Stina Hägglund var bara ett barn när hon fick sin diagnos, Crohns sjukdom. Det följde många år av medicinering och behandling med varierande resultat. Mellan sjukhusvistelser, smärta och medicinering försökte Stina leva som vilket barn, och senare tonåring som helst. Hon upprätthöll en god min och hängde med på det mesta. Var modeintresserad, startade en blogg, träffade sin livs kärlek.
Stina har vägrat att begränsas av sin sjukdom. Hon visste hur hennes bemötande som glad och pigg i alla sammanhang gav hennes familj och vänner en känsla av att allt var bra. Det var viktigt för henne, som för många med en kronisk diagnos, att inte oroa, att vara starkt, att bära bördan själv. Hon skulle göra allt som alla andra kan. Hon gifte sig och blev snart gravid, mot sin läkares inrådan, slutade med alla mediciner och kämpande sig igenom graviditeten. Resultatet var ett underbart litet mirakel. Och en kropp som var illa däran.
En dag orkade inte kroppen och själen mer. Stina kände i sitt hjärta hur allvarligt det var och hennes make körde henne akut till sjukhuset. En akut operation och Stina vaknade upp efter den operation som avlägsnade en stor del av hennes sjuka tarm och gav henne en stomi. – Det gav mig livet tillbaka. Men det visste jag inte då, säger Stina, då vaknade jag med en enorm tomhet men också en ro att det onda var borta. Jag var verkligen körd i botten. Att förlora en kroppsdel påverkar en väldigt mycket mentalt. Det visste jag inte då. Jag önskar att någon förklarat de psykologiska effekterna för mig på sjukhuset, inte bara de fysiska.
- I mitt allra sköraste tillstånd slöt jag mig inom mig själv. Jag blundade för att stänga ute allt annat. Jag hade varit nära döden och sjuk så länge att jag inte orkade. Jag hade upprätthållit skenet av en glad, pigg och snygg tjej så länge. Jag hade svårt att se mig själv där och då. Tunn, blek, utmattad. Och med en påse på magen.
- Där, ensam och innesluten i min egen sorg och utmattning, liggandes i min sjukhussäng blev jag plötsligt behandlad som en börda. Bakom draperiet diskuterades om vem som skulle bli tvungen att hjälpa mig att byta bajspåse? Vems tur var det att torka bajs?”
Det var väl inte hela världen, operationen hade ju gått bra?
- Här började min kamp, berättar Stina. Min kamp för att ingen annan ska behöva uppleva samma sak som jag fick göra. Att i mitt allra svagaste tillstånd, när jag inte ens kunde ta hand om min mat eller min avföring själv, så var jag en börda. Det präglade givetvis min relation till min stomi från början. Att visa min stomi första gången för min man var det allra svåraste. Hans reaktion var bara ”det ser ut som en liten pussmun”.
Det handlar om rätt bemötande
Idag föreläser Stina för vårdpersonal om bemötande inom vården och har en full kalender. - Jag vill medvetandegöra människan bakom diagnosen, bakom operationen och verkligen få upp det holistiska perspektivet högre upp på agendan. Genom att använda min egen erfarenhet av bemötande upplever jag att de jag föreläser för verkligen kan relatera till människan och det nya livet efter sjukhusvistelsen. Att använda begrepp som bra och dåligt bemötande känns ofta skuldbeläggande om det är ”dåligt” och överdrivet positivt om det är ”bra”. Att prata om ”rätt” bemötande ger en mer nyanserad bild och kopplar ihop det med individens behov snarare än en kurs i hur man gör rätt. Jag vill flytta fokus till patientens behov och lyhördheten gentemot just den individen. Och vilket ansvar de har för att rusta varje patient inför sin nya vardag. För mig hade det varit en enorm hjälp att ha fått en avdramatiserad relation från början. Jag utbildar mig samtidigt till sjuksköterska och vill fortsätta till att bli stomisköterska.
Ett stöd för andra
Stina har varit öppen på sin blogg om att hon har stomi. Där delar hon mode, inredning, familjeliv och livshändelser. - Jag fortsätter att utmana mig själv varje dag. Ett sätt är att våga tala om när jag inte mår bra och vara så sann jag kan mot mig själv och min familj för att kunna ta emot stödet. Det var svårt i början men jag har fått så mycket respons från andra med stomi, unga kvinnor och män som står inför en operation, kanske precis har genomfört en operation och undrar om de någonsin kommer kunna få en partner på grund av stomin. Kan jag hjälpa en enda av de här personerna med något så känner jag att allt är värt det. Min starka tro på Gud har stöttat mig igenom detta och jag har en tro på att min uppgift är att stötta mina medmänniskor som är i samma situation. Jag är precis som alla andra och med stomi.