Så undviker du luft i stomipåsen (ballooning)

En luftfylld stomipåse, även kallad ballooning, kan orsaka obehag och göra påsen mer synlig under kläderna. För att hjälpa dig undvika detta har vi samlat sex praktiska tips för dig med stomi. Eftersom orsakerna till ballooning varierar mellan individer, rekommenderar vi att du provar dessa råd för att hitta vad som fungerar bäst för dig. 

1. Var uppmärksam på din kost och måltidstider

Justera din kost och ätmönster. Cirka 30 % av tarmgaserna bildas under matsmältningen, så genom att vara medveten om vad och när du äter kan du minska risken för uppblåsthet. Vissa grönsaker som kål, broccoli och lök, ger mer gas än andra. Även kryddor kan ibland stimulera matsmältningssystemet ytterligare. Det betyder dock inte att du ska undvika fiberrika livsmedel som fullkornsbröd eller baljväxter som ärtor, bönor och linser, men tänk gärna på när du äter dem. Om du till exempel ska äta middag senare på kvällen, kan det vara smart att hoppa över ärtor eller bönor till lunch.


2. Tänk på vad du dricker 

Kolsyrade drycker kan bidra till ökad gasbildning i magen, likaså kan alkohol och drycker som innehåller konstgjorda sötningsmedel ha samma effekt. Försök att byta ut dessa mot andra dryckesalternativ och se om det gör någon skillnad. Samtidigt är det viktigt att dricka tillräckligt – sikta på 1,5–2 liter vätska per dag för att hålla kroppen i balans.


3. Minska mängden luft du sväljer

Majoriteten av luften i tarmarna (70 %) kommer från luft du råkat svälja. Detta kan ske när du tuggar tuggummi, suger på halstabletter eller röker. Försök att undvika dessa vanor om du ofta upplever uppblåsthet. Ett tips är att äta långsamt och tugga maten noggrant med stängd mun – när vi pratar och tuggar samtidigt tenderar vi att svälja mer luft.


4. Prova en stomipåse med ett annat filterPaula Sojo med stomipåse

Stomipåsen har ett filter som effektivt släpper ut luft utan att sprida lukt. Det finns olika filter så kanske att du behöver att annat filter om du upplever mycket luft i påsen. Prova gärna SenSura® Mio som har 2 unika cirkelfilter där filtret på sluten påse är anpassat för kolostomi med fast avföring och tömbar påse har ett filter som är anpassat för ileostomi.

o

5. Har du nyligen börjat med nya läkemedel eller kosttillskott?

Om du märker en ökning av gasbildning, är det bra att vara uppmärksam på förändringar i vad du äter och dricker – detta gäller även nya läkemedel och kosttillskott. Vissa av dem kan ha biverkningar som påverkar tarmarna och ökar gasproduktionen. Kontrollera bipacksedeln för dina läkemedel för att se om ökad gasbildning anges som en möjlig biverkning. Om så är fallet kan detta vara orsaken.


6. När olyckan händer (påsen behöver bytas)

Om din påse känns uppblåst rekommenderas det alltid att byta till en ny. Om du inte har möjlighet att byta påsen direkt, undvik att böja dig hastigt framåt, exempelvis när du sätter dig ner. Detta kan skapa extra tryck på påsen och pressa ut luft genom filtret, som då inte hinner reducera luften effektivt.


Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion