VANLIGA FRÅGOR: Information om att leva med stomi

Kan man fortfarande gå och simma när man har stomi? Går det att träna? Är läckage helt enkelt en naturlig del av att ha en kolostomi, ileostomi eller urostomi? Det finns en hel del frågor när man lever med stomi. 

Här finns information som är relevant för dig såväl före som efter din operation

  • Vad du behöver veta före din stomioperation om olika typer av stomier och varför vissa stomier bara är tillfälliga.
  • Varför du inte behöver oroa dig över om andra vet att du har en stomi.
  • Hur du tar hand om din stomi för att undvika läckage och hudproblem.
  • Livsstilsråd kring att leva med stomi; kosttips, hur man kan simma eller leva ett aktivt liv, vad man kan ha på sig och om du kan bli gravid. 

Före din stomioperation

kvinna barn stomi

Det finns tre olika typer av stomier

Många människor tror att ha stomi är detsamma som att ha en kolostomi. Detta är inte korrekt. Vad är en kolostomi, ileostomi och urostomi?
Stäng

Vad är en kolostomi, ileostomi och urostomi?

Det finns tre huvudtyper av stomier: Kolostomier, ileostomier och urostomier. De är väldigt olika.

  • Kolostomier är gjorda av tjocktarmen och avföringen är ganska fast och har en begränsad volym. Personer med en kolostomi använder vanligtvis slutna påsar som inte kan tömmas.
  • Ileostomier är gjorda av tunntarmen och avföringens volym är troligen ganska riklig och lös/flytande med klumpar. Personer med en ileostomi använder vanligtvis påsar som kan tömmas. 
  • Urostomier är konstruerade för att tömma urinen när urinvägarna inte fungerar. Eftersom det är urin som kommer ut via en urostomi, används tömbara påsar med en tapp som används för tömning.

Se våra produkter som finns för varje stomityp här.

Stäng

Kommer andra att veta att du har en stomi?

sensura mio filter - kvinna med yogamatta

Andra kan inte känna lukt från din stomi

Rädslan för lukt från stomipåsen är ett välkänt problem för de flesta personer som har stomi. Verkligheten är dock att de flesta stomipåsar förhindrar all lukt från att komma ut. Hur du undviker att stomin luktar
Stäng

Hur du undviker att stomin luktar

Lukt, eller rädslan för lukt från stomipåsen, är ett välkänt problem för de flesta personer som har stomi. Verkligheten är dock att de flesta stomipåsar är gjorda av material som förhindrar all lukt från att komma ut, och att de flesta även har ett filter som tar bort lukter från tarmgaser. Om påsen inte byts tillräckligt ofta kan dock filtret blockeras av avföring, vilket kan leda till lukt. 

Om du använder en tömbar påse och du inte rengör utloppet ordentligt efter tömning, kan lukt lätt komma ut i omgivningen. Rengör utloppet noggrant för att undvika detta.

Se vårt SenSura® Mio-sortiment här.

Stäng
kvinna i vitt

Folk behöver inte se att du har en stomi

Det kan kännas som att påsen syns genom dina kläder, även om så oftast inte fallet. Läs mer om stomipåsens synlighet

Det kan kännas som att påsen syns genom dina kläder, även om så oftast inte fallet. Denna uppfattning beror ofta på en ökad medvetenhet om påsen och det faktum att du ser den från ovan, varifrån den kan verka mer framträdande. Byxor med veck i linningen döljer stomipåsen bättre än byxor med en slät framsida. Påsen är mindre synlig om den bärs innanför underbyxorna, vilka helst bör vara av ett elastiskt material som t.ex. Lycra. 

Om man använder badbyxor, en baddräkt eller bikini kan det vara en fördel att använda en liten påse, såsom en minicap, som tar upp så lite utrymme som möjligt. 

Se våra SenSura® Mio produkter här, helt i textilmaterial vilket gör att de inte längre ser ut som en medicinsk produkt utan mer som ett klädesplagg eller ett tillbehör. Den speciellt utvalda neutrala färgen är utformad för att inte synas under alla klädesfärger. 

Stäng

Att ta hand om din stomi

konsument går med hunden

Du behöver inte stå ut med öm hud

Hudproblem är tyvärr vanliga bland personer med stomi, men det är ett missförstånd att man inte kan göra något åt dem. Att ta hand om din hud efter läckage
Stäng

Att ta hand om din hud

Referenser

*OstomySkinStudy, Per Herlufsen et al, British Journal of Nursing,2006, Vol 15, No16, Pp854-862

Hudproblem är tyvärr vanliga bland personer med stomi, men det är ett missförstånd att man inte kan göra något åt dem.

En vetenskaplig studie* visade att så många som 45 % av 202 personer med stomi led av hudproblem runt stomin. 62 % av dessa personer ansåg inte ens att det var ett hudproblem, utan såg det som en del av att ha stomi. Hudproblem orsakas ofta av att avföring från stomin läcker ut under häftan. Genom att förhindra sådant läckage, kan hudproblem undvikas. Se alltid till att hålet i häftan inte är större eller mindre än stomin (i nivå med hudplanet). Andra sätt att undvika hudproblem är att ta bort häftan på rätt sätt och att använda tillbehör för hudvård om det behövs.

Testa BodyCheck här - ett verktyg för att förstå din kroppsprofil. Detta är det första steget mot en bättre passform.

Stäng
sensura mio convex

Läckage är inte en naturlig del av att ha stomi

Att förhindra läckage är en fråga om att använda det mest lämpliga bandaget för din individuella kroppsprofil, använda det på rätt sätt och ta bort det när det behövs. Förhindra läckage från stomin
Stäng

Förhindra läckage

Det viktigaste då man använder ett stomibandage, är att man inte ska acceptera läckage. Att förhindra läckage är en fråga om att använda det mest lämpliga bandaget för din individuella kroppsprofil, använda det på rätt sätt och ta bort det när det behövs. Onlineverktyget BodyCheck kan hjälpa dig att identifiera det mest lämpliga stomibandaget för din individuella kroppsprofil. Slutligen finns det även tillbehör som kan säkerställa en tät förslutning. Gör det till en vana att titta på din hud och baksidan av häftan varje gång du byter ut häftan. Finns det några tecken på läckage?

Stäng

Leva med stomi 

man som bär en vit skjorta

Klädsel med en kolostomi, ileostomi eller urostomi

Din stomi hindrar dig inte från att bära vissa typer av kläder – det viktigaste är att du bär något som får dig att må bra. Tips gällande klädsel för stomipatienter
Stäng

Tips gällande klädsel

Du kan troligtvis klä dig som du gjorde före din operation. Det viktigaste är att kläderna inte hindrar avföringen från att hamna i påsen.

Stomin måste vara placerad så att den inte hamnar i vägen för den typ av kläder som du vanligtvis använder. I de flesta fall innebär detta att den måste placeras nedanför midjan, där den annars skulle utsättas för friktion från linningen/bältet. Åtsittande linningar över stomin bör undvikas eftersom de kan trycka mot påsen och orsaka läckage eller till och med förhindra att avföringen lämnar stomin. 

För män kan det vara mer praktiskt att använda hängslen istället för ett bälte, men vissa kanske ändå föredrar att bara använda hängslen när de har en kavaj eller liknande upptill. 

Det finns företag som har designat kläder och framför allt underkläder för personer med stomi.

Stäng
gravid stomiopererad

Du kan bli gravid när du har stomi

Att ha stomi påverkar inte dina möjligheter att bli gravid. Det kommer inte heller att påverka din fertilitet. Graviditet med stomi
Stäng

Graviditet med stomi

Anledningen till din stomioperation kan påverka dina chanser att bli gravid, men att ha stomi förhindrar dig inte från att bära ett barn genom hela graviditeten och föda normalt. Kvinnor som har haft eller har en kolostomi bör dock även, utöver barnmorskan, besöka en stomiterapeut. 

När magen växer, kommer vanligtvis även stomin att växa och ändra form, och påsen kan bli allt svårare att byta eftersom den kommer att hamna på undersidan av magen. Många kvinnor använder en spegel när de byter påsen, framför allt i de senare delarna av graviditeten.

Ungefär 10 % av de gravida kvinnorna upplever ett framfall av stomin under den senare delen av graviditeten, men få kräver någon operation. När bukväggen sträcks kan det hål genom vilket stomin skjuter ut vidgas. På grund av det ökade tryck som barnets tillväxt orsakar, utvecklar 3 % av kvinnorna ett stomibråck under graviditeten. Det föreligger 50 % chans att bråcket försvinner efter att barnet fötts. Om så inte sker, måste detta opereras efter förlossningen. 

Förlossning förlöper vanligen normalt. 

Läs mer om fertilitet och graviditet här.

Stäng
Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion