Allt du behöver veta om ileostomi

På den här sidan får du svar på frågor om vad en ileostomi är, hur en stomioperation går till, anledningar till att få en ileostomi samt om påsen ger ifrån sig illaluktade doft eller om påsen syns under kläderna. 

Inspiratören och bloggaren Stina Hägglund berättar om sitt liv med Chrohns sjukdom som ledde till en stomioperation. "Det kändes som att få livet tillbaka", berättar Stina som idag lever det livet hon vill. Se filmen nedan.

Det finns ett stomibandage för alla kroppar. Ta reda på vilket som passar bäst för just dig och beställ gratis prover.

Vad är en ileostomi?

En ileostomi är en konstgjord öppning på tunntarmen som dras upp genom buken för att bilda en stomi som avföring kan passera genom. Ileostomi görs normalt sätt när tjocktarmen är påverkad av sjukdom och öppningen placeras normalt på höger sida av buken.

Ileostomin kan antingen vara tillfällig eller permanent beroende på orsaken till operationen.

Avföring i denna del av tarmen är vanligtvis lös eller flytande och måste samlas upp i en stomipåse eftersom stomin inte har någon muskel som kan reglera avföringen.

Hur går en stomioperation till?

Det första som sker är att platsen för din stomi ska märkas ut på magen. Det är viktigt att märkningen blir bra då stomibandaget ska sitta säkert på buken en lång tid framöver. Operationen görs när du är sövd och oftast får du också ryggbedövning som lindrar smärtan både under och efter operationen. Under operationen dras tarmen ut genom bukväggen, vänds och sys fast på huden. Stomin blir ca 1-3 cm lång utanför hudytan. En ileostomi anläggs oftast på höger sida av buken.

Varför får man en ileostomi?

En stomi är normalt resultatet av en operation för att avlägsna sjukdom, av en tarmobstruktion eller skada på matsmältningssystemet eller urinsystemet.

En ileostomi behövs när tjocktarmen är skadad eller tas bort p.g.a. cancer eller skada. Andra orsaker till ileostomi kan vara t.ex. Crohns sjukdom, divertikulit, ulcerös kolit eller tumörer som orsakar blockering av tarmen.

En tillfällig ileostomi kan användas om tjocktarmen måste läka efter en operation.

Luktar min stomipåse?

Lukt, eller rädslan för lukt från stomipåsen, är ett välkänt problem för de flesta personer som har stomi. Verkligheten är dock att de flesta stomipåsar är gjorda av material som förhindrar all lukt från att komma ut, och att de flesta även har ett filter som tar bort lukter från tarmgaser.

Om påsen inte byts tillräckligt ofta kan dock filtret blockeras av avföring, vilket kan leda till lukt. Om du använder en tömbar påse och du inte rengör utloppet ordentligt efter tömning, kan lukt lätt komma ut i omgivningen. Rengör utloppet noggrant för att undvika detta.

Syns min stomipåse?

Det kan kännas som att påsen syns genom dina kläder, även om så oftast inte fallet. Denna uppfattning beror ofta på en ökad medvetenhet om påsen och det faktum att du ser den från ovan, varifrån den kan verka mer framträdande. Byxor med veck i linningen döljer stomipåsen bättre än byxor med en slät framsida.

Påsen är mindre synlig om den bärs innanför underbyxorna, vilka helst bör vara av ett elastiskt material som t.ex. Lycra. 

Om man använder badbyxor, en baddräkt eller bikini kan det vara en fördel att använda en liten påse, såsom en minicap, som tar upp så lite utrymme som möjligt. 

Se våra SenSura® Mio produkter här, helt i textilmaterial vilket gör att de inte längre ser ut som en medicinsk produkt utan mer som ett klädesplagg eller ett tillbehör. Den speciellt utvalda neutrala färgen är utformad för att inte synas under alla klädesfärger. 

Det finns ett stomibandage för alla kroppar

Stomibandage för dig med ileostomi
Med en ileostomi behöver du i de flesta fall en tömbar påse. Men om avföringen från din stomi är lösare kan en tömbar påse vara bättre. Du kanske vill byta den klara påsen du fick direkt efter din operationen till en ogenomskinlig påse, vilken också kan vara mindre. Även om du har fått en ändkolostomi kanske du kan använda en stomiplugg eller irrigation. 

 

Det finns två typer av bandagesystem:  
1-delssystem 

Består av en stomipåse med integrerad häftande basplatta som passar tätt runt din stomi.
2-delssystem
Med 2-delssystemet är stomipåsen separat från den häftande basplattan och de två delarna sätts säkert samman genom en mekanisk koppling eller en häftkoppling. Detta betyder att du inte behöver ta bort den häftande basplattan från stomin varje gång du byter påse. 

Beställ gratis prover

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion