Många drabbade tycker att det är jobbigt att prata om manlig inkontinens. Men inte Björn Lundell. ”Jag vet ju att det finns hjälp att få, och jag vill gärna dela med mig av den vetskapen”, säger han.
Vi träffar Björn och hans hustru Berit i deras lägenhet i centrala Göteborg. Björn jobbade tidigare med trafiksäkerhet och har bland annat varit med och tagit fram airbagar och whiplashskydd åt Volvo Personvagnar. Berit är pensionerad bibliotekarie.
Paret lever ett aktivt liv med många vänner, barn och numera även ett litet barnbarn. Inför varje sommar bryter de upp, packar in krukväxterna i bilen och beger sig till fritidshuset på Gotland. Där stannar de tills löven blir gula igen. Det är en trygg och trivsam tillvaro. Men när Björn drabbades av prostatacancer för tio år sedan skakades den i sina grundvalar.
– Ja, det är klart att det är ett tungt besked att få. Samtidigt var jag hela tiden övertygad om att läkarna skulle fixa det här, säger han.
Men det visade sig att han hade en lång resa framför sig. Efter operationen framkom det att cancern troligtvis hade spritt sig utanför prostatan. Efter ett halvårs kamp mot sjukvårdsbyråkratin fick han till slut strålbehandling. Därefter har PSA-värdet legat på en acceptabel nivå, men han kommer aldrig att bli friskförklarad.
– Nej, jag kommer att bli kallad på årliga provtagningar livet ut. Det är ingenting jag går och tänker på till vardags, men under de veckor man går och väntar på provsvaret kommer obehaget tillbaka.
Björn fick redan före operationen reda på att han skulle bli såväl impotent som inkontinent av ingreppet. Cancern var aggressiv, vilket gjorde att kirurgen fick ta bort både prostatan och den omkringliggande vävnaden.
– Jag var införstådd med att det var ett stort ingrepp, men valde att ta fasta på att det skulle rädda livet på mig, säger Björn i dag.
Det är dock en sak att vara mentalt förberedd — en helt annan att förstå vad inkontinensen innebär i det vardagliga livet. Blöjorna, som landstinget bistår med, var både svåra att få tag på och fylldes snabbt, vilket innebar en ständig oro för läckage. Men tack vare en tidningsannons för två år sedan blev problemet plötsligt lite lättare att bära.
– Det var patienttidningen Prostatanytt som gjorde reklam för urinuppsamlingssystemet Conveen. Det stod även ett telefonnummer dit man kunde ringa och beställa prover, så det gjorde jag. Och de fungerade jättebra!
Dessutom visade det sig efter lite efterforskningar att Conveen också ingår i den kostnadsfria hjälpen från landstinget. Till skillnad från blöjorna, som bara kan hålla 1,5 deciliter vätska, rymmer Conveen upp till en halvliter urin innan påsen behöver tömmas.
– Man behöver inte tänka på det alls och det är ingen risk att det svämmar över. Det är en helt annan säkerhet och trygghet. Jag kan inte komma på något jag brukade göra före cancern som jag inte kan göra i dag. Den enda skillnaden är att jag numera bär långbyxor på badstranden. Å andra sidan är det väldigt ödsliga badstränder på Gotland, så det är inte något stort problem, säger Björn.
Läs mer om Conveen och vilka lösningar som finns för dig