om tarmtömning

Nedan hittar du videohandledningar för barn och vuxna, om hur Peristeen® används för vattenlavemang.

Hjälpa barn att tömma sin tarm

Hjälpa barn att tömma sin tarm

Att lära sig hur man tömmer tarmen är ett viktigt steg i varje barns utveckling. Det hjälper dem att få självförtroende och ger dem frihet att delta i sociala aktiviteter som att simma eller leka med vänner.

Se stegvis tarmvägledning för barn
Stäng

Hjälpa barn att tömma sin tarm

ikon


De flesta barn med spina bifida måste lita på sina föräldrar för att tömma tarmen, särskilt när de är yngre. Traditionella metoder för att förhindra tarmläckage och förstoppning inkluderar att byta diet, stolpiller, lavemang, förstoppningsmedel, avföringsmjukgörare och laxermedel.


Mer förutsägbart

Dessa metoder för tarmhantering är dock inte effektiva för vissa barn, eftersom du inte kan schemalägga när du får en tarmrörelse, vilket ofta leder till tarmolyckor.

Tarmsköljning är en typ av tarmvårdsrutin som säkerställer att tarmrörelser är både regelbundna och förutsägbara. Om sköljning utförs regelbundet hjälper det ditt barn att känna sig mer bekväm och förhindrar problem som tarmläckage och förstoppning.


Vad är egentligen tarmsköljning?

Tarmsköljning innebär att vatten förs in i tarmen via rektum med en rektumkateter. Vattnet stimulerar tarmen och spolar ut avföringen. Processen tar cirka 30–45 minuter. Den nedre delen av tarmen är tom efter sköljning. Tarmsköljningen ska utföras varje dag eller varannan dag.

 

Det är viktigt att göra det regelbundet eftersom:

  • regelbunden sköljning förhindrar tarmolyckor, helt enkelt p.g.a. att den nedre tarmen inte innehåller avföring
  • regelbunden sköljning förhindrar kronisk förstoppning eftersom det stimulerar tarmrörelser, vilket betyder att de blir regelbundna 

 

Du måste se till att detta görs på ett säkert och korrekt sätt tills barnet lär sig att utföra sköljningen själv. Ta fram en bra, regelbunden rutin som fungerar och uppmana ditt barn att intressera sig för detta. De måste göra det själva när de blir äldre.

Det kan vara en bra idé att anteckna barnets framsteg. Som inspiration kan du ladda ned och skriva ut Tarmtömningsdagboken (pdf, 1MB).

Coloplast erbjuder ett tarmsköljningssystem som heter Peristeen® .

Stäng
Börja använda Peristeen®

Börja använda Peristeen®

Vattenlavemang är en väldokumenterad teknik för att tömma tarmen och är mycket effektiv för att förebygga avföringsinkontinens och kronisk förstoppning.

Se stegvis tarmvägledning för vuxna
Stäng

Börja använda Peristeen®

ikon

 

Användning av Peristeen® varje dag eller varannan dag, enligt rekommendationen från din läkare eller sköterska, hjälper till att förhindra tarmläckage och förstoppning. Detta betyder att du inte behöver oroa dig för läckage och ha självförtroendet att göra vad du vill.

 

Ta din tid

Användning av Peristeen innebär att bli van vid en ny rutin, men ditt hårda arbete kommer att löna sig. Regelbunden tarmtömning kan göra stor skillnad för din livskvalitet.

De tre viktigaste sakerna att komma ihåg när du sätter igång: 

  • Använd Peristeen regelbundet. Håll dig till planen som läkaren eller sköterskan rekommenderade. Regelbunden tarmtömning med Peristeen hjälper till att förhindra läckage och förstoppning. Det kan även minska tiden som krävs för tarmvård. 
  • Hitta en tid då du kan tömma tarmen utan att bli störd eller stressad. Den exakta tiden då du tömmer tarmen är inte viktig, men försök att hålla samma tid varje dag så att du får en regelbunden rutin. 
  • Håll regelbunden kontakt med din läkare eller sköterska under de första månaderna när du använder Peristeen. De kan hjälpa dig med frågor och kan hjälpa dig att ändra din rutin vid behov. Du kan även kontakta Coloplasts kundtjänst för råd och support.
Stäng

Hjälpa barn att tömma urinblåsan

Alla barn är olika, därför är det viktigt att välja en kateter som passar för deras enskilda behov hela tiden. När de är redo kan du hjälpa dem att ta ansvar för sättet de tömmer sin urinblåsa på. Hjälp ditt barn att tömma urinblåsan

Använd en kateter för att tömma ditt barns urinblåsa

Du måste hjälpa ditt barn att urinera tills de är cirka fem år gamla. De flesta barn med spina bifida kan inte tömma sin urinblåsa på ett naturligt sätt, därför måste du använda en kateter, som är en smal plastslang som förs in genom urinröret och in i urinblåsan. Det är en enkel och smärtfri teknik.

 

Varför det är viktigt att tömma urinblåsan

Det är viktigt att du och ditt barn båda förstår varför det är så viktigt att tömma urinblåsan och att skapa en god rutin.


Målen med urinblåshantering är att:

  • Förhindra skador på njurarna och allmänna infektioner
  • Bli kontinent
  • Förbättra barnets livskvalitet
  • Hjälpa barnet att bli självständigt

 

Om ditt barns urinblåsa inte töms regelbundet kan det leda till infektioner. Även små mängder urin som lämnas kvar i urinblåsan kan orsaka infektioner.

 

Komma igång

Innan du tömmer urinblåsan ska du alltid rådgöra med en läkare eller sköterska för att få ordentliga instruktioner om hur du använder en kateter.

Tillsammans med vårdpersonalen bestämmer du vilken typ av kateter som passar ditt barn bäst och skapar en plan för hur ofta det ska använda kateter. Urinblåsan behöver normalt tömmas 4–6 gånger om dagen – men detta kan variera beroende på vätskeintag och fysiska aktiviteter.

Du kan använda de animerade användarhandledningarna på denna sida som hjälpmedel för att ge dig och ditt barn en praktisk översikt om kateteranvändning.

 

Hjälpa ditt barn att lära sig

När ditt barn börjar visa intresse, normalt mellan tre och fem års ålder, ska du börja lära dem att tömma sin egen urinblåsa.

Stäng
Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion