Är inte alla onödiga kostnader i tremiljardersklassen värda att se över?

SKL:s rapporter visar att kostnaderna för undvikbara vårdrelaterade infektioner kan uppskattas till tre miljarder kronor årligen. Genom att arbeta förebyggande kan 300 000 vårddagar frigöras och kostnaderna minskas markant.

Då urinvägsinfektioner är en av de vanligaste vårdrelaterade infektionerna och samtidigt ett område där kunskap finns kring förebyggande åtgärder, är det god ekonomi att aktivt följa SKL:s åtgärdsprogram för att undvika dem. Klart är också att investering i förebyggande arbete leder till kostnadsbesparingar. Det är värt mycket att satsa på säkrare rutiner. 

Tre miljarder i årlig besparing börjar med dig

Tre miljarder i årlig besparing börjar med dig

Vårdrelaterade infektioner är ett av de största hoten mot patientsäkerheten inom sjukvården och dessutom har de ett högt pris. I rapporter från SKL beräknas de motsvara upp till tre miljarder kronor per år1 – men du kan vara med och göra skillnad! Läs mer
Stäng

Tre miljarder i årlig besparing börjar med dig

Vårdrelaterade urinvägsinfektioner (VUVI) utgör sedan länge den vanligaste typen av vårdrelaterad infektion, på akutsjukhus 25–30 % av dem2. Samtidigt är dessa infektioner enkla att förebygga.

Många sjukhus har redan frångått metoden med kvarliggande kateter (KAD) som orsakar omkring 90 % av alla VUVIer(2). Istället använder man tappningskatetrar, men även valet av tappningskateter är viktigt.

Tappningskatetrar som redan ligger i vätska och som är klara att använda kräver färre handgrepp och är mer tidseffektiva än torra tappningskatetrar eller blöta tappningskatetrar där man fyller på med vätska.

Ditt beslut kan göra skillnad för både vården, patienten och samhället.

Här kan du läsa mer om vikten av ekonomi vid kontinensvård


Källhänvisning:

  1. Rapporten Vårdrelaterade infektioner (VRI) – Kunskap, konsekvenser, kostnader. SKL 2017.
  2. Burman LG. Vårdrelaterade urinvägsinfektioner. I: Att förebygga vårdrelaterade infektioner; ett kunskapsunderlag. Stockholm: Socialstyrelsen; 2006. s. 122-38. Länk: https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/3692c757601b40eda5e49f890c2d11ca/att-forebygga-vardrelaterade-infektioner-ett-kunskapsunderlag-2006-123-12.pdf

Vidare läsning

 - Vårdhandboken. www.vardhandboken.se/Texter/Kateterisering-av-urinblasa/Oversikt
 - De Ridder DJ et al. Eur Urol 2005; 48:991-995

Stäng
Rätt hjälpmedel är en ren besparing

Rätt hjälpmedel är ren besparing

Vårdrelaterade urinvägsinfektioner utgör sedan länge den vanligaste typen av vårdrelaterad infektion och kostnaden för att bota dem kostar samhället stora summor. Med säkrare produkter kan man göra skillnad både i form av minskat patientlidande och onödiga kostnader. Läs mer
Stäng

Rätt hjälpmedel är en ren besparing

De flesta är bekanta med att behandling med kvarliggande kateter (KAD) inte är att föredra då metoden bidrar till en stor andel vårdrelaterade urinvägsinfektioner (VUVI). Ren intermittent kateterisering (RIK) med tappningskatetrar ger färre komplikationer än KAD och lägre risk för symptomgivande UVI, och många sjukhus använder redan denna metod1.

Nästa steg mot en ännu högre patientsäkerhet är att välja bort de torra tappningskatetrarna och använda de blöta. Ytterligare ett steg är att välja tappningskatetrar som redan ligger i vätska och som är klara att använda.

Inom vården är ekonomiska besparingar en viktig fråga. Torra tappningskatetrar har ett lägre inköpspris, men det är viktigt med ett helhetsperspektiv. Katetrar som är klara att använda kräver färre handgrepp och är mer tidseffektiva. Något som i sin tur kan leda till besparingar och minskat patientlidande.


Källhänvisning:

  1. Vårdrelaterade urinvägsinfektioner - åtgärder för att förebygga. SKL 2011
    Länk:  https://webbutik.skl.se/bilder/artiklar/pdf/7164-634-7.pdf

Vidare läsning:

 - Rapporten Vårdrelaterade infektioner (VRI) – Kunskap, konsekvenser, kostnader. SKL 2017.
 - Vårdhandboken. www.vardhandboken.se/Texter/Kateterisering-av-urinblasa/Oversikt
 - De Ridder DJ et al. Eur Urol 2005; 48:991-995
 - Burman LG. Vårdrelaterade urinvägsinfektioner. I: Att förebygga vårdrelaterade infektioner; ett kunskapsunderlag. Stockholm: Socialstyrelsen; 2006. s. 122-38. Länk: https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/3692c757601b40eda5e49f890c2d11ca/att-forebygga-vardrelaterade-infektioner-ett-kunskapsunderlag-2006-123-12.pdf

Stäng
Hur egenmakt kring kateterval kan minska risken för UVI:er

Vikten av ekonomi vid kontinensvård

Det primära målet för sjukvårdssystem är att förbättra hälsan. De flesta sjukvårdsinstitutioner drivs dock med en årlig budget som brukar fokusera på större patientgrupper än de som kräver kontinensvård. Detta ökar risken att personer som behöver kontinensvård får nöja sig med budgetlösningar. Läs mer
Stäng

Vikten av ekonomi vid kontinensvård

Total kostnad för behandling

Kostnaden för kontinensvård inkluderar inte bara enhetskostnaden för produkterna som används, utan även kostnaden för hälsokomplikationer på längre sikt. Detta gör det viktigt att se på den sammanlagda behandlingskostnaden för att erbjuda den bästa produkten inom en viss budgetram. 
Inom kontinensvård skapar Coloplast mervärde genom att minska antalet komplikationer – d.v.s. färre sjukhusvistelser, lägre sammanlagda medicinska kostnader och bättre livskvalitet för patienterna.

Stäng
Att välja den bästa lösningen

Att välja den bästa lösningen

Det ekonomiskt övergripande målet för vårdpersonal är att hitta effektiva behandlingar som ger största möjliga effekt per kostnadstillfälle. Allt för att patienterna ska få en så säker vård som möjligt. Det finns flera exempel på hur rätt val av vård kan reducera kostnaderna. Läs mer
Stäng

Färre urinvägsinfektioner = minskat behov av antibiotika

Till exempel om ett kirurgiskt ingrepp av ett öppet sår är den mest kostnadseffektiva lösningen, är det klokt att genomföra då det reducerar kostnaderna för antalet hembesök hos patienten. Ingreppet leder också till att patienten, ur ett långtidsperspektiv, minskar kostnaderna genom färre eller inga intagningar på sjukhus.

För att säkerställa att resurserna används så effektivt som möjligt är det nödvändigt med ett holistiskt synsätt gällande budgetering. Budgetarbete inom sjukvården har tidigare varit centraliserat till de olika sektorerna - hemvården arbetar med sin budget, sjukhusen med sin. För att den offentliga vården ska bli mer kostnadseffektiv behövs ett system med helikopterperspektiv för hela vårdens kostnader och resurser.

Stäng

Beställ mer information

Fyll i formuläret och beställ information till dina patienter


Jag vill beställa följande:

Samtycke vid beställning (gäller 12 månader)

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion