Att resa med stomi

Din kolostomi, ileostomi eller urostomi behöver inte hindra dig från att resa.

Anledningen till att resa är ofta att få nya upplevelser, men när det gäller att vara trygg och bekväm vill man gärna ha så få överraskningar som möjligt. Att åka hemifrån kräver lite extra förberedelser både för din resa och din vistelse – men låt inte det hindra dig. 

Tips om stomi

Applicerar stomipåsen

Varmt klimat och solskyddsmedel påverkar häftan

Varmt klimat och solskyddsmedel kan påverka vidhäftningsförmågan, men det finns hjälp – här är några saker som du kan göra för att få häftan att fästa bättre. Tips och råd för bra vidhäftningsförmåga
Stäng

Tips och råd för bra vidhäftningsförmåga

Varmt klimat

Om klimatet är så varmt att du svettas mer än normalt, kan barriären förlora vidhäftningsförmåga och du kanske behöver byta påse oftare.

Kontrollera att din hud är helt torr innan du applicerar en ny häfta. Det kan vara lite knepigt om det är väldigt varmt och fuktigt. Om det är svårt att få din hud helt torr kan du använda en hårtork på låg värme för att torka området (men se till att det inte blir för varmt och håll hårtorken på avstånd från din stomi).

Solkräm

Applicera solskyddsmedel efter att du applicerat din häfta, eftersom krämen kan påverka basplattan och göra det svårare för den att fästa. Läs mer om att applicera solskyddsmedel i avsnittet ”använda solskyddsmedel”.

Förvaring

Vi rekommenderar att du förvarar dina produkter på en sval plats. Lämna inte dina stomiprodukter i t.ex. bilen under långa perioder i varmt väder eftersom värmen kan skada häftan.

Prata med din stomiterapeut och få de produkter som du behöver

När du befinner dig i ett varmare klimat kanske du behöver fler produkter än normalt. För vissa kan en hudbarriär hjälpa häftan att fästa bättre, och om det är kanterna som inte fäster ordentligt kan en elastisk tejp vara en lösning. Det kan hjälpa att använda deodorant på huden i det område som skall täckas av häftan.

Det är alltid en bra att prata med din stomiterapeut innan du reser bort om du har några frågor. Du är också välkommen att kontakta någon av våra produktrådgivare på 0300-332 56

Stäng
Bada med stomi

Vad du ska tänka på när du badar

Att bada kan skapa funderingar om du har en stomi – vad ska du ha på dig? Kommer häftan att fästa? Läs några tips här. Bada med stomi
Stäng

Bada med stomi

Vilka badkläder kan du använda på stranden och när du badar?

Det viktigaste är att du har på dig något du känner dig bekväm i. Vissa personer har inget emot att visa sin påse på stranden, medan andra föredrar att dölja den. Gör det som känns bäst för dig. Dessvärre är det inte säkert att speciella badkläder för stomi har en bra passform. Å andra sidan kanske du kan hitta vanliga badkläder som passar dig perfekt. 

På stranden kan du använda en sarong eller liknande, ett bra och elegant sätt att täcka sig utan att känna sig annorlunda.

Och om du vill använda bikini ska du göra det.

Simning

Kontrollera alltid att häftan sitter ordentligt innan du simmar, vänta gärna en stund efter applicering. Tänk på att vattnet kan påverka vidhäftningen negativt, så vid behov byt din produkt oftare. För vissa människor kan det vara bra att använda tillbehör när man simmardet kan vara bra att använda en hudbarriär som hjälper häftan att fästa bättre och om dess kanter inte fäster ordentligt kan elastisk tejp vara en lösning.

Det är alltid en bra att prata med din stomiterapeut innan du reser bort om du har några frågor. Du är också välkommen att kontakta någon av våra produktrådgivare på 0300-332 56. 

Stäng
skärm med flygöversikt

Flyga och ha stomi

Du kanske känner en viss oro om du ska resa med flyg – vad gör du i säkerhetskontrollen? Kan påsen explodera under lufttryck? Eller kan det komma oljud? Tips för att flyga
Stäng

Tips för att flyga

Innan du reser

När du bokar din biljett: När du bokar din biljett kan det vara en bra idé att boka en plats nära toaletterna eftersom det kanske kan minska din oro och göra att du känner dig tryggare.

Du kan ta med dig så mycket som möjligt i ditt handbagage i enlighet med flygbolagets riktlinjer, men eftersom du inte får ta med en sax i ditt handbagage föreslår vi att du klipper alla dina stomiprodukter till rätt storlek innan du flyger.

Gå igenom säkerhetskontrollen

Säkerhetsskannern kan upptäcka din påse, men du behöver inte visa din påse och säkerhetspersonalen ska inte be dig att ta av dig kläder för att visa påsen eller tillåtas röra den. Du kan bli ombedd att stryka handen mot påsen på utsidan av dina kläder, men det bör vara tillräckligt. Du kan alltid visa dem ditt resecertifikat, vilket förklarar din situation, de medicinska produkter du transporterar och varför du kan behöva stöd och avskildhet.

I luften

Det finns en liten risk att trycket får påsen att expandera. Om detta händer kan du helt enkelt gå på toaletten och tömma påsen. Och kom ihåg att ballooning lika gärna kan orsakas av något du ätit eller druckit – så när du flyger var extra försiktig med kolsyrade drycker. Om du är orolig att det ska höras oljud från påsen, kommer du att bli positivt överraskad av hur bullriga flygplanskabiner är.

Stäng

Ansvarsfrihet: Dessa är allmänna riktlinjer som är avsedda att hjälpa dig med vanliga frågor. Du bör följa specifika instruktioner från din vårdgivare och den intermittenta kateteriseringen eller stomilösningen som du använder. Observera att du alltid ska följa vårdpersonalens specifika dietråd, om du har fått några.

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion