Instruktionsfilmer om katetrar för barn

Kateteranvändning för barn är alltid ett känsligt ämne. Använd handledningarna här som inspiration för att hjälpa dig att introducera ditt barn för processen, och visa dem hur de använder kateter.

Hjälpa barn att tömma urinblåsan

Alla barn är annorlunda, därför är det viktigt att välja en kateter som passar för deras enskilda behov hela tiden. När de är redo kan du hjälpa dem att ta ansvar för sättet de tömmer sin urinblåsa på. Hjälp ditt barn att tömma urinblåsan

Använd en kateter för att tömma ditt barns urinblåsa

Du måste hjälpa ditt barn att urinera tills de är cirka fem år gamla. De flesta barn med spina bifida kan inte tömma sin urinblåsa på ett naturligt sätt, därför måste du använda en kateter, som är en smal plastslang som förs in genom urinröret och in i urinblåsan. Det är en enkel och smärtfri teknik.

Varför det är viktigt att tömma urinblåsan

Det är viktigt att du och ditt barn båda förstår varför det är så viktigt att tömma urinblåsan och att skapa en god rutin.
Målen med urinblåshantering är att:

  • Förhindra skador på njurarna och allmänna infektioner
  • Bli kontinent
  • Förbättra barnets livskvalitet
  • Hjälpa barnet att bli självständigt

Om ditt barns urinblåsa inte töms regelbundet kan det leda till infektioner. Även små mängder urin som blir kvar i urinblåsan kan orsaka infektioner.

Komma igång

Innan du tömmer urinblåsan ska du alltid rådgöra med en läkare eller sköterska för att få ordentliga instruktioner om hur du använder en kateter.

Tillsammans med vårdpersonalen bestämmer du vilken typ av kateter som passar ditt barn bäst och skapar en plan för hur ofta det ska använda kateter. Urinblåsan behöver normalt tömmas 4–6 gånger om dagen – men detta kan variera beroende på vätskeintag och fysiska aktiviteter.

Du kan använda de animerade användarhandledningarna på denna sida som hjälpmedel för att ge dig och ditt barn en praktisk översikt om kateteranvändning. Välj den som passar bäst för ditt barns profil:
Coloplast erbjuder även stegvisa instruktioner som du kan skriva ut och ta med på toaletten (PDF, 2 MB).
ikon

Hjälpa ditt barn att lära sig

När ditt barn börjar visa intresse, normalt mellan tre och fem års ålder, ska du börja lära dem att tömma sin egen urinblåsa. Coloplast utvecklade Kisspelen som hjälper dig och ditt barn att lära er hur ni gör detta på ett roligt sätt.


Stäng
Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion