Tarmirrigationssystem

Vattenlavemang och Peristeen®

Vattenlavemang och Peristeen®

Peristeen är ett innovativt vattenlavemangsystem från Coloplast för personer som lider av avföringsinkontinens eller kronisk förstoppning. Användning av Peristeen minskar sannolikheten för ofrivilligt avföringsläckage.

Se video om vattenlavemang
Stäng

Vattenlavemang och Peristeen®

Peristeen Plus är ett unikt sätt att tömma tarmen och används för att förhindra avföringsinkontinens och kronisk förstoppning.
Systemet är särskilt utformat för att vara bärbart och lätt att använda. Detta ger användaren självständighet och självförtroende. I kliniska prövningar med ryggmärgsskadade patienter minskade Peristeen-systemet avföringsinkontinens och förstoppning samt förbättrade livskvaliteten(2).


Hur fungerar det?

Peristeen är en teknik för tömning av tarmen genom att introducera ljummet kranvatten (36–38°C) i rektum med en kateter. Användaren sitter på toaletten medan vatten pumpas in i rektum. Vatten töms sedan från tarmen, tillsammans med avföringen, i toaletten. Resultaten är normalt så effektiva att de flesta användare endast behöver utföra proceduren varannan dag.


Hur börjar patienter använda Peristeen Plus?

Individer måste utvärderas av kvalificerad sjukvårdspersonal för att säkerställa att denna metod är lämplig för dem. De kan sedan lära sig proceduren för att säkerställa bästa resultat. När personer är bekväma med systemet, kan de få självförtroende att göra mer i sitt vardagliga liv.

 

Ladda ned broschyren med beställningsinformation och produktkoder (pdf).

Stäng
Hjälpa barn att tömma sin tarm

Hjälpa barn att tömma sin tarm

Att lära sig hur man tömmer tarmen är ett viktigt steg i varje barns utveckling. Det hjälper dem att få självförtroende och ger dem frihet att delta i sociala aktiviteter som att simma eller leka med vänner.

Se stegvis tarmvägledning för barn
Stäng

Hjälpa barn att tömma sin tarm

ikon


De flesta barn med spina bifida måste lita på sina föräldrar för att tömma tarmen, särskilt när de är yngre. Traditionella metoder för att förhindra tarmläckage och förstoppning inkluderar att byta diet, stolpiller, lavemang, förstoppningsmedel, avföringsmjukgörare och laxermedel.


Mer förutsägbart

Dessa metoder för tarmhantering är dock inte effektiva för vissa barn, eftersom du inte kan schemalägga när du får en tarmrörelse, vilket ofta leder till tarmolyckor.

Tarmsköljning är en typ av tarmvårdsrutin som säkerställer att tarmrörelser är både regelbundna och förutsägbara. Om sköljning utförs regelbundet hjälper det ditt barn att känna sig mer bekväm och förhindrar problem som tarmläckage och förstoppning.


Vad är egentligen tarmsköljning?

Tarmsköljning innebär att vatten förs in i tarmen via rektum med en rektumkateter. Vattnet stimulerar tarmen och spolar ut avföringen. Processen tar cirka 30–45 minuter. Den nedre delen av tarmen är tom efter sköljning. Tarmsköljningen ska utföras varje dag eller varannan dag.

 

Det är viktigt att göra det regelbundet eftersom:

 • regelbunden sköljning förhindrar tarmolyckor, helt enkelt p.g.a. att den nedre tarmen inte innehåller avföring
 • regelbunden sköljning förhindrar kronisk förstoppning eftersom det stimulerar tarmrörelser, vilket betyder att de blir regelbundna 

 

Du måste se till att detta görs på ett säkert och korrekt sätt tills barnet lär sig att utföra sköljningen själv. Ta fram en bra, regelbunden rutin som fungerar och uppmana ditt barn att intressera sig för detta. De måste göra det själva när de blir äldre.

Det kan vara en bra idé att anteckna barnets framsteg. Som inspiration kan du ladda ned och skriva ut Tarmtömningsdagboken (pdf, 1MB).

Coloplast erbjuder ett tarmsköljningssystem som heter Peristeen® .

Stäng
Se stegvis tarmvägledning för vuxna

Börja använda Peristeen® Plus

Vattenlavemang är en väldokumenterad teknik för att tömma tarmen och är mycket effektiv för att förebygga avföringsinkontinens och kronisk förstoppning.

Se stegvis tarmvägledning för vuxna
Stäng

Börja använda Peristeen® Plus

ikon

 

Användning av Peristeen® Plus varje dag eller varannan dag, enligt rekommendationen från din läkare eller sköterska, hjälper till att förhindra tarmläckage och förstoppning. Detta betyder att du inte behöver oroa dig för läckage och ha självförtroendet att göra vad du vill.

 

Ta din tid

Användning av Peristeen Plus innebär att bli van vid en ny rutin, men ditt hårda arbete kommer att löna sig. Regelbunden tarmtömning kan göra stor skillnad för din livskvalitet.

De tre viktigaste sakerna att komma ihåg när du sätter igång: 

 • Använd Peristeen Plus regelbundet. Håll dig till planen som läkaren eller sköterskan rekommenderade. Regelbunden tarmtömning med Peristeen Plus hjälper till att förhindra läckage och förstoppning. Det kan även minska tiden som krävs för tarmvård. 
 • Hitta en tid då du kan tömma tarmen utan att bli störd eller stressad. Den exakta tiden då du tömmer tarmen är inte viktig, men försök att hålla samma tid varje dag så att du får en regelbunden rutin. 
 • Håll regelbunden kontakt med din läkare eller sköterska under de första månaderna när du använder Peristeen Plus. De kan hjälpa dig med frågor och kan hjälpa dig att ändra din rutin vid behov. Du kan även kontakta Coloplasts kundtjänst för råd och support.
Stäng

Verktyg och stödprogram

Sjuksköterska ler

Bristolskalan i fickformat

Avföringsformer enligt Bristolskalan är ett beställningsbart kort i fickformat som används för att kunna klassificera konsistens och form på avföring vid utredning av patienters avföringsvanor. Läs mer om Bristolskalan i fickformat
Stäng

Bristolskalan i fickformat

Bristolskalan utvecklades1997 efter en studie av två forskare på Bristols universitet, Dr Heaton och Dr. Lewis och har sedan dess blivit ett användbart instrument inom vården. Beställ ditt kort här eller genom att ringa vår kundservice på tel. 0300-332 99.

Stäng
Coloplast® Care

Support redan från början - Coloplast® Care Peristeen

Coloplast erbjuder ett 18-månaders kostnadsfritt supportprogram för användare av Peristeen vattenlavemang Läs mer om Coloplast Care Peristeen
Stäng

Vad är Coloplast Care?

Coloplast® Care är ett kostnadsfritt program som har utformats för att hjälpa Peristeen®-användare som du att uppnå bästa resultat med produkten. Det är särskilt bra om du precis har påbörjat behandlingen, eftersom du alltid kan ringa någon av våra rådgivare om du känner dig osäker. Kom ihåg att alltid kontakta din vårdgivare om du har bekymmer gällande din tarmhälsa.

Vad innehåller Coloplast Care programmet?

 • Supportprogram i 18 månader

 • Telefonsupport från rådgivare som är experter på att hjälpa människor att lyckas med Peristeen

 • Våra användbara faktablad är tillgängliga på begäran och täcker ett antal ämnen som är relevanta för personer med tarmbesvär.

 • Anmäl dig till Coloplast Care så får du automatiskt vårt kostnadsfria välkomstpaket med handduk, desinfektionsgel

  och en termometer i en snygg necessär.

Vill du veta mer om Coloplast Care? Välkommen att höra av dig till din produktspecialist.

Stäng
Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion