Introduktion till efter stomioperation

Med rätt vägledning och produkter bör du kunna göra samma saker som du alltid har gjort. I detta avsnitt hittar du information som är avsedd att ge dig möjlighet att göra precis detta. Utöver produktinformation hittar du även användbara tips om intimitet, hur du håller huden frisk och andra aspekter av att leva med stomi. Du hittar även användbara länkar till olika patientorganisationer.

Stöd redan från första början

Kvinna vid marknad

Coloplast® Care

Coloplast Care är en service som utvecklats av Coloplast för att ge dig med stomi det stöd och den information du behöver. Läs mer om Coloplast Care
Stäng

Stöd redan från första början

Låt Coloplast Care hjälpa dig

Genom handfasta tips och råd, tydliga guider och personlig rådgivning hjälper vi till att ge dig en trygg och säker användning av din produkt. En personlig rådgivare stöttar dig också i livsstilsrelaterade frågor som kan uppstå i vardagen. Coloplast Care är en kostnadsfri service som ger stöd och råd till dig som är stomiopererad, anhörig eller står inför en stomioperation.

Med Coloplast Care får du:

  • Möjlighet till rådgivning varje vardag mellan kl 8-16.30
  • Löpande tips och tricks för att underlätta ditt stomiliv
  • Skräddarsydd information utifrån din stomityp
  • Hjälp att ta kontroll över din situation
  • Tidningen Stomiliv som utkommer 3ggr/år

Gå in på stomi-Care.se för att anmäla dig redan idag eller ring oss på tel. 0300-332 56.

Stäng

Information om livsstil

Hur kommer stomin att se ut och kännas dagarna efter operationen?

Hur kommer stomin att se ut och kännas dagarna efter operationen?

Dagarna efter stomioperation kan vara en utmaning. Du har en påse fäst på buken och mycket nytt att lära dig. Nu ska du börja bekanta dig med din stomi. Dagarna efter stomioperation
Stäng

Hur ser det ut efter operation?

När du vaknar efter operationen kommer du att bära din första påse. Den kommer antagligen att vara genomskinlig så att dina sköterskor enkelt kan kontrollera din nya stomi. Du kanske även har dropp och dränageslangar fästa vid kroppen. Detta är helt normalt och de kommer att avlägsnas med mycket lite obehag när det är lämpligt.

Din stomi
Din stomi kommer att vara fuktig, ha en röd/rosa färg och sticker ut från din buk. Den kan vara ganska svullen till att börja med, men minskar i storlek efter ett tag – normalt sex till åtta veckor efter operation. Stomin har en röd färg.  Detta beror på att det är slemhinna på insidan av tarmen, precis som slemhinnan i din mun. Det finns ingen känsel i stomin, därför gör det inte ont att vidröra den. Stomin kan blöda lite när den rengörs, särskilt i början, men detta är helt normalt och slutar kort efteråt.

Din stomi kommer att börja fungera snart efter din operation, normalt inom några dagar. Först kommer en vattnig vätska som kan lukta starkt eftersom din tarm inte har fungerat på ett tag. Men var inte orolig, konsistensen kommer att tjockna något och lukten kommer att minska när du återupptar en mer balanserad diet. Din läkare informerar dig om när du kan äta och dricka normalt igen.

Till att börja med är det även troligt att en viss mängd högljudda gasbildningar kommer från stomin – detta är också helt normalt. Det är inte ovanligt att behöva gå på toaletten som förr. Detta är normalt och bör minska med tiden. Om du fortfarande har din anus kvar kan det komma slem från den.

Urostomi
Om du har en urostomi kommer stomin att börja fungera direkt efter din operation. Slangarna i urostomin lämnas på plats i sju till tio dagar. Till en början kan urinen ha en rödaktig nyans men det återfår snart sin normala färg.

Stäng
Bli trygg med din stomi

Bli trygg med din stomi

Din stomiterapeut kommer att förklara hur du tar hand om din stomi när du fortfarande är kvar på sjukhuset. Det är mycket information att lära sig, så var inte rädd att ställa frågor eller be om förklaringar vid behov. Att ta hand om din stomi
Stäng

Bli trygg med din stomi

Efter din operation kommer din stomiterapeut att fokusera på att hjälpa dig att bli säker på att ta hand om din stomi. Det hjälper om en nära släkting eller partner är med dig under utbildningen.

Din stomiterapeut hjälper dig med:

Ställ frågor
Det blir mycket ny information att lära sig på en gång; det kanske t.o.m. känns överväldigande. Ta dig tid och ställ alla frågor du behöver, så ofta du vill. Ju mer du frågar och prövar dig fram, desto bättre förberedd kommer du att vara när du kommer hem igen.


Innan du lämnar sjukhuset kommer din stomiterapeut och du att ha utskrivningssamtal för att försäkra att du känner dig säker på att ta hand om din stomi.

Övervinna utmaningar
När du är hemma kan du uppleva vissa utmaningar vad gäller att ta hand om din stomi. Men kom ihåg att din stomiterapeut och Coloplasts egen kundservice gärna hjälper dig med alla frågor.

Coloplast har även ett stödprogram som heter Coloplast Care som du kanske vill använda. Coloplast Care är till för att underlätta vardagen för dig som är stomiopererad.

Stäng
Kroppar är olika – det är även stomibandage

Kroppar är olika – det är även stomibandage

Det är viktigt att ha ett stomibandage som passar din kroppsprofil. Alla kroppar är olika och kroppar förändras med tiden, därför kan det vara svårt att hitta rätt produkt. Coloplast kan hjälpa dig på flera sätt. Hitta rätt produkt
Stäng

Kroppar är olika – det är även stomibandage.

Efter en stomioperation, kan din kroppsprofil ändras av flera olika anledningar. Dessa kan vara:

  • Viktökning eller viktminskning när du återhämtar dig från sjukdomen som orsakade operationen
  • Veck eller ärrbildning på huden runt din stomi
  • Utveckling av bråck kopplat till din stomi

Om din kropp förändras är det viktigt att se till att din stomipåse fortfarande har en bra passform.

Hitta rätt produkt
En tät förslutning mellan stomibandaget och din hud är ytterst viktig för bra stomivård. Till exempel, om området runt din stomi ändras från normalt till mer inbuktad är det kanske dags att byta till ett konvext stomibandage. Du kanske även behöver använda ytterligare tillbehör.

Vårt onlineverktyg; BodyCheck, hjälper dig att fastställa din aktuella kroppsprofil och därigenom se om din kropp har förändrats avsevärt. Den föreslår sedan lämpligt stomibandage och tillbehör för dig.

Verktyget Stomi-GPS kan hjälpa dig att fastställa och finna lösningar för typiska stomibesvär, inklusive hudproblem.

Det är alltid en bra idé att rådgöra med din stomiterapeut gällande hur ditt stomibandage passar och vilka tillbehör som kan fungera för dig.

Stäng
Välja rätt stomibandage

Välj rätt stomibandage

Det finns många val när det gäller stomibandage och det kan vara svårt att hitta rätt produkt för dig. Ett bra första steg är att förstå alternativen. Typer av stomibandage
Stäng

Vilken typ av stomibandage är rätt för mig?

Det finns två huvudtyper av stomibandage:
1-delsbandage består av en påse och en hudskyddsplatta som sitter ihop. När den behöver bytas tas hela stomibandaget bort, vilket gör detta system lämpligt när du behöver byta bandaget ofta.

2-delsbandaget har en separat påse och en separat hudskyddsplatta. Med ett 2-delsbandage kan påsen tas bort utan att basplattan behöver bytas. Det finns två sätt att koppla ihop hudskyddsplattan och påsen:
Klick-koppling fäster påsen vid hudskyddsplattan med ett låssystem som avger ett hörbart klick, vilket bekräftar att det har låsts ordentligt.

En häftkoppling fäster påsen vid hudskyddsplattan med ett säkert, följsamt häftkopplingssystem.

Påstyper
Det finns tre olika typer av påsar beroende på vilken typ av stomi du har:

  • Sluten
  • Tömbar
  • Urostomipåse

Slutna påsar används normalt om du har en kolostomi eftersom avföringen brukar vara mer fast. När de slutna påsarna är fulla tas de bort och ersätts med nya, istället för att tömmas och återanvändas.
Tömbara påsar används normalt om du har en ileostomi eftersom avföringen brukar vara flytande. Ibland används tömbara påsar även om du har kolostomi. Tömbara påsar är lätta att tömma och behöver inte bytas lika ofta som slutna påsar.
Urostomipåsar används om du har en urostomi för att samla upp urinen. Påsen kan tömmas och bytas vid behov. En urostomi kan anslutas till en uppsamlingspåse för att undvika byte av påsen under natten. 

Stäng
Att komma tillbaka till jobbet

Att komma tillbaka till jobbet

Efter operation är det naturligt att du vill komma tillbaka till ditt vardagliga liv så snart som möjligt. Att gå tillbaka till arbetet kan utgöra en del av detta och med lite planering finns det ingen anledning varför det inte ska vara möjligt. Tillbaka till jobbet efter stomioperation
Stäng

Att komma tillbaka till jobbet

Tänka framåt
Efter operation är det fullt möjligt för de flesta att komma tillbaka till arbetet. Men när och hur du gör detta beror verkligen på hur du mår, vilken typ av jobb du har och vilken stomioperation du har genomgått.

Prata med din arbetsgivare och diskutera dina alternativ så snart som möjligt. Det kanske är möjligt att gå tillbaka till jobbet på deltid, detta kan vara lämpligt när du först går tillbaka eftersom du kanske fortfarande känner dig trött och behöver tid att vänja dig vid nya rutiner.

Prova dig fram
Några veckor innan du går tillbaka till jobbet kan du göra dina vanliga morgonrutiner där du klär på dig och planerar din dag som om du skulle gå till arbetet. Tänk på din kost samt när och hur många gånger på dagen du måste tömma din påse. Detta hjälper dig att skapa rutiner och planera din dag enligt dessa. Det viktigaste är att det får dig att känna dig förberedd.

Tips

  • Prata med din arbetsgivare så snart du kan.
  • Bygg upp dina arbetstimmar gradvis om detta är möjligt.
  • Kontrollera möjligheter att byta bandage på jobbet.
  • Packa en liten necessär med det du behöver ha med dig för att kunna byta ditt stomibandage, som du kan ta med till badrummet på ett diskret sätt.
  • Gör några egna tester innan du går tillbaka till arbetet, tänk på kosten, kläder, o.s.v.
Stäng
Vem ska jag berätta om min stomi för och vad ska jag berätta?

Vem ska jag berätta om min stomi för och vad ska jag berätta?

Precis efter din operation, kan en av de stora frågorna vara: hur och för vem skall jag berätta om min stomi? Vem du berättar det för och vad du säger är helt upp till dig, men att dela dina erfarenheter kan vara en stor hjälp för dig. Vem ska du berätta för?
Stäng

Vem ska jag berätta om min stomi för och vad ska jag berätta?

Vad du än bestämmer dig för är det viktigaste att du är bekväm med ditt beslut. Du kanske vill förklara att du har genomgått en stor operation på grund av en allvarlig sjukdom och nu använder en stomipåse. Detta lämnar inte utrymme för så många andra frågor och folk ser att du har en uppriktig inställning vad gäller din situation.

Familj och vänner
Att vara öppen och ärlig med dina närmaste kan hjälpa dig att återgå till livet du hade innan din stomioperation. I början är det viktigt för personerna närmast dig att förstå att återhämtning från en större operation tar tid, även om du är tillbaka i ditt hem.

Barn
Om du har barn eller barnbarn kanske du känner att de är för unga för att förstå. Men barn brukar normalt kunna hantera detta om de får informationen på ett enkelt sätt. Barn upptäcker ofta hemligheter och att dölja sanningen för dem kan ibland få dem att tro att situationen är mer allvarlig än den egentligen är.

På arbetet
Många är oroliga för att berätta för sina arbetskollegor. Precis som med familj och vänner är det helt och hållet ditt val vem du berättar för och vad du berättar. Det brukar dock vara en bra idé att se till att minst en person vet att du har stomi. Då har du någon att prata med om du upplever problem eller besvär. 

Intimitet
Tänk på att det inte är din stomi som ska styra ditt sexliv eller relationer. Vill du läsa mer om intimitet och sexualitet för stomiopererade är du välkommen att beställa hem vår 23-sidiga broschyr Stomi & Sexualitet. Naturligtvis får du den gratis av oss.

Stäng
Vardagsliv med stomi

Vardagsliv med stomi

När du återhämtar dig från operationen kommer du att anpassa dig till livet med en stomi. Här är några tips och trick – från sport till diet, socialt liv, till intimitet – som kan hjälpa dig att börja njuta av livet igen. Anpassa dig till livet med stomi
Stäng

Vardagsliv med stomi

Sport
Motion är bra för alla. Vad du kan göra nu beror egentligen bara på vad du gjorde innan operationen. Att simma och promenera är båda fantastiska sätt att hålla sig i form och hålla energinivån på topp samtidigt som de inte påverkar kroppen för hårt. Kom bara ihåg att det ska vara en gradvis process att börja sporta igen. Prata med din stomiterapeut och fråga hur du minskar risken för att få bråck.

Tips om simkläder:

  • Pröva innan du köper. Det finns särskilda simkläder tillgängliga, men dessa borde inte vara nödvändiga

För kvinnor

  • En baddräkt i ett stycke med detaljer eller mönster kan hjälpa till att dölja din stomipåse
  • Simkläder med en panel över magen kan ge extra stöd
  • Saronger är perfekta för att täcka kroppen på stranden

För män

  • Ett extra lager med simbyxor i lycra eller elastiskt material hjälper dig att hålla din stomipåse på plats.

Tips om att sola

  • Smörj in solkräm efter att du har applicerat påsen, eftersom krämer kan påverka häftan.

Kost

Du behöver inte följa särskilda kostråd, men precis som alla andra kan vissa typer av mat orsaka gasbildning eller helt enkelt inte passa dig.

Om du tror att en viss typ av mat orsakar problem ska du försöka att inte äta den på ett tag – sedan återinföra den i din kost senare. Om du gör detta tre gånger med en tveksam typ av mat, kommer du att veta om den verkligen orsakar problem.

Att tugga din mat ordentligt innan du sväljer hjälper matsmältningen. Dessutom kan koltabletter från apoteket hjälpa dig att förhindra gasbildning.

Typer av mat som kan orsaka gasbildning inkluderar broccoli, blomkål, vitkål, spenat, bönor (gröna och kokta), lök, vitlök, brysselkål, gurka, majs och ärter.

 

Läs mer om mat för stomiopererade

Drycker
Liksom före operationen kommer mängden vätska du dricker att påverka konsistensen av ditt utflöde. Det varierar beroende på individen, men många personer märker att kolsyrade drycker och öl brukar orsaka gasbildning. Vatten, saft och fruktjuice är bättre än te och kaffe, som kan torka ut kroppen. Vad gäller alkohol kan du fortfarande dricka om det inte stör några läkemedel.

Prata med din läkare eller stomiterapeut om du har några bekymmer. 

 

Läs mer om mat och dryck för stomiopererade


Förstoppning
Om du lider av förstoppning hjälper det att anpassa din kost. Alla är olika, därför vet du vad som är normalt för dig. Om du får gasbildningar fungerar din stomi. Att öka ditt vätskeintag hjälper mot förstoppning, men om du känner obehag eller har bekymmer ska du kontakta din stomiterapeut. Om du inte har tömt tarmen på 3-4 dagar, kan de rekommendera ett laxermedel.

Diarré
Ibland kanske du liksom alla andra lider av diarré eller lös avföring. Bli inte alltför orolig i så fall. Tillfällig diarré kan ha orsakats av något du åt och problemet löser sig ofta själv. Tre eller fler lösa avföringar i följd är dock inte bra eftersom du riskerar att bli uttorkad. Vid ett sådant tillfälle bör du be din stomiterapeut om råd.


Äta ute
När du har lärt dig vilken typ av mat som passar dig finns det ingen anledning varför du inte ska kunna njuta av att äta på restaurang igen.

Börja med en restaurang du varit på tidigare och håll det enkelt – t.ex. pizza. Du behöver inte vara alltför försiktig när du beställer, använd bara sunt förnuft. Beställ vad du vill men var medveten om att svårsmält mat kan orsaka problem.

Om du är orolig för olika typer av mat, prova dem hemma först så att du vet hur du reagerar. Lägg sedan till dem i din kost allt eftersom.

Om du drack alkohol före din operation, kan du göra det även efter operationen, men drick t.ex. en liten öl istället för en stor. Detta hjälper din kropp att bygga upp tolerans mot alkohol igen.

Socialt liv
Du kan ta en drink på restaurang, äta ute med din partner eller gå ut med vänner, inget bör hindra dig från att njuta av ditt sociala liv som du hade innan din operation.

Det kan underlätta att sätta upp enkla mål till att börja med. Det kan gälla något så enkelt som att använda en offentlig toalett för första gången, att besöka en restaurang eller planera en utflykt. Det dröjer inte länge förrän du börjar tänka på att åka på semester eller t.o.m. gå ut och dansa.

När du träffar nya människor behöver du inte berätta om ditt tillstånd om du inte känner dig bekväm med det. Det är helt och hållet ditt val.

Intima relationer
Vilken typ av operation som helst kan påverka hur du ser ut och och vad du tycker om din kropp. Försök att acceptera att det tar tid att anpassa sig. Det handlar inte bara om din stomi, det handlar om hela din kropp.

Sexuell aktivitet riskerar inte att skada din stomi och de flesta kan återuppta ett normalt sexliv. Det är naturligt att du känner dig nervös, gör bara det du är bekväm med, ta dig tid och prata med din partner.

Det finns små stomipåsar som kan användas vid intima tillfällen. Kontakta kundservice för kostnadsfria prover. Vill du läsa mer om intimitet och sexualitet för stomiopererade är du välkommen att beställa hem vår 23-sidiga broschyr Stomi & Sexualitet. Naturligtvis får du den gratis av oss.

Stäng
Semester och resor med stomi

Att resa med stomi

Att ha stomi behöver inte hindra dig att från att resa. Tips för att resa med stomi
Stäng

Semester och resor med stomi

Semester och resor

Att ha stomi behöver inte hindra dig att från att resa. Du kanske behöver lite tid att anpassa dig till att ha stomi innan du känner dig beredd på att resa. Börja med att ta korta utflykter och se hur det går.

Vare sig du reser med bil, färja, tåg eller flygplan, är det viktigt att vara väl förberedd. Packa en liten påse för resan och ta med flera extrapåsar och andra tillbehör som du kanske behöver för att byta ditt stomibandage.

Flyga
Om du flyger ska du se till att packa gott om stomiprodukter att ta med dig på flyget och när du är borta, plus extra för oförutsedda händelser. Dela upp dina stomibandage i olika påsar ifall dina väskor kommer bort eller ditt flyg blir försenat. Sax är inte är tillåten i handbagage, ett tips är att klippa alla dina påsar till rätt storlek innan du flyger.

Var inte orolig för att din påse kommer att expandera p.g.a. det förändrade kabintrycket. Stomipåsar har utformats och testats för att motstå tryckförändringar.

Resa utomlands
Innan du reser utomlands se över din försäkring för att se vad som gäller för dig när du är utomlands. Kontakta Försäkringskassan för ett sjukförsäkringsintyg.

I varmare klimat kanske du svettas mer och behöver byta din påse oftare. Säkerställ alltid att din hud är helt torr innan du fäster en ny påse för att vara säker på att den sitter säkert. Vid behov kan du använda en hårtork för att torka området, men var noga med att inte ha för hög värme.

Det kan även finnas en ökad risk för diarré eller uttorkning. Drick mycket vatten. Ta för säkerhets skull med dig vätskeersättning och medicin för att behandla diarré.

Kom ihåg att du fortfarande kan göra samma aktiviteter som du gjorde tidigare, ta det lugnt och njut.

Tips för semester:

  • Förvara stomipåsar på en sval plats.
  • Använd vatten på flaska för att byta din påse när du är ute.
  • Smörj in solkräm efter att du har applicerat din stomipåse eftersom krämerna kanske påverkar häftan.
  • Försegla och töm använda påsar och släng dem med de vanliga soporna.
  • Om du inte vill slänga dina använda stomipåsar på ditt hotellrum kan du använda offentliga papperskorgar.
  • Innan du åker på semester kan du för säkerhets skull ta reda på var på semesterorten du kan få sjukvårdshjälp.

Hör gärna av dig till vår kundservice för att få kontaktuppgifter till Coloplast i det land du ska besöka, om du skulle behöva akut hjälp med produkter.

 

Beställ Mitt ResePaket för att få hem ännu mer information, tips och råd inför din resa. Du får det gratis av oss.

Stäng
Ordlista för stomibandage

Ordlista för stomibandage

Livet efter stomioperation är en resa med utmaningar längs vägen. Din kropp kan fortsätta att förändras och det finns många nya saker att ta itu med. Läs de vanligaste termerna om stomibandage.
Stäng

Förklarande termer om stomibandage

Nedan finns en ordlista med vanligt förekommande termer för att ge dig en bättre förståelse av ditt stomibandage och hjälpa dig att diskutera dina behov med din stomiterapeut.

Ballooning
Ballooning innebär att påsen blåser upp sig på grund av att gasen som bildas i ditt tarmsystem, har svårt att passera ut ur påsen via utloppet (tömbar påse) eller kopplingsdelen. Om ballooning uppstår kan du släppa ut gasen från påsen på toaletten, om du använder en tömbar påse eller ett 2-delssystem.

Filter
En öppning i din påse med ett kolfilter som filtrerar bort odör från gasen innan den släpps ut ur påsen.

Ileum
Den sista delen av tunntarmen.
Läs mer om matsmältningssystemet

Ileostomi
En operation som innebär att en del av din tunntarm som kallas ileum förs till ytan på din buk för att bilda en stomi.

Ileostomipåse
Ett tömbart stomibandage som appliceras på huden runt stomin för att samla upp avföring från tunntarmen. Påsen kan vara ett 1-delsbandage eller ett 2-delsbandage.

1-delsbandage
En allt-i-ett påse som fästs direkt på huden med en häfta. Hela stomibandaget slängs efter användning.

2-delsbandage
Ett 2-delsbandage består av två delar: en basplatta och en engångspåse som fästs på basplattan med en häftkoppling eller en mekanisk koppling.

Kolon
Den sista delen av matsmältningssystemet, kallas även tjocktarmen.
Läs mer om matsmältningssystemet

Kolostomi
En operation som för ut en del av tjocktarmen genom buken för att bilda en stomi.

Kolostomipåse
Ett slutet stomibandage som appliceras på huden runt stomin för att samla upp avföring från tjocktarmen. Påsen kan vara ett 1-delsbandage eller ett 2-delsbandage.

Pancaking
Pancaking (tillplattning) inträffar när det blir ett vakuum inuti stomipåsen och påsen dras ihop. Detta förhindrar att avföringen hamnar längst ned i påsen, vilket kan täppa till filtret.

Att blåsa in luft i påsen innan du applicerar den hjälper till att förhindra att vakuum bildas. En droppe olja eller smörjande deodorant i påsen kan underlätta för avföringen att hamna längst ned i botten av påsen. Man kan även täppa till filtret genom att använda ett filterskydd.

Stomi
En stomi är en kirurgiskt skapad öppning på magen för avföring eller urin från tarmen eller urinvägarna. Det finns tre typer av stomier: kolostomi, ileostomi och urostomi.

Urinledare och urinrör
Urinledarna är rör som transporterar urinen från njurarna till urinblåsan. Urinen förs sedan ut ur kroppen genom urinröret.

Urostomi
En operation som ersätter urinblåsans funktion genom att avleda urin till en del av tunntarmen. Tarmens ände förs sedan ut genom ett litet snitt i bukväggen och sys fast på buken för att skapa en öppning (stomi).

Urostomipåse
Ett tömbart stomibandage som appliceras på huden runt stomin och som samlar upp urin. Påsen har ett utlopp som gör det möjligt att tömma ut urinen på ett enkelt och diskret sätt. Påsen kan vara ett 1-delsbandage eller ett 2-delsbandage.

Stäng
Produktrådgivarna

Ring oss för råd och tips

Tveka inte att att höra av dig om du vill ha personlig rådgivning om våra produkter - vi finns för dig. Så här når du oss
Stäng

Vi kan våra produkter - ring oss för råd och tips

Öppettider telefon: 

Måndag - Torsdag 08.00 - 16.30
Fredagar  08.00 - 15.00

Ring 0300-332 56 eller mejla se@coloplast.com

Stäng

Olika typer av stomibandage

SenSura® Mio

Kolostomi

Med en kolostomi behöver du i de flesta fall en sluten påse. Läs mer om kolostomipåsar
Stäng

Kolostomi-bandage

Med en kolostomi behöver du i de flesta fall en sluten påse. Men om avföringen från din stomi är lösare kan en tömbar påse vara bättre. Du kanske vill byta den klara påsen du fick direkt efter din operationen till en ogenomskinlig påse, vilken också kan vara mindre. Även om du har fått en ändkolostomi kanske du kan använda en stomiplugg eller irrigation. 


Det finns två typer av bandagesystem:  

  • 1-delssystem 
    Består av en stomipåse med integrerad häftande basplatta som passar tätt runt din stomi.
  • 2-delssystem
    Med 2-delssystemet är stomipåsen separat från den häftande basplattan och de två delarna sätts säkert samman genom en mekanisk koppling eller en häftkoppling. Detta betyder att du inte behöver ta bort den häftande basplattan från stomin varje gång du byter påse. 

Se alla stomipåsar här

Stäng
SenSura 1-dels tömbar

Ileostomi

Med en ileostomi behöver du i de flesta fall en tömbar påse. Lär dig mer om ileostomipåsar
Stäng

Ileostomi-bandage

Med en ileostomi behöver du i de flesta fall en tömbar påse. Du kanske vill byta den klara påsen du fick direkt efter din operationen till en ogenomskinlig påse, vilken också kan vara mindre 

Det finns två typer av bandagesystem: 

  • 1-delssystem
    Består av en stomipåse med integrerad häftande basplatta som passar tätt runt din stomi.
  • 2-delssystem
    Med 2-delssystemet är stomipåsen separat från den häftande basplattan och de två delarna sätts säkert samman genom en mekanisk koppling eller en häftkoppling. Detta betyder att du inte behöver ta bort den häftande basplattan från stomin varje gång du byter påse. 

Se alla stomipåsar här

Stäng
SenSura Click urostomi

Urostomi

Urostomipåsar har en tapp för en enkel tömning av urinen. Lär dig mer om urostomi
Stäng

Urostomi-bandage

Det finns många olika typer av påsar att välja mellan, och din stomiterapeut kommer att hjälpa dig att välja den mest lämpliga. Du kanske vill byta den klara påsen du fick direkt efter din operationen till en ogenomskinlig påse, som finns i mindre storlekar. Du kanske även vill använda en nattpåse när du kommer hem.  

Det finns två typer av bandagesystem: 

  • 1-delssystem
    Består av en stomipåse med integrerad häftande basplatta som passar tätt runt din stomi.
  • 2-delssystem
    Med 2-delssystemet är stomipåsen separat från den häftande basplattan och de två delarna sätts säkert samman genom en mekanisk koppling eller en häftkoppling. Detta betyder att du inte behöver ta bort den häftande basplattan från stomin varje gång du byter påse. 

Se alla stomipåsar här

Stäng

Berättelser från stomiopererade

Berättelser från stomiopererade

Berättelser från stomiopererade

Det finns tusentals människor i hela världen som lever med stomi. Läs några av deras berättelser här. Läs berättelser från stomiopererade
Stäng

Berättelser från användare

Min första utflykt

”Min första utflykt var till sjukhusets kafé med besökare och min 14-åriga dotter. Under tiden jag var där gick jag på toaletten eftersom jag behövde tömma min påse. Jag minns att jag kände mig riktigt stolt och förstod att livet kunde gå vidare efter stomioperationen.”
Ann

”Jag var ganska svag efter operationen men till och med under den första månaden klarade jag av att ta en daglig promenad för att återfå min rörlighet och känsla av välbefinnande.”
Samaira

 

Min första semester

”Jag reste till Turkiet fyra månader efter operationen. Jag tog med massor av extra stomipåsar i handbagaget (ifall min resväska skulle försvinna). Jag klädde mig i baddräkt och sarong. Det största besväret var att få min stomipåse att sitta fast efter en dusch – när det var varmt och ångade.”
Ann

11 månader efter min operation reste jag till Australien för att träffa vår familj. Flygresan var inget problem och flygvärdinnan tog väl hand om oss. Jag beställde ett Medical Information Card från Coloplast som jag kunde ta med mig för att förklara min stomi så att jag slapp visa upp bagaget.”
Rosemarie

 

Att komma tillbaka till jobbet

”Jag gick tillbaka till jobbet efter tre månader. Jag minns att jag tog med ett klädbyte till kontoret. Mitt största besvär var att min påse gjorde pinsamma läten på möten.”
Ann

”Jag var ledig i tre månader efter min operation för att återfå min styrka. Efteråt gick jag gradvis tillbaka till arbetet och ökade arbetstiden allt eftersom, för att vänja mig vid att vara tillbaka. I början var jag trött, så detta var ett bra sätt att återvända till arbetet.”
Fina

”Jag slutade på mitt jobb som förare i ambulanskåren och arbetar nu som volontär för en stödverksamhet för cancerpatienter som min vän startade. Vi erbjuder cancerpatienter skönhetsbehandlingar för att ge dem en känsla av välbefinnande.”
Hazel

 

Komma tillbaka till livet

”Efter ett tag förstod jag att ingen kunde se att jag hade en stomipåse och jag kunde göra allt som jag gjorde före operationen. Det finns ingen hobby eller aktivitet som jag gjorde innan som jag inte kan göra nu.”
Fiona

”Det var mycket svårt i början. Men jag tog mig igenom det med hjälp av min man och mina vänner. Nu kan jag byta påsen själv och göra alla normala saker som jag gjorde före min operation. Ibland glömmer jag till och med att jag har en påse.”
Rosemarie

”Det viktigaste är att återuppta alla saker som du gjorde före operationen. Håll kontakt med din stomiterapeut. Jag vet att de är upptagna, men om du känner dig nere kommer de försöka att hjälpa dig. Tänk på de viktiga sakerna i ditt liv och fokusera på dem. Gå med i Coloplast Care för att få extra stöd och prenumerera på assistans för att få en tidning hemskickad tre gånger om året. En stomi behöver inte förhindra ditt liv, även om det kan kännas så, till och med efter ett år.”
Samaira

Stäng

Rekommenderade stomipåsar efter din kroppsprofil

Allas kroppar och stomier ser olika ut och fungerar olika. Nu finns det en Mio för alla kroppar.
Välj alternativet nedan som stämmer närmast överens med hur området kring din stomi ser ut.

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion