Rätt kateter i kampen mot vårdrelaterade urinvägsinfektioner

Skulle du använda en 20 år gammal mobiltelefon? Varför då nöja dig med en 40 år gammal katetermetod? 

På många håll i världen är man idag mer framgångsrik än Sverige i kampen mot vårdrelaterade urinvägsinfektioner. Lösningen stavas R&D. Tack vare nyutvecklade, moderna klar-att-använda-katetrar och uppdaterade vårdrutiner ser vi att kostnader sänks, antalet vårddagar kortas och antibiotikaanvändningen minskar – till vinst för samhället, vården och patienten. Vi vet, för det är våra katetrar. 

Coloplast är stolt världsledare inom utveckling av moderna kateterprodukter och användarrutiner, som kan bidra till ett bättre liv för kateteranvändare och säkrare metoder inom vården. Här hittar du viktig information och kunskap som hjälper dig att göra rätt val. Tillsammans gör vi skillnad!

Rehab Station Stockholm logo

Rehab Station Stockholm berättar om det självklara katetervalet

Ett möte mellan industrin och verkligheten. Coloplast träffar Rehab Station Stockholm för att diskutera katetervården och hur de tänkte när de valde katetrar. För dem finns bara ett alternativ. Läs mer
Stäng

Rehab Station Stockholm berättar om det självklara katetervalet

En solig vinterdag har Ulrika Nilsson och Malin Ottosson från Coloplast stämt träff med Mona Forslöf och Iréne Forslöf-Holmér på Rehab Station Stockholm, ett center som erbjuder medicinsk rehabilitering för personer med bland annat ryggmärgsskador, ortopediska skador och andra neurologiska sjukdomar. Mona arbetar som operativ chef inom vårdgruppen och Iréne som hygiensjuksköterska, och de vet mycket om hur kateterval fungerar i det verkliga livet. Industrin har stämt träff med verkligheten.

I den ljusa receptionshallen råder stor aktivitet. Människor mitt i livet kommer och går eller svischar förbi i rullstolar på snabba hjul. På utsatt tid kommer Mona och Iréne. Vi hälsar och slår oss ner i ett konferensrum. Ulrika tackar för att de tagit sig tid och berättar om hur viktigt det är med input från deras sida av verkligheten. Så börjar ett spännande samtal som inleds i frågan om varför torra tappningskatetrar fortfarande förekommer, trots fördelarna med de blöta som är klara att använda, som är smidigare och som minskar risken för urinvägsinfektioner.

–   En del patienter känner ett dåligt samvete över att de redan kostar så mycket för vården och vill därför använda ett billigare alternativ. Då är det viktigt att förklara helhetsbilden, att en något högre materialkostnad kan ge mycket lägre vårdkostnad genom uteblivna urinvägsinfektioner, förklarar Iréne.

På Rehab Station Stockholm används endast tappningskatetrar som är klara att använda.  

–   Det är bara självklart för oss. Det valet borde vara lika självklart som att bära hjälm, säger Mona.

–   Jag utgår från hur jag själv skulle vilja ha det. Kostar blöta katetrar lite mer? Javisst, men det är viktigt att utgå från vilken lösning som fungerar bäst, säger Irene.

Malin undrar vad industrin kan göra för att bli bättre och för att underlätta för vården.

–   Borde vi från industrins sida bli bättre på att informera och förklara vad användare vinner på katetrar som är klara att använda?  

–   Jag är inte emot tanken, men det får inte bli för medicinskt, svarar Mona.

–   Ni kanske kan bidra med någonting som hjälper personalen att introducera metoden för användarna på ett enkelt sätt, så att patienter får tillgång till samma information. Patienter har ofta stenkoll på vad som sägs, och det är viktigt att samma budskap förs fram, säger Irene.

Samtalet om hur industrin kan bidra med information fortsätter, men oavsett hur mycket fakta man har att ge sina patienter handlar katetervalet mycket om vilka hjälpmedel som vårdgivaren har att erbjuda.

–   De flesta vårdgivare har bara en typ av kateter, noterar Iréne. De erbjuder kanske inget annat.

–    Inköpare ser ju ofta katetervalet från sitt perspektiv och prioriterar kanske låga inköpspris, menar Ulrika. Vad tänker ni om det?

–   Det finns såklart en medvetenhet om kostnader men det som behövs, det behövs ju. Vi får in alla sorters katetrar, sedan testar vi dem och därefter väljer vi. I det stora hela är kostnaden för katetrar inte stor, säger Mona

Ulrika undrar vilka fördelar de ser med katetrar som är klara att använda i relation till torra katetrar och katetrar som man själv fyller på med vätska.

–   Jag minns att blöta katetrarna var rätt slabbiga, säger Mona.

–   De som är klara att använda är mycket enklare att instruera patienterna. Man slipper hämta vatten i handfatet och vänta i 30 sekunder på att ytskiktet ska aktiveras och all tidsbesparing är viktig idag. Dessutom kan patienten använda dem var som helst. Man kan stanna bilen och kissa i skogen för man behöver ju inget vatten. Fördelen är att användningen är behaglig, snabb och smidig och att de är enkla att ta med sig, säger Irene.

–   Och torra katetrar kan man väl egentligen bara sluta med, säger Mona.

Trots att man tjänar både tid, pengar och hälsa på de blöta katetrarna som är klara att använda slår Malin fast att andra typer fortfarande används, åtminstone i Sverige och i Ryssland.

–   Men ta bort dem då, brister Mona ut.

–   Ja, vi har ju gjort det, svarar Ulrika. Vi tror inte på dem längre.

–   Oavsett tillverkare borde man bara använda katetrar som är klara att använda, anser Malin.

–   Vid ett tillfälle dukade vi upp två stationer så att användarna fick jämföra katetrar som är klara att använda med blöta katetrar som fylls på med vätska, då blev det så tydligt att de inte ville vänta de där extra 30 sekunderna, säger Irene.

–   Det handlar om att få användarna att veta vilka hjälpmedel som finns. Alla användare vet inte att det finns alternativ eller att man kan ändra sitt val senare. Det handlar egentligen om kunskap, säger Mona.

Det enda industrin kan och ska göra för att vara intressanta för vården är att leverera produkter som hjälper användarna optimalt. Till syvende och sist är det ju patienternas och användarnas välbefinnande allt handlar om.

–   Det är ändå för patienterna vi finns till, för vad handlar allt om annars? För vilka har vi de här fina lokalerna? Har vi glömt det så har vi missat allt, avslutar Mona.

 

* Rehab Region Stockholm är och förblir oberoende.

Stäng

Beställ mer information

Fyll i formuläret för mer information


Jag vill beställa följande:Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion