VANLIGA FRÅGOR: Information om att leva med stomi

Kan man fortfarande gå och simma när man har stomi? Går det att träna? Är läckage helt enkelt en naturlig del av att ha en kolostomi, ileostomi eller urostomi? Det finns en hel del frågor när man lever med stomi. 

Här finns information som är relevant för dig såväl före som efter din operation

 • Vad du behöver veta före din stomioperation om olika typer av stomier och varför vissa stomier bara är tillfälliga.
 • Varför du inte behöver oroa dig över om andra vet att du har en stomi.
 • Hur du tar hand om din stomi för att undvika läckage och hudproblem.
 • Livsstilsråd kring att leva med stomi; kosttips, hur man kan simma eller leva ett aktivt liv, vad man kan ha på sig och om du kan bli gravid. 

Före din stomioperation

kvinna barn stomi

Det finns tre olika typer av stomier

Många människor tror att ha stomi är detsamma som att ha en kolostomi. Detta är inte korrekt. Vad är en kolostomi, ileostomi och urostomi?
Stäng

Vad är en kolostomi, ileostomi och urostomi?

Det finns tre huvudtyper av stomier: Kolostomier, ileostomier och urostomier. De är väldigt olika.

 • Kolostomier är gjorda av tjocktarmen och avföringen är ganska fast och har en begränsad volym. Personer med en kolostomi använder vanligtvis slutna påsar som inte kan tömmas.
 • Ileostomier är gjorda av tunntarmen och avföringens volym är troligen ganska riklig och lös/flytande med klumpar. Personer med en ileostomi använder vanligtvis påsar som kan tömmas. 
 • Urostomier är konstruerade för att tömma urinen när urinvägarna inte fungerar. Eftersom det är urin som kommer ut via en urostomi, används tömbara påsar med en tapp som används för tömning.

Se våra produkter som finns för varje stomityp här.

Stäng

Kommer andra att veta att du har en stomi?

sensura mio filter - kvinna med yogamatta

Andra kan inte känna lukt från din stomi

Rädslan för lukt från stomipåsen är ett välkänt problem för de flesta personer som har stomi. Verkligheten är dock att de flesta stomipåsar förhindrar all lukt från att komma ut. Hur du undviker att stomin luktar
Stäng

Hur du undviker att stomin luktar

Lukt, eller rädslan för lukt från stomipåsen, är ett välkänt problem för de flesta personer som har stomi. Verkligheten är dock att de flesta stomipåsar är gjorda av material som förhindrar all lukt från att komma ut, och att de flesta även har ett filter som tar bort lukter från tarmgaser. Om påsen inte byts tillräckligt ofta kan dock filtret blockeras av avföring, vilket kan leda till lukt. 

Om du använder en tömbar påse och du inte rengör utloppet ordentligt efter tömning, kan lukt lätt komma ut i omgivningen. Rengör utloppet noggrant för att undvika detta.

Se vårt SenSura® Mio-sortiment här.

Stäng
kvinna i vitt

Folk behöver inte se att du har en stomi

Det kan kännas som att påsen syns genom dina kläder, även om så oftast inte fallet. Läs mer om stomipåsens synlighet

Det kan kännas som att påsen syns genom dina kläder, även om så oftast inte fallet. Denna uppfattning beror ofta på en ökad medvetenhet om påsen och det faktum att du ser den från ovan, varifrån den kan verka mer framträdande. Byxor med veck i linningen döljer stomipåsen bättre än byxor med en slät framsida. Påsen är mindre synlig om den bärs innanför underbyxorna, vilka helst bör vara av ett elastiskt material som t.ex. Lycra. 

Om man använder badbyxor, en baddräkt eller bikini kan det vara en fördel att använda en liten påse, såsom en minicap, som tar upp så lite utrymme som möjligt. 

Se våra SenSura® Mio produkter här, helt i textilmaterial vilket gör att de inte längre ser ut som en medicinsk produkt utan mer som ett klädesplagg eller ett tillbehör. Den speciellt utvalda neutrala färgen är utformad för att inte synas under alla klädesfärger. 

Stäng

Att ta hand om din stomi

konsument går med hunden

Du behöver inte stå ut med öm hud

Hudproblem är tyvärr vanliga bland personer med stomi, men det är ett missförstånd att man inte kan göra något åt dem. Att ta hand om din hud efter läckage
Stäng

Att ta hand om din hud

Referenser

*OstomySkinStudy, Per Herlufsen et al, British Journal of Nursing,2006, Vol 15, No16, Pp854-862

Hudproblem är tyvärr vanliga bland personer med stomi, men det är ett missförstånd att man inte kan göra något åt dem.

En vetenskaplig studie* visade att så många som 45 % av 202 personer med stomi led av hudproblem runt stomin. 62 % av dessa personer ansåg inte ens att det var ett hudproblem, utan såg det som en del av att ha stomi. Hudproblem orsakas ofta av att avföring från stomin läcker ut under häftan. Genom att förhindra sådant läckage, kan hudproblem undvikas. Se alltid till att hålet i häftan inte är större eller mindre än stomin (i nivå med hudplanet). Andra sätt att undvika hudproblem är att ta bort häftan på rätt sätt och att använda tillbehör för hudvård om det behövs.

Testa BodyCheck här - ett verktyg för att förstå din kroppsprofil. Detta är det första steget mot en bättre passform.

Stäng
sensura mio convex

Läckage är inte en naturlig del av att ha stomi

Att förhindra läckage är en fråga om att använda det mest lämpliga bandaget för din individuella kroppsprofil, använda det på rätt sätt och ta bort det när det behövs. Förhindra läckage från stomin
Stäng

Förhindra läckage

Det viktigaste då man använder ett stomibandage, är att man inte ska acceptera läckage. Att förhindra läckage är en fråga om att använda det mest lämpliga bandaget för din individuella kroppsprofil, använda det på rätt sätt och ta bort det när det behövs. Onlineverktyget BodyCheck kan hjälpa dig att identifiera det mest lämpliga stomibandaget för din individuella kroppsprofil. Slutligen finns det även tillbehör som kan säkerställa en tät förslutning. Gör det till en vana att titta på din hud och baksidan av häftan varje gång du byter ut häftan. Finns det några tecken på läckage?

Stäng

Leva med stomi 

kvinna mat stomi

Du kan äta som du brukade äta före stomioperationen

Det är en vanlig missuppfattning att stomiopererade bör vara mycket försiktiga med vad de äter. Du kan äta och dricka vad du vill. Kostråd för personer med stomi
Stäng

Kostråd för personer med stomi

Personer som har stomi kan äta och dricka vad de vill, såvida inte kirurgen eller stomiterapeuten ger råd om något annat. Precis som för alla andra personer kan vissa livsmedel påverka produktionen av gas och dålig lukt eller förhindra obstruktion.

Nedan finns några specifika råd beroende på stomityp.

 • Kolostomi: Du bör dricka minst 2 liter vätska varje dag för att undvika förstoppning. 
 • Ileostomi: Du förlorar 2-3 gånger mer vatten och salt genom avföringen än normalt. Du bör därför tillsätta lite salt i maten och eventuellt dricka sodavatten. Minst 2 liter vätska bör intas varje dag. Det är viktigt att du tuggar maten ordentligt innan du sväljer eftersom otillräckligt tuggade matrester ibland kan leda till stomiblockering. En enda obehaglig upplevelse av ett visst livsmedel bör inte innebära att man undviker det helt och hållet. En annan metod för tillredning av maten ger oftast en förbättring.
 • Urostomi: Du producerar mer urin än om du inte skulle ha en urostomi. På grund av detta måste du dricka mer än andra för att upprätthålla vätskebalansen. Ett dagligt vätskeintag om 2-3 liter rekommenderas och kommer också att bidra till att förhindra utvecklingen av urinvägsinfektioner. Vissa tycker att det hjälper att dricka två glas tranbärsjuice varje dag om de har problem med urinvägsinfektioner. Denna effekt är dock inte vetenskapligt bevisad.

Läs mer om vad man ska äta och dricka här.

Stäng
Man sträcker ut armarna i vattnet

Du kan gå och simma med stomi

Du ska inte undvika att simma för att du har stomi - du kan förbereda dig på många sätt för att gå och simma. Hur förbereder man sig för att gå och simma?
Stäng

Hur förbereder man sig för att gå och simma?

Att du har stomi bör inte avskräcka dig från simning.

Simning

Du kan gå och simma med stomi. Kontrollera alltid att basplattan sitter ordentligt innan du simmar och vänta en stund efter applicering. Var medveten om att vatten kan påverka häftan negativt, så se till att byta din produkt oftare.

För vissa personer kan det underlätta att använda tillbehör när de simmar. Att använda en hudbarriär som hjälper häftan att fästa bättre kan vara till stor hjälp. Det kan också vara bra för vissa personer att använda ett bälte och om det är kanterna som inte fäster ordentligt kan en elastisk barriär vara en möjlig lösning.

Det är alltid en bra idé att prata med din stomiterapeut innan du går och simmar, om du har några frågor. Du får också gärna kontakta våra produktrådgivare på 0300-332 56

Vilka badkläder kan du använda på stranden och när du simmar?

Det viktigaste är att du har på dig något som får dig att må bra, så du kan vara dig själv. Vissa personer har inget emot att visa sin påse när de går till stranden och andra föredrar att täcka över den. Gör det som känns bäst för dig.

När du köper badkläder är det bästa rådet vi kan ge dig att prova innan du köper. Tyvärr garanterar specialiserade badkläder inte en bra passform. Å andra sidan kanske du kan hitta vanliga badkläder som passar dig perfekt. Till exempel vill du kanske välja en hel baddräkt med detaljer eller mönster över magen för att täcka påsen.

På stranden kan du använda en sarong som är ett bra och elegant sätt att täcka sig utan att känna att du är på fel plats.

Och om du vill använda en bikini ska du göra det.

Stäng
fitness gym

Så snart du återhämtat dig från operationen kan du återgå till de flesta aktiviteter

Många tror att de inte längre kan träna eller utföra fysiska aktiviteter då de har stomi. Det finns många olika typer av träning - hitta en som du tycker om. Träning när man har stomi
Stäng

Träning när man har stomi

Motion är hälsosamt och det finns få fysiska begränsningar för att delta i fritidsaktiviteter efter att man fått en kolostomi eller ileostomi.

Så snart du återhämtat dig från operationen kan du återgå till de flesta av de aktiviteter du gjorde tidigare, sport, trädgårdsarbete, osv. Vi rekommenderar dock att du kontaktar din läkare eller stomiterapeut innan du återupptar/startar dessa aktiviteter igen.

Om så är nödvändigt kan stomin skyddas med ett speciellt skyddstillbehör, ta kontakt med din stomiterapeut.

 • Cykling, bollsport, golf och liknande sporter brukar inte orsaka problem, men du bör av praktiska skäl undvika kroppsnära sporter såsom boxning. 
 • Tyngdlyftning bör också undvikas eftersom det kan öka risken för att utveckla ett glidande bråck. 
 • Om du utövar en mer ansträngande sport och blir svettig, kan det påverka häftans hållbarhet. Det är därför en bra idé att byta häftan innan du tränar för att se till att bandaget hålls säkert på plats. 

Oftast är den största utmaningen vid deltagande i olika sporter psykologisk. Erfarenhet av läckage, eller rädslan för att påsen ska läcka orsakar tyvärr att en del människor undviker idrottsaktiviteter.

När man deltar i lagsporter har man sällan möjlighet att duscha i enskildhet. Vissa personer med stomi kan uppleva det mycket jobbigt att klä av sig framför andra och därigenom visa sin stomi. Lagkamrater kan märka detta vilket kan leda till nyfikna frågor, men det bör inte begränsa din vilja att delta.

Stäng
man som bär en vit skjorta

Klädsel med en kolostomi, ileostomi eller urostomi

Din stomi hindrar dig inte från att bära vissa typer av kläder – det viktigaste är att du bär något som får dig att må bra. Tips gällande klädsel för stomipatienter
Stäng

Tips gällande klädsel

Du kan troligtvis klä dig som du gjorde före din operation. Det viktigaste är att kläderna inte hindrar avföringen från att hamna i påsen.

Stomin måste vara placerad så att den inte hamnar i vägen för den typ av kläder som du vanligtvis använder. I de flesta fall innebär detta att den måste placeras nedanför midjan, där den annars skulle utsättas för friktion från linningen/bältet. Åtsittande linningar över stomin bör undvikas eftersom de kan trycka mot påsen och orsaka läckage eller till och med förhindra att avföringen lämnar stomin. 

För män kan det vara mer praktiskt att använda hängslen istället för ett bälte, men vissa kanske ändå föredrar att bara använda hängslen när de har en kavaj eller liknande upptill. 

Det finns företag som har designat kläder och framför allt underkläder för personer med stomi.

Stäng
gravid stomiopererad

Du kan bli gravid när du har stomi

Att ha stomi påverkar inte dina möjligheter att bli gravid. Det kommer inte heller att påverka din fertilitet. Graviditet med stomi
Stäng

Graviditet med stomi

Anledningen till din stomioperation kan påverka dina chanser att bli gravid, men att ha stomi förhindrar dig inte från att bära ett barn genom hela graviditeten och föda normalt. Kvinnor som har haft eller har en kolostomi bör dock även, utöver barnmorskan, besöka en stomiterapeut. 

När magen växer, kommer vanligtvis även stomin att växa och ändra form, och påsen kan bli allt svårare att byta eftersom den kommer att hamna på undersidan av magen. Många kvinnor använder en spegel när de byter påsen, framför allt i de senare delarna av graviditeten.

Ungefär 10 % av de gravida kvinnorna upplever ett framfall av stomin under den senare delen av graviditeten, men få kräver någon operation. När bukväggen sträcks kan det hål genom vilket stomin skjuter ut vidgas. På grund av det ökade tryck som barnets tillväxt orsakar, utvecklar 3 % av kvinnorna ett stomibråck under graviditeten. Det föreligger 50 % chans att bråcket försvinner efter att barnet fötts. Om så inte sker, måste detta opereras efter förlossningen. 

Förlossning förlöper vanligen normalt. 

Läs mer om fertilitet och graviditet här.

Stäng
Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion