Gå tillbaka Stomi-GPS

Vad du ska leta efter

En produktlösning som passar bra spelar en viktig roll för att förhindra läckage och hålla huden frisk. Bra vanor vid byten hjälper dig också att hålla huden frisk.
Genom att följa rutinen Applicera, Ta bort, Kontrollera, kan du känna dig säker på att ditt stomibandage är mer säkert och pålitligt.

En snabb undersökning av huden och häftan visar om du använder rätt rutin. Men först behöver du veta vilka symtom du bör känna till.

Kontrollera din hud och basplatta

Det är viktigt att kontrollera om häftan luckrats upp och om avföring/urin har läckt ut under den. Undersök därefter huden runt din stomi (eventuellt med hjälp av en spegel) för att se om det finns tecken på rodnad eller skador. Tänk på att huden ofta kan vara lite röd ett par minuter efter att du tagit av basplattan. Kanske ser du en hudirritation som motsvarar det du såg på häftan.
Tecken på hudskada eller uppluckrad häfta kan visa på att häftan inte var ordentligt applicerad, men kan även indikera att du behöver byta ditt stomibandage oftare. Överväg också om du använder ett stomibandage med en bra passform som passar din kroppsprofil. Gör en BodyCheck och få svar.

Hur ser frisk hud ut?

Frisk hud runt din stomi ser likadan ut som huden på resten av din mage.

Hudirritationer förväxlas ofta med allergier, som förekommer mycket sällan.

Har du en allergisk reaktion, kommer hela området som har haft kontakt med häftan att vara irriterat och missfärgat, och du känner dessutom eventuellt en svidande, kliande, brännande känsla.

Förebygga och behandla hudirritation

Hudirritationer är ett vanligt problem för personer med stomi.
Märker du några förändringar vad gäller hudens utseende och färg runt stomin jämfört med huden på resten av din mage, har du antagligen en hudirritation.

Exempel på milda hudirritationer

Bilderna nedan visar fyra typer av milda hudirritationer. Normalt kan du behandla milda irritationer själv genom bra vanor vid byten och kontrollera att du använder ett stomibandage med rätt passform. Vår BodyCheck kan hjälpa dig med detta.

 

Du kanske vill använda stomitillbehör för att hjälpa till att vårda din hud om du har milda hudirritationer. Vår Problemlösare kan hjälpa dig att ringa in problemen. 

Exempel på allvarliga hudirritationer

Bilderna nedan visar fyra typer av allvarliga hudirritationer. Symtom är mörkblå/lila märken, varig, blödande, brännande eller kliande hud runt stomin. Vi rekommenderar att du pratar med sjukvårdspersonal för att lösa dessa problem. Under tiden kan vår Problemlösare hjälpa dig att hitta problemet.

Tips

Tar du bilder av ditt stomiområde blir det lättare att fastställa om din hudirritation blir bättre.

Observera! Sök hjälp från sjukvårdspersonal om din hud inte blir bättre på 7-14 dagar efter du har följt dessa råd.

 

 

Friskrivningsklausul   Läs alltid bruksanvisningen som medföljer produkterna före användning. 

Kontrollera din stomi regelbundet.

Coloplast assistans ikon i turkos

Bli medlem i Coloplast assistans, så påminner vi dig att kontrollera din stomi regelbundet.

Stomikollen kan hjälpa dig att hitta eventuella problem som du bör söka hjälp för och kan ge dig positiv återkoppling när du är på rätt spår.

Coloplast assistans är vår service för dig med stomi, vi kan erbjuda hjälp när du behöver det.

Gå med i Coloplast assistans här

eller ring oss direkt på: 0300-332 56

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion