Kostråd för dig med stomi

Många personer som nyligen genomgått en stomi-operation har många frågor om kost. De frågor vi får är ofta:

  • Vad ska jag tänka på?
  • Behöver jag förändra min kosthållning?
  • Vad är stoppande och vad är lösande?
  • Finns det något jag inte kan äta?
  • Får jag dricka alkohol?

Generellt sett är maten som var bra och hälsosam för dig innan din operation fortfarande bra för dig, och detsamma gäller ohälsosam mat.

Har man haft sin stomi under en period så kan man vilja ha lite inspiration, några nya recept eller läsa mer om hur kosten påverkar magen. 

Under den här rubriken har vi samlat frågor och svar om kosten, blandat med tips och inspiration.

Genom att beställa kokboken går du samtidigt med i vårt medlemsprogram Coloplast Care. Coloplast Care är en kostnadsfri service för dig som har eller ska få stomi – där vi erbjuder information såväl som personligt stöd så att du ska kunna leva det liv du vill leva. Du får även rådgivning, mejl och vår medlemstidning som utkommer 3 ggr/år. 

lycklig kvinna

Kostråd för personer med stomi

Läs om vad du behöver tänka på under de första 2-6 veckorna efter din stomioperation samt när du har återhämtat dig helt – här finns några tips och tricks. Kosttips
Stäng

Kostråd för personer med stomi

Generellt sett kan personer med stomi äta och dricka vad de vill om inte din läkare eller stomiterapeut har gett några andra råd. Men liksom före stomioperationen kan vissa typer av mat vara lättare att smälta än andra, och precis efter operationen kan det vara bra att vara extra uppmärksam på kroppens signaler.  

Precis efter stomioperationen

Ny forskning visar att ju snabbare efter din stomioperation du äter riktig mat, desto snabbare fungerar tarmsystemet igen. Kom alltid ihåg att tugga din mat ordentligt. 

Under de första 2-4 veckorna 

  • Din kropp läker fortfarande och du bör äta mat som är mjukare och lättare att smälta för att låta din kropp återhämta sig.
  • Du kanske känner dig lite uppsvälld, pröva därför att äta lite och ofta till att börja med. 
  • Det kan vara bra att börja med relativt smaklös mat. 
  • Det är mycket viktigt att tugga noggrant. 

4-6 veckor efter stomioperationen

  • Aptiten minskar ofta under de första 4-6 veckorna efter en stomioperation. 
  • Det kan vara nödvändigt att komplettera kosten med protein- och energidrycker. Dessa kan köpas på apoteket eller tillverkas hemma.

Finns det något jag inte kan äta?

Det finns ingen anledning att undvika att äta vissa typer av mat, men det är bra att veta att olika typer av mat påverkar utflödet från din stomi på olika sätt. Om det finns en viss typ av mat som du är osäker på, ska du bara pröva en liten mängd. Om du inte märker några problem är det fritt fram!

Var inte rädd för att pröva nya typer av mat, men var förnuftig. Du kommer antagligen att märka att vissa typer av mat producerar mer gas än andra och du kanske vill minska intaget av dessa även om de inte är skadliga för dig. Samma sak gäller tuggummi.

Du behöver bara prova dig fram lite för att hitta en balanserad diet som känns rätt för dig. Vissa typer av mat, särskilt med hög fiberhalt, kan orsaka blockeringar där mat som inte har smälts blockerar tarmen. Att tugga hjälper, men en matblockering kan vara allvarlig. Läs om matblockering här. 

Vad gäller för frukt och grönsaker?

Du kan fortfarande äta ditt dagliga behov av frukt och grönsaker! Skalen på vissa frukter och grönsaker är riktigt svårsmälta, därför kanske det är bäst att skala dem för att undvika problem, särskilt potatisskal och äppelskal. Kanske måste du tillreda frukt och grönsaker på nya sätt – prova att göra soppor med grönsakerna, eller gör några fruktsmoothies.

Det kan även vara bra att låta grönsakerna mjukna lite under matlagning, eller att mosa dem. 

Om en olycka inträffar

En dålig erfarenhet bör inte leda till att du aldrig äter en viss sak igen. Om det händer regelbundet ska du överväga att ta bort det från din kost. 

Kom ihåg; alla reagerar olika, det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

Stäng
Folk som dricker rödvin

Det du dricker påverkar matsmältningen

Det du dricker påverkar ditt matsmältningssystem, precis som för alla andra. Lästips för personer med ileostomi och kolostomi. Läs om drycker
Stäng

Det du dricker påverkar matsmältningssystemet

Som många andra bör du dricka minst 2 liter vätska om dagen – för att undvika förstoppning. Kanske undrar du om du fortfarande kan dricka ditt kaffe på morgonen, njuta av ett glas vin eller dricka kolsyrade drycker.

här är några riktlinjer:

  • Kaffe och te går bra men liksom allt annat bör du vara medveten om hur din mage reagerar.
  • Kolsyrade drycker i allmänhet kan orsaka gasbildning. 
  • Öl kan leda till att utflödet från stomin blir mer flytande.
  • Du kan dricka alkohol men var medveten om att alkohol kan orsaka uttorkning. Se därför till att du dricker tillräckligt med vatten. 

För dig med ileostomi

Du kan förlora vätska p.g.a. den relativt stora mängden avföring (750-1300 ml), särskilt direkt efter din stomioperation. Vi rekommenderar därför att du dricker minst 2 liter vatten per dag plus en mängd som motsvarar det du förlorade i avföringen. 

3-12 veckor efter stomioperationen vänjer sig tunntarmen så småningom vid att absorbera mer vätska och du kanske inte behöver kompensera på samma sätt som i början. Personer med en ileostomi förlorar två till tre gånger mer vätska och salt än andra personer genom avföringen, därför kan det vara en bra idé att salta lite extra på maten. 

Stäng
lycklig man

Förbered dig för att äta ute

Att laga din egen mat hemma är en sak, men tänk om du vill gå ut och äta eller beställa hämtmat? Få tips om hur du ska förbereda dig och vad du ska tänka på. Förbered dig för att äta ute
Stäng

Förbered dig för att äta ute

Det kanske känns som ett stort steg till att börja med, men det finns ingen anledning till varför du inte kan njuta av att äta en måltid på en restaurang. 

Var väl förberedd

Du kan alltid kontakta restaurangen innan du går dit så att du kan förbereda dig. Många restauranger har menyn online, vilket gör att du kan läsa den innan du kommer till restaurangen.

Vart ska du gå?

Det är en bra idé att börja med en restaurang som du känner till väl och beställa enkel mat. Du behöver inte vara extra försiktig, men var praktisk. Beställ vad du vill, men var medveten om hur vissa typer av mat får dig att reagera. Var inte rädd att fråga servitören vilka ingredienser som används i maten. 

Om möjligt kanske du vill beställa mat som du redan har prövat hemma först, så att du vet hur du troligtvis kommer att reagera. När du börjar äta mer och andra typer av mat kommer du även att känna dig mer bekväm när du äter ute. Även om du är van vid att dricka alkohol hemma, kan det vara bäst att börja med små mängder. Drick till exempel en liten öl istället för en stor. Detta hjälper din kropp att bygga upp sin tolerans mot alkohol igen och hjälper till att minska, eller helt och hållet undvika, eventuella reaktioner. 

Stäng
Man som pratar med kvinna

Ballooning i påsen

Ballooning (påsen blåser upp sig) inträffar när gas samlas i stomipåsen, men vad kan du göra för att förhindra detta? Lär dig om ballooning
Stäng

Lär dig om ballooning

Ballooning (påsen blåser upp sig) inträffar när gaser samlas i stomipåsen och får den att blåsas upp som en ballong. Två kolfilter sitter i stomipåsarna och filtrerar gaserna som uppstår i påsen. Men om filtret har blivit fuktigt eller blockeras av avföring, kan det inte hantera gasen som produceras och gasen stannar kvar i påsen.

Vad kan du göra för att förhindra ballooning?

En sätt för att förhindra ballooning är att minska mängden gas som ditt matsmältningssystem producerar. Det hjälper verkligen att tugga maten ordentligt, samt att begränsa mat och dryck som du vet får dig att producera mycket gas. Detta kan inkludera nötter, bönor, kolsyrade drycker eller mousserande vin.

Vad ska du göra om du upplever ballooning?

Om ballooning uppstår kan du släppa ut gasen från påsen på toaletten, om du använder en tömbar påse eller ett 2-delssystem. Att byta påsen om filtret blockeras kan också hjälpa till att förhindra ballooning. Slutligen kan det vara en bra idé att pröva en annan typ av stomipåse och filtertyp.

Stäng
pojke som tittar på mammas stomipåse

Vad orsakar pancaking

Pancaking (tillplattning) inträffar när det blir ett vakuum inuti stomipåsen och påsen dras ihop. Vad ska du göra? Tips för pancaking
Stäng

Tips för pancaking

Pancaking (tillplattning) inträffar när det blir ett vakuum inuti stomipåsen och påsen dras ihop. Detta förhindrar att avföringen hamnar längst ned i påsen, vilket kan täppa till filtret. Det finns då en risk att påsen trycks bort från buken.

Vad kan du göra för att förhindra pancaking (tillplattning)?

Att blåsa in luft i påsen innan du applicerar den hjälper till att förhindra att vakuum bildas. En droppe olja eller smörjande deodorant i påsen kan underlätta för avföringen att hamna längst ned i botten av påsen.

Stäng
kvinna som lagar mat med sin son

Får du diarré?

Du kanske får diarré ibland, liksom alla andra. Ta reda på vad du ska göra när det händer. Vad ska jag göra om jag får diarré?
Stäng

Vad ska jag göra om jag får diarré?

Liksom alla andra, får du kanske också diarré ibland. Generellt sett är en kortare tid med diarré inte något att oroa sig för, det kan vara kopplat till något du har ätit och problemet försvinner ofta av sig självt. 

Tre eller fler lösa avföringar i följd är dock bekymrande eftersom du riskerar att bli uttorkad, och du bör kontakta din stomiterapeut.

Om du har en ileostomi

Om du har en ileostomi och upplever diarré kommer du att förlora mycket salt – cirka 1 tesked per liter avföring. Därför är det mycket viktigt att salta lite extra på din mat.

Stäng
kvinna som köper grönsaker

Problem med matblockering?

Vissa typer av mat kan orsaka en matblockering – läs om detta och hur det förhindras samt vad du ska göra om det inträffar. Lär dig mer om matblockering
Stäng

Lär dig mer om matblockering, och vad du ska göra

Det är mycket viktigt att tugga noga för att få en bra start på matsmältningsprocessen. Detta gäller särskilt för mat som är svår att smälta (t.ex. nötter). Vissa typer av mat, särskilt med hög fiberhalt, kan orsaka blockeringar där mat som inte har smälts blockerar tarmen. Att tugga hjälper, men en matblockering kan vara allvarlig.

Hur vet jag att jag har matblockering?

Den kan orsaka kramper, smärta och vattnig avföring och din buk och stomi kan svälla upp. Om du tror att du har matblockering ska du:

  • ringa din läkare eller sjuksköterska eller åka till akuten. 
  • dricka rikligt med vatten
  • undvik fast föda i 24 timmar och ät soppa istället

Det är lättare att förhindra en blockering än att behandla en, därför bör du tugga din mat noggrant och vara förnuftig med ditt val av mat så att du kan ha en normal, hälsosam diet.

Stäng

Ladda ner inspirerande mattips

Det här är inte någon vetenskaplig kokbok, utan är avsedd som en samling inspirerande mattips, från andra människor med stomi. Dessa är deras egna recept, och de är baserade på deras favoritingridienser. Kom ihåg att du alltid bör följa all särskild kostrådgivning, som du har fått av din läkare eller stomiterapeut. Ladda ner kokboken gratis genom att registrera dig här.

Jag använder*


Vilken typ av stomi har du?*




Personuppgifter
Samtycke för personlig rådgivning
Samtycke till marknadsföring

Ansvarsfrihet: Dessa är allmänna riktlinjer som är avsedda att hjälpa dig med vanliga frågor. Du bör följa specifika instruktioner från din vårdgivare och den intermittenta kateteriseringen eller stomilösningen som du använder. Observera att du alltid ska följa vårdpersonalens specifika dietråd, om du har fått några.

 

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion