Manlig inkontinens

Manlig urininkontinens är mycket vanligt och drabbar hundratusentals personer bara i Sverige. Det är ändå lika jobbigt för den som drabbas av inkontinens och urinläckage. På Coloplast arbetar vi ihärdigt med att bryta tabut kring blåsa och tarm för män. Hos oss kan du få guidning av våra kunniga produktrådgivare på telefon 0300-332 56 och vi erbjuder en lång rad innovativa produkter för att göra din vardag enklare.

Lars Hjertzell uroterapeut

"Manlig inkontinens har alltid en bakomliggande orsak"

Lars Hjertzell är uroterapeut på Karolinska universitetssjukhuset. Hans arbete med utredningar och behandlingar för patienter med blås- och tarmproblem har gjort att urinläckage hos män är något han träffar på dagligen. Läs hela intervjun med uroterapeuten Lars
Stäng

"Manlig inkontinens har alltid en bakomliggande orsak"

Lars Hjertzell är uroterapeut på Karolinska universitetssjukhuset. Hans arbete med utredningar och behandlingar för patienter med blås- och tarmproblem har gjort att urinläckage hos män är något han träffar på dagligen. 

Vad är manlig inkontinens?

– Egentligen är det ingen skillnad på manlig och kvinnlig inkontinens. Däremot får män oftare inkontinens senare i livet. Vanligast är trängningsinkontinens som innebär att man får en plötsligt kraftig kissnödighet och inte kan hålla sig. En annan typ av manlig inkontinens är efterdropp. Då läcker det när man kissat färdigt, har dragit upp byxorna och är på väg ut från toaletten. Många av de patienter som jag träffar har gjort en urologisk operation och hos dem är det vanligt med ett ansträngningsutlöst urinläckage – när det kommer urin om de till exempel hostar eller skrattar.

Upplever du att det finns ett tabu kring manlig inkontinens?

– Då studier visar att många av de som drabbas inte söker hjälp för sina problem, så talar det för att det finns ett tabu. Men det är viktigt för oss att försöka ta bort den stämpeln.

Många av patienterna jag träffar är förberedda på att de kommer att läcka urin, men det är ändå jobbigt för dem att hantera. De upplever att det är svårt med sociala relationer, och många känner att de inte kan vara helt öppna mot vänner och familj. Manlig inkontinens är inte något det pratas om på kafferasten, tyvärr. I stället anpassar man sig och tar till exempel på sig mörka kläder för att ingen ska märka något, om de hjälpmedel man använder inte fungerar.

Vad är viktigast att tänka på?

– Att söka hjälp hos vården. Eftersom inkontinens i stort sett alltid har en bakomliggande orsak behöver en ordentlig utredning göras, så att anledningen till läckaget upptäcks. Utredningen kan göras exempelvis hos en uroterapeut eller på kontinensmottagning, och en viktig del är att bedöma om urinblåsan tömmer sig ordentligt.

Vad kan det leda till om man inte söker hjälp?

– Då finns en risk att drabbas av följdverkningar som kan vara allvarliga. Är läckaget orsakat av en överfull blåsa kan blåsfunktionen skadas permanent och i förlängningen skada njurarna, något som systematiskt påverkar kroppen. Inkontinensen kan även göra att man känner en osäkerhet och avstår från aktiviteter som man skulle vilja göra, det blir en social isolering helt enkelt.

Finns det något att göra på egen hand?

– Ja det gör det, men vad beror på vilken sorts inkontinens det handlar om. Vid ansträngningsläckage är det bra att göra bäckenbottenträning med knipövningar. Har man trängningar går det att stärka upp muskulaturen och försöka hålla emot när de kommer, helt enkelt skjuta upp toalettbesöken som en form av blåsträning. När det handlar om efterdropp kan man mjölka ur det sista genom att dra fingret längs urinröret från mellangården bakom pungen och framåt.

Vad bör man undvika att äta eller dricka?

– Det finns mycket funderingar kring hur öl och kaffe påverkar läckaget, men jag tycker inte att man ska undvika något. Det handlar snarare om att inte dricka för mycket. Ibland kan det faktiskt vara orsaken till problemet, så det gäller att hitta rätt dryckesintag. Som uroterapeut brukar jag säga att man ska dricka så pass mycket att man kissar mellan 1,2–2 liter per dygn.

Vill du veta mer om vilka lösningar som finns? Gör vårt snabbtest och se vad som passar dig

Lars Hjertzell i artikel 704x396

Stäng
Sök hjälp vid manlig inkontinens

Lid inte i tystnad – prata om din manliga inkontinens

Det är viktigt att söka hjälp för sin inkontinens och ta reda på vilka orsaker som kan ligga bakom. – Tystnaden gör männen isolerade och ensamma. Om fler är öppna med problemen kan vi få fler män att söka hjälp, säger Svend Aage Madsen, psykolog och specialist inom klinisk psykologi. Läs mer om att inte lida i tystnad
Stäng

Lid inte i tystnad – prata om din manliga inkontinens

Svend Aage Madsen -  psykolog och specialist inom klinisk psykologi. Ralph Peeker - överläkare och professor i urologi


Det är viktigt att söka hjälp för sin inkontinens och ta reda på vilka orsaker som kan ligga bakom.

– Tystnaden gör männen isolerade och ensamma. Om fler är öppna med problemen kan vi få fler män att söka hjälp, säger Svend Aage Madsen, psykolog och specialist inom klinisk psykologi.

Svend Aage Madsen tror att det går att få fler män att söka hjälp. Men då måste manlig inkontinens belysas mer.

– Det behövs en öppenhet om manlig inkontinens, att fler män pratar om det, både experter och kända män. Och vi behöver belysa problemet genom att berätta om hur många som faktiskt drabbas och hur man kan handskas med problemet, säger han och fortsätter:

– Vården har också en betydande roll. Det är viktigt att kunna få råd och hjälp på ett diskret sätt. Det är inte kul att fråga om råd på exempelvis apoteket om det inte finns möjlighet att göra det lite mer diskret.

Var tionde man lider av inkontinens. Att problemen är vanligare än vad man tror beror främst på att män sällan pratar om intima besvär.

– Många män skäms för att prata om det, framförallt med andra män. Möjligtvis pratar man med sin fru. Tystnaden gör männen väldigt isolerade och ensamma, och de får en tung börda att bära, säger Svend Aage Madsen.

Ralph Peeker, överläkare och professor i urologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, upplever att det finns en tröghet i att söka hjälp.

– Oftast tror man att inkontinens är en normal del av åldrandet eller så antar man att det inte finns någon hjälp att få. Men så är det inte, säger han.

Att det läcker är inte en sjukdom i sig utan ett symptom på att något annat inte står rätt till. Därför är det så viktigt att söka hjälp för problemet.

– I stället för att gå med symptom länge i onödan är mitt bästa råd att du låter dig bli undersökt. Det finns effektiva behandlingar. Om man går med inkontinens för länge kan blåsan och njurarna bli permanent förstörda, säger Ralph Peeker. 

Lider du av manlig inkontinens? Gör vårt snabbtest och se vilken hjälp du kan få.

Stäng
Bild på Björn Lundell

”I dag kan jag leva ett helt vanligt liv”

Många drabbade tycker att det är jobbigt att prata om manlig inkontinens. Men inte Björn Lundell. ”Jag vet ju att det finns hjälp att få, och jag vill gärna dela med mig av den vetskapen”, säger han. Läs mer om Björns berättelse
Stäng

”I dag kan jag leva ett helt vanligt liv”

Många drabbade tycker att det är jobbigt att prata om manlig inkontinens. Men inte Björn Lundell. ”Jag vet ju att det finns hjälp att få, och jag vill gärna dela med mig av den vetskapen”, säger han.

Vi träffar Björn och hans hustru Berit i deras lägenhet i centrala Göteborg. Björn jobbade tidigare med trafiksäkerhet och har bland annat varit med och tagit fram airbagar och whiplashskydd åt Volvo Personvagnar. Berit är pensionerad bibliotekarie.

Paret lever ett aktivt liv med många vänner, barn och numera även ett litet barnbarn. Inför varje sommar bryter de upp, packar in krukväxterna i bilen och beger sig till fritidshuset på Gotland. Där stannar de tills löven blir gula igen. Det är en trygg och trivsam tillvaro. Men när Björn drabbades av prostatacancer för tio år sedan skakades den i sina grundvalar.

– Ja, det är klart att det är ett tungt besked att få. Samtidigt var jag hela tiden övertygad om att läkarna skulle fixa det här, säger han.

Men det visade sig att han hade en lång resa framför sig. Efter operationen framkom det att cancern troligtvis hade spritt sig utanför prostatan. Efter ett halvårs kamp mot sjukvårdsbyråkratin fick han till slut strålbehandling. Därefter har PSA-värdet legat på en acceptabel nivå, men han kommer aldrig att bli friskförklarad.

– Nej, jag kommer att bli kallad på årliga provtagningar livet ut. Det är ingenting jag går och tänker på till vardags, men under de veckor man går och väntar på provsvaret kommer obehaget tillbaka.

Björn fick redan före operationen reda på att han skulle bli såväl impotent som inkontinent av ingreppet. Cancern var aggressiv, vilket gjorde att kirurgen fick ta bort både prostatan och den omkringliggande vävnaden.

– Jag var införstådd med att det var ett stort ingrepp, men valde att ta fasta på att det skulle rädda livet på mig, säger Björn i dag.

Det är dock en sak att vara mentalt förberedd — en helt annan att förstå vad inkontinensen innebär i det vardagliga livet. Blöjorna, som landstinget bistår med, var både svåra att få tag på och fylldes snabbt, vilket innebar en ständig oro för läckage. Men tack vare en tidningsannons för två år sedan blev problemet plötsligt lite lättare att bära.

– Det var patienttidningen Prostatanytt som gjorde reklam för urinuppsamlingssystemet Conveen. Det stod även ett telefonnummer dit man kunde ringa och beställa prover, så det gjorde jag. Och de fungerade jättebra!

Dessutom visade det sig efter lite efterforskningar att Conveen också ingår i den kostnadsfria hjälpen från landstinget. Till skillnad från blöjorna, som bara kan hålla 1,5 deciliter vätska, rymmer Conveen upp till en halvliter urin innan påsen behöver tömmas. 

– Man behöver inte tänka på det alls och det är ingen risk att det svämmar över. Det är en helt annan säkerhet och trygghet. Jag kan inte komma på något jag brukade göra före cancern som jag inte kan göra i dag. Den enda skillnaden är att jag numera bär långbyxor på badstranden. Å andra sidan är det väldigt ödsliga badstränder på Gotland, så det är inte något stort problem, säger Björn.

Läs mer om Conveen och vilka lösningar som finns för dig

Stäng

Artiklar

Conveen

Låt inte urinläckage hindra dig att leva ditt liv

Olika hjälpmedel finns för dig som är man och besväras av inkontinens, och det är viktigt att hitta ett bekvämt alternativ som gör att du kan leva ditt liv fullt ut. Inkontinens ska inte vara något som begränsar din vardag. Läs mer om att inte låta urinläckage hindra dig
Stäng

Låt inte urinläckage hindra dig att leva ditt liv

Olika hjälpmedel finns för dig som är man och besväras av inkontinens, och det är viktigt att hitta ett bekvämt alternativ som gör att du kan leva ditt liv fullt ut. Inkontinens ska inte vara något som begränsar din vardag.

En urindroppssamlare är ett hjälpmedel för dig som har problem med urinläckage. Den träs på penis och kopplas till en urinuppsamlingspåse som fästs på benet.

– Till skillnad från absorberande alternativ kommer urinen därför inte i kontakt med huden, vilket bidrar till att du inte behöver oroa dig för att det ska lukta. Du slipper även irriterad hud, säger Helena Lundkvist, Marketing Manager Continence Care på Coloplast, som tillverkar Conveen.

Conveen urindroppssamlare finns i flera olika utformningar, och det är viktigt att ha rätt storlek så att den sitter säkert på plats.

– Även urinuppsamlingspåsarna finns i olika storlekar. En diskret liten variant passar den som vill motionera eller göra något annat aktivt. En större modell finns för den som behöver hjälp under natten. Den gör att du kan få en hel natts sömn utan att behöva gå på toaletten, förklarar Helena Lundkvist. 

Hur funkar det?

Urindroppssamlaren rullas först ut över penis och kopplas till en urinuppsamlingspåse. Detta görs snabbt och enkelt. Urinen rinner via påsens slang ner i urinpåsen. Påsen sitter fäst mot benet, antingen med ett band eller med en benficka.

Benpåsen formar sig efter benet och sitter därför bekvämt. Den är diskret och syns inte genom byxan och töms när det behövs. Det går även att kissa normalt. Då kopplar du bara loss påsen när du är på toaletten, säger Helena Lundkvist.

En urindroppssamlare bör bytas en gång per dygn och rullas då enkelt av från penis, medan urinpåsen byts ut en gång i veckan.

Stäng
5 tips för män

Så pratar du om känsliga saker med din pappa

Många män upplever det jobbigt att ta upp känsliga problem. Här är 5 tips på hur du kan prata med din pappa. Läs våra 5 tips
Stäng

Så pratar du om känsliga saker med din pappa

Många män upplever det jobbigt att ta upp känsliga problem. Här är 5 tips på hur du kan prata med din pappa. 

5 tips hur du kan prata om känsliga saker med din pappa:

  1. Visa medkänsla och hänsyn
  2. Var inte anklagande
  3. Var konkret och prata om det faktiska problemet
  4. Ge råd och försök hitta lösningar till problemet
  5. Avlasta genom att göra det till en gemensam fråga 
Stäng
Manlig inkontinens

Manlig inkontinens – vanligare än du tror

När du har inkontinens har du inte kontroll över din blåsa, du blir plötsligt kissnödig och läcker urin ofrivilligt. Något som är väldigt vanligt bland män, men som det pratas för lite om. Lär dig mer on manlig inkontinens

När du har inkontinens har du inte kontroll över din blåsa, du blir plötsligt kissnödig och läcker urin ofrivilligt. Något som är väldigt vanligt bland män, men som det pratas för lite om.

Att prostatan blir större är en naturlig del av att bli äldre. Och det är den vanligaste orsaken till manlig inkontinens, eftersom den förstorade prostatan klämmer åt kring urinröret och hindrar urinen från att passera. Andra orsaker till inkontinens kan vara att du genomgått en prostataoperation, haft en urinvägsinfektion, äter vissa mediciner, har diabetes eller har någon nervsjukdom.

Oavsett om det bara är några droppar som läcker eller det rör sig om större läckage, så är det viktigt att vända sig till vården för att få reda på vad orsaken till inkontinensen är och för att få en behandling som passar.

Inkontinens kan visa sig på olika sätt

De flesta män med inkontinensbesvär har en överaktiv blåsa som gör att de plötsligt känner ett trängande behov att kissa och inte kan hålla sig hela vägen fram till toaletten, så kallad trängningsinkontinens. En annan form är när det läcker urin om blåsan utsätts för tryck, till exempel när du hostar, skrattar eller lyfter något tungt. Det kallas för ansträngningsinkontinens. Det kan också handla om att urinblåsan inte töms ordentligt, eller att blåsan drar ihop sig vid fel tillfälle, vilket gör att det känns som om du måste kissa omedelbart. Det är en form som kallas för överfyllnadsinkontinens.

Eftersom manlig inkontinens varierar och visar sig på olika sätt är det viktigt att kontakta vården för en ordentlig utredning. Det finns behandlingar och hjälpmedel att få. Inkontinens behöver inte hindra dig från att leva det liv du vill leva.

Läs mer om manlig inkontinens

Stäng
Björn Lundell i soffa

”Jag känner en frihet och behöver knappt bekymra mig över urinläckaget längre”

Björn Lundell, 73, fick en elak form av prostatacancer och opererades för drygt tio år sen. Det gjorde att han fick manlig inkontinens. Ofta innebar det en oro för att skyddet inte skulle räcka till, och mycket kalsong- och byxtvättande. I dag har Björn ett alternativ som gör att han kan slappna av. Läs hela Björns berättelse
Stäng

”Jag känner en frihet och behöver knappt bekymra mig över urinläckaget längre”

Björn Lundell, 73, fick en elak form av prostatacancer och opererades för drygt tio år sen. Det gjorde att han fick manlig inkontinens. Ofta innebar det en oro för att skyddet inte skulle räcka till, och mycket kalsong- och byxtvättande. I dag har Björn ett alternativ som gör att han kan slappna av.

Hur påverkade inkontinensen ditt liv?

– Eftersom det läcker oregelbundet var det tidigare svårt att veta när jag skulle byta skydd. Ibland kunde jag gå halva dagen med samma absorberande skydd, och andra gånger var jag tvungen att byta redan efter en kvart. Jag kände mig ofta ängslig för att skyddet inte skulle räcka till när jag var på kalas eller bland vänner, eftersom inkontinensen gör att det läcker mycket mer när jag dricker vin eller öl. När jag är ute på skogspromenader med gamla jobbarkompisar blir det alltid en kaffepaus, och kaffe är ju också urindrivande. Så det blev mycket kalsong- och byxtvätt, vilket kunde vara rätt jobbigt.

Varför bytte du till en urindroppsamlare?

– Under mina åtta första år med inkontinens hade jag absorberande skydd, eftersom sjukhuset aldrig sa att det fanns något annat alternativ. När jag och min hustru skulle åka till Gotland över sommaren för två år sedan packade jag bilen full med skydd. Men eftersom det gick åt 5–6 skydd om dagen, så räckte de ändå inte. Då såg jag en annons för Conveen urindroppsamlare i en tidning och ringde Coloplasts kundservice. De gav mig väldigt bra hjälp och erbjöd sig att skicka prover. De räckte hela sommaren och sedan dess har jag använt Conveen. 

Hur har det fungerat för dig?

– Nu slipper jag byta skydd hela tiden. Urinuppsamlingspåsen rymmer mycket och är lätt att tömma. Jag har påsen på vaden eftersom jag tycker att den sitter bättre där. Då är det bara att lyfta på byxan och tömma påsen i rabatten. Jag brukar skoja med min fru och säga att jag ska knyta skorna när det är dags.

Har det förändrat din vardag?

– Jag känner en frihet och behöver knappt bekymra mig över urinläckaget längre. Jag kan sitta på möten eller gå ut på restaurang med vänner utan att behöva oroa mig för att jag måste byta skydd eller att det ska läcka. Conveen är en väldigt bra lösning vid fysiska aktiviteter, som till exempel när jag renoverade vår veranda i somras.

Många känner att inkontinens är lite jobbigt att prata om. Hur har det varit för dig? 

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Jag har aldrig upplevt det som pinsamt och har alltid sagt hur det ligger till. Jag kommer ihåg när jag var ute och gick med en kompis, då sa jag till honom att ”fasen nu är det fullt, nu måste jag gå åt sidan och byta”. Det är många som inte ens märker att jag har skydd på mig, så det har aldrig varit ett problem för mig.

Läs mer om Conveen och vilka lösningar som finns för dig

Björn Lundell 

Stäng
Erik Centerwall på parkbänk

”Den manliga tystnaden är det farligaste”

Den traditionella mansrollen är ofta ett hinder för att medvetandegöra intima problem. Detta märks bland annat genom en högre dödlighet i sjukdomar för män än för kvinnor. – Många män lever i en tradition där man inte pratar om sårbarhet och känslor – man ska klara av saker och inte visa svagheter, säger mansexperten Erik Centerwall. Läs mer om den manliga tystnaden
Stäng

”Den manliga tystnaden är det farligaste”

Den traditionella mansrollen är ofta ett hinder för att medvetandegöra intima problem. Detta märks bland annat genom en högre dödlighet i sjukdomar för män än för kvinnor.

– Många män lever i en tradition där man inte pratar om sårbarhet och känslor – man ska klara av saker och inte visa svagheter, säger mansexperten Erik Centerwall.

Nu har han hunnit fylla 73, men mansexperten och sexologen Erik Centerwall har fullt upp med föreläsningar om manliga värderingar och synen på sexualitet. Han arbetar ständigt med att belysa och bryta känsliga tabun. 

Även om Erik kan se en skillnad mellan olika generationer så är det fortfarande så att män ska vara tysta och starka och inte prata för mycket om problem. Han säger att män ser sig själva som ansvarstagande men att det i slutändan kan bli destruktivt både för en själv men också för de runt omkring.

– Det är den manliga tystnaden som är det farligaste. När det pratas om problem reagerar män ofta aggressivt vilket leder till att man sällan kommer fram till vad det egentligen handlar om, säger han.

Erik Centerwall har genom åren hållit mängder av seminarier och det är de intima problemen som han märker att flest män tycker det är jobbigt att prata om. Han säger att just när det gäller frågor som gäller manliga könet blir det extra tydligt.

– När det exempelvis gäller inkontinens och andra problem med underlivet så är det kvinnligt definierat. Traditionellt sett är det är inget som män ska ha och lida av. Synen på det manliga könet som en presterande kroppsdel blir då ifrågasatt. Där måste också sjukvården bli bättre. För om inte de pratar om det, vilka ska då göra det, säger han.

Men Erik anser att det viktigaste för att bryta tystnaden är att faktiskt säga som det är. Det gäller att prata om det egentliga problemet och inte gå massa avvägar runt det.

– Som partner eller närstående måste du visa hänsyn och medkänsla. Försök att prata om lösningar utan att på något sätt vara anklagande, säger Erik Centerwall. 

Stäng
Martin och hanna ute och går

”Det som sker är ju naturligt, så varför ska vi inte kunna prata om det?”

Vissa saker pratar man bara inte om. Eller? Möt Martin och Hanna Klumbies, far och dotter, som talar om allt och inte låter sig hejdas av normer. – Om vi inte pratar om det som är tabu så blir det ingen förändring, säger Hanna Klumbies. Läs mer om Martin och Hannas samtal
Stäng

”Det som sker är ju naturligt, så varför ska vi inte kunna prata om det?”

Martin och Hanna sitter i soffa

Varvskvarteren på Lindholmen i Göteborg står i skarp kontrast till de moderna byggena på Norra Älvstranden bara ett stenkast bort. I den kuperade trähusstadsdelen finns välbevarade byggnader från slutet av 1800-talet, fina små gårdsrum och gatustråk fulla av industriminnen.

Hanna Klumbies tar emot i ett av de karakteristiska trähusen som också är hennes föräldrahem. Själv bor hon bara ett par gator därifrån och hälsar på hos pappa Martin, mamma Christina och 14-åriga bomullshunden Malte nästan varje dag.

– Det är skönt att kunna svänga in och säga hej till mamma och pappa, om det så bara är fem minuter efter jobbet. Det är viktigt för mig att känna att vi har koll på vad som händer i varandras liv, säger Hanna.

Martin Klumbies håller med och berättar att han och Hanna alltid har kunnat prata med varandra, om i princip allting. Redan när Hanna låg i magen talade Martin till henne.

– Jag ville att Hanna skulle höra min röst och känna en förtrolighet och må bra.

I dag är förtroligheten stark och de dagliga samtalen är lika naturliga som att äta eller andas. Martin verkar närmast häpen när det kommer på tal att många vuxna barn har mycket lite kontakt med sina föräldrar, eller att det finns ämnen som rör kropp och sjukdomar som många anser vara för intima för att prata om.

– Varför ska man ha restriktioner? Allting som sker är ju egentligen naturligt, så varför ska vi inte kunna prata om det? frågar sig Martin.

Hanna fyller i att ämnen som rör just kroppen har varit en naturlig del av uppväxten, då Martin varit njursjuk under hela hennes liv. När Hanna föddes 1990 var Martin redan transplanterad en gång och när Hanna var i femårsåldern började han dialysera med påse hemma.

– Som njursjuk har man mycket problem med att kissa. Och jag vet att många upplever det som besvärligt att prata om att man till exempel har kateter i samband med operationen. Men å andra sidan är det ju naturliga konsekvenser av sjukdomen, så varför ska man hålla det hemligt? resonerar Martin.

Hanna tror att en del är rädda för att utsätta motparten för en jobbig situation, där hen förväntas reagera på ett visst sätt.

– Jag tycker inte att det finns något rätt eller fel sätt att reagera på. Det viktigaste är att vi börjar prata om det som är tabu. För då kommer fler att våga börja prata och känna sig mindre ensamma, säger Hanna.

Helt säkert är att Martin och Hanna kommer att fortsätta att prata om allt. Martin vill inte ens föreställa sig ett liv utan de dagliga samtalen med Hanna.

– Det går inte! Det kanske låter lite patetiskt, men kontakten med Hanna är min lycka. När jag ser henne blir jag lika glad som min hund blir när han ser mig, säger Martin med ett skratt. 

Fakta: 

Martin Klumbies
Ålder: 77 år
Bor: på Lindholmen i Göteborg
Yrke: pensionär, tidigare verksam som sjöman och hamnpolis.
Har gett ut boken Krigets dyningar: en tysk sjömansfamiljs kamp för överlevnad om sina 20 första år i livet
Favoritsamtalsämne: politik

Hanna Klumbies
Ålder: 26 år
Bor: på Lindholmen i Göteborg
Yrke: redaktör
Favoritsamtalsämne: mat 

Stäng

Intressanta fakta om blåsproblem

Symtom på problem med urinblåsan varierar beroende på om du lider av urininkontinens eller urinretention.

Symtom på problem med urinblåsan

Urinblås-/urinsymtom varierar beroende på om du lider av urininkontinens eller retention. Lär dig mer om symtom på problem med urinblåsan
Stäng

Urinblåssymtom

Dina urinblåsesymtom varierar beroende på den underliggande orsaken. Urinsystemets grundläggande funktion är att lagra urin i urinblåsan och tömma urinen genom urinröret.

Typiska symtom vid urininkontinens

  • Urinläckage
  • Små eller stora mängder urin läcker ut utan förvarning eller utan att du känner behov att gå på toaletten
  • Ofrivilligt läckage när du nyser, hostar, skrattar eller tränar
  • Ett plötsligt behov av att springa till toaletten för att kissa
  • Behovet att stiga upp två eller fler gånger om natten för att kissa (nokturi)

Upplever du några av symtomen ovan?

Om du är en man, ska du göra testet för att se vilka lösningar för inkontinens hos män som passar för dina behov.

Om du är en kvinna rekommenderar vi att du frågar en läkare eller sköterska. 

 

Typiska symtom vid urinretention

  • Obehag 
  • Brådskande behov av att kissa men oförmåga att få igång urinflödet
  • Besöker toaletten ofta
  • Droppande p.g.a. överfyllnadsinkontinens
  • Svagt flöde
  • Uppsvullen nedre buk

Upplever du några av symtomen ovan?

Ta reda på mer om vilka produkter som finns i Sverige.

 

När du ska ta kontakt med din sjukvårdspersonal

Många personer som upplever urinblåsproblem väntar med att söka vård eftersom de tycker att det är genant. För att förtydliga vad som orsakar symtomen och utesluta något potentiellt farligt är det viktigt att prata med en läkare eller sköterska.

Det finns många orsaker till urinproblem och de kan vara kopplade till ett antal medicinska tillstånd inklusive neurogena och icke-neurogena sjukdomar. Läs mer om orsaker till problem med urinblåsan och hur du tar hand om din urinblåsa.

Stäng
Urinproblem orsakas normalt av en dysfunktion i urinsystemet.

Hur urinblåsan och urinsystemet fungerar

Urinblåsan och urinsystemet inkluderar alla delar av kroppen som producerar och lagrar urin. Problem med urinblåsan orsakas normalt av en dysfunktion i urinsystemet. Lär dig hur urinsystemet fungerar
Stäng

Hur urinblåsan fungerar

Urin produceras i njurarna och flödar från njurarna till urinblåsan via urinledare. Urinblåsan lagrar urinen tills urinröret för ut det från kroppen. Detta flöde från urinblåsa till urinrör, kontrolleras av urinrörsfinktrar som öppnar och stänger utloppet från urinblåsan. Sfinktrarna styrs i sin tur av musklerna i bäckenbotten. En frisk urinblåsa utsöndrar urin på ett kontrollerat, normalt frivilligt sätt, och en genomsnittlig människa urinerar 4-8 gånger om dagen. 

 

Urinblåsans aktivitet regleras av de centrala och perifera nervsystemen. Du känner behovet av att urinera när sträckreceptorerna i urinblåsan meddelar hjärnan att urinblåsan är full. Med en urinblåsedysfunktion kanske du inte kan förhindra  behovet att urinera. Problem med urinblåsan kan leda till urininkontinens eller urinretention.

Urininkontinens

Urininkontinens är ofrivilligt  läckage av urin. Det finns olika typer av urininkontinens, och alla typer har olika symtom  och  orsaker.

Urinretention

Urinretention kan orsakas av en blockering i urinvägen, svaghet i en urinblåsemuskel eller ett neurogent tillstånd t.ex. multipel sklerosryggmärgsskada eller spina bifida som alla stör signalerna mellan hjärnan och urinblåsan, vilket orsakar en dysfunktion i  urinsystemet.

Neurogen urinblåsa

Neurologiska tillstånd kan orsaka skador på nervsystemet som påverkar urinblåsan och leder till urinretention (se ovan) eller en överaktiv urinblåsa som har symtom av både urininkontinens och läckage. 

Ta reda på mer

Lär dig mer om symtom på neurogen urinblåsa och symtom och orsaker till urinretention och urininkontinens.

Stäng
När blåsan inte lyder

När blåsan inte lyder

Om normal medveten kontroll av urinblåsan är nedsatt kallas det normalt neurogen urinblåsa. Lär dig mer om neurogen urinblåsa
Stäng

Vad är neurogen urinblåsa?

När man har förlorat ordentlig kontroll från det centrala nervsystemet p.g.a. en neurogen sjukdom leder det till en neurogen urinblåsa.

Neurogen urinblåsa kan förekomma som följd av:

En neurogen urinblåsa betyder att den normala processen då urinblåsan fylls och töms inte fungerar ordentligt, d.v.s. att urinblåsan antingen fylls utan att tömmas ordentligt, eller töms oväntat. Urinsymtom varierar beroende på var den neurologiska skadan har inträffat och hur allvarlig den är.

Olika typer av neurogen urinblåsa

En neurogen urinblåsa kan vara retentiv, vilket betyder att den håller kvar urin, som kan orsaka en infektion eller andra allvarliga problem, eller så kan urinblåsan vara överaktiv. En överaktiv urinblåsa orsakas normalt av muskelspasmer i urinblåsan, och associeras huvudsakligen med symtom av trängningsinkontinens.

Ta reda på mer

Symtomen av en neurogen urinblåsa måste hanteras ordentligt. Om urinblåsan har förlorat sin naturliga förmåga att tömma är den rekommenderade lösningen att använda  kateter. Om urinblåsan töms oväntat, är den rekommenderade lösningen en urinpåse för att undvika läckage. Läs mer om symtom och hur du tar hand om din urinblåsa.

Stäng

Berättelser om inkontinens hos män

De vanligaste orsakerna till problem med urinblåsan

Orsaker till problem med urinblåsan

Ett antal medicinska tillstånd kan påverka urinblåsan och förmågan att urinera. Symtom varierar beroende på underliggande orsak. De vanligaste orsakerna till problem med urinblåsan
Stäng

Orsaker till problem med urinblåsan

Medicinska tillstånd som orsakar urinblås-/urinproblem kategoriseras normalt sett som antingen neurogena eller icke-neurogena. Vissa tillstånd kan orsaka urinretention eller helt förhindra att urinblåsan töms, vilket kräver användning av kateter. Vissa tillstånd kan orsaka urininkontinens, och då kan en uppsamlingsenhet (urindroppsamlare och påse) erbjuda en bekväm lösning för män, eller inkontinensskydd för kvinnor.

Neurogena tillstånd som orsakar urinproblem

Tillstånd som orsakar skador på nervsystemet inkluderar: 

Symtom varierar beroende på var den neurologiska skadan har inträffat och hur allvarlig den är.

Andra medicinska tillstånd som kan orsaka urinblåsbesvär

Ett exempel på ett icke-neurogent tillstånd som orsakar urinproblem är Benign prostatahyperplasi (Benign Prostatic Hyperplasia, BPH), även känt som förstorad prostata. Män som har diagnostiserats med BPH har en förstorad prostata, som kan påverka deras dagliga liv eftersom urinsymtom kan inträffa när prostatan växer. Symtom kan bli mycket besvärliga och om de är allvarliga kan en tappningskateter, medicin eller en operation krävas.  

  • Försvagning av bäckenbotten  p.g.a. ålder eller barnafödande
  • BPH (förstorad prostata)
  • Prostata- eller urinblåskirurgi
  • Urinblåsecancer
  • Botoxinjektioner i urinblåsan för att hantera urininkontinens
  • Åldrande

Ta reda på mer

Läs mer om neurogen urinblåsa och hur du tar hand om din urinblåsa.

Stäng

Gratis prov på urindroppssamlare (UDS)

Hej,

Eftersom du trär på urindroppsamlaren på penis är det viktigt att den sluter tätt och har rätt storlek för att den ska ha en optimal effekt. För att vi ska kunna skicka rätt storlek på UDS till dig så ber vi dig att fylla i formuläret nedan.

Tillgängligheten kan variera i de olika landstingen.

Jag har använt Coloplast mätguide*
Vilken färg passar bäst? (Gul etc.)*






Vilken längd passar dig bäst?*


Behöver du ett prov på benpåse, en uppsamlingspåse som du fäster på benet?*





Samtycke för provbeställning
Samtycke till marknadsföring

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion