Vi gör livet lättare

Coloplast utvecklar produkter och service som gör livet enklare för människor med ett hälsotillstånd som är mycket personligt. Att lyssna och svara på våra kunders behov, är det som driver oss och vår produktutveckling framåt. Detta sker i nära samarbete med vårdpersonal och i ständig dialog med våra slutanvändare. Vi kallar det intim sjukvård.

Våra affärsområden innefattar stomivård, urologi- och kontinensvård samt sår- och hudvård. Vi arbetar globalt och har över 9 000 anställda. Lär dig mer om oss

         
         
Följ vår globala kanal
Följ vår globala LinkedIn-kanal


Upptäck våra innovativa produkter

Bild på Coloplasts innovativa produkter inom stomi och inkontinens

ABC om stomi

Mor visar sin stomipåse för sin son

Vad är en stomi?

Att förstå vad en stomi är och hur den skapas är ett viktigt första steg när du börjar ta itu med hur det kan påverka ditt dagliga liv. Att förstå vad en stomi är
Stäng

Vad är en stomi?

En stomi är resultatet av en operation som är avsedd att ta bort sjukdom och lindra symtom. Det är en konstgjord öppning som låter avföring eller urin från tarmen eller urinvägen passera.

Stomin skapas från en ände av tarmen som tas ut genom bukens yta för att bilda stomin (öppningen). 


Ladda ned relevanta stomivägledningar:

Stäng
kvinna sätter fast stomibandage

Varför behöver jag bära en stomipåse?

En stomipåse krävs för att samla upp avföring och/eller urin från din stomi på ett säkert och behändigt sätt. Hur ofta du tömmer eller byter din påse varierar beroende på om du har en kolostomi, ileostomi eller urostomi. Praktisk information om att använda stomipåse
Stäng

Varför behöver jag använda en stomipåse?

Vilken typ av stomi du än har, måste all avföring och/eller urin från stomin samlas upp på ett säkert och behändigt sätt. Därför använder du en stomipåse. Dessa är utformade för att fästas på huden runt din stomi och samla upp avföring och/eller urin .

Säker och diskret

Vilken sorts stomipåse du använder beror på om du har kolostomi, ileostomi eller urostomi. Din stomisjuksköterska visar dig vilken stomipåse som passar dig bäst, men majoriteten av alla påsar är säkra och diskreta. Ingen kommer att veta att du använder en stomipåse om du inte väljer att berätta för dem.

Till en början kan det vara svårt att acceptera att du måste ha en stomipåse på magen, men du kommer snart att förstå att det är möjligt att leva på samma sätt som du gjorde förr.

Byta stomipåse

Hur ofta du byter eller tömmer din påse varierar beroende på vilken typ av stomi du har:

 • Kolostomi: Påsen måste bytas mellan en och tre gånger om dagen, beroende på mängden avföring.
 • Ileostomi: Påsen måste tömmas flera gånger om dagen.
 • Urostomi: Påsen måste tömmas flera gånger om dagen. Under natten kan en urostomipåse eller litet urostomi-bandage fästas vid en nattpåse så att du inte behöver stiga upp för att tömma din påse.

  Se en interaktiv informationsfilm
Stäng
Animerad bild på matsmältningssystemet

Att förstå ditt matsmältnings- och urinsystem

En kolostomi och ileostomi har med dina tarmar att göra och en urostomi har med ditt urinsystemet. Ett bra sätt att förstå hur din stomi fungerar är att ha grundläggande kunskaper om hur mat och dryck smälts av kroppen. Matsmältnings- och urinsystemet
Stäng

Att förstå ditt matsmältnings- och urinsystem

Matsmältningssystemet

MatsmältningssystemetMagen
När du äter mat, färdas maten längs ett långt, smalt rör som kallas matstrupen ned i magen. Här fördelas maten till mindre bitar och magsaften förvandlar den till vätska.

Tunntarmen
Resan fortsätter när innehållet i magen flyttas till tunntarmen (ileum), där matsmältningen avslutas. Din kropp absorberar näringsämnena som den behöver för energi, tillväxt och att bygga nya celler och skickar ut dessa i blodomloppet.

Tjocktarmen
När all näring har absorberats flyttas resterna till tjocktarmen (kolon), där din kropp absorberar mer vätska för att göra avföringen mer fast. Musklerna i kolon väggen trycker sedan fram avföringen till ändtarmen där den passerar ut ur kroppen genom ditt anus som avföring, med hjälp av slutmuskeln.

 

Urinsystemet

UrinsystemetUrin skapas av njurarna och färdas ned för två slangar som kallas urinledare till din urinblåsa. Urin produceras hela tiden, men lagras i din urinblåsa tills du känner att du behöver kissa. Urinen passerar sedan ut ur kroppen genom urinröret.

Stäng
Mage med stomiknopp

Hur ser en stomi ut och hur känns den?

En stomi är normalt fuktig och rödrosa och sticker ut något från din buk. Stomins utseende och känsla
Stäng

Hur ser en stomi ut och hur känns den?

Efter operation kan din stomi vara ganska svullen till att börja med, men minskar i storlek efter ett tag – normalt 6 till 8 veckor efter kirurgi.

Ingen känsel, ingen smärta

En stomi har röd färg. Detta beror på att det är en slemhinna, precis som slemhinnan i din mun. Det finns ingen känsel i stomin, därför gör det inte ont att röra vid den.  Stomin kan blöda lite när den rengörs, särskilt i början, men detta är helt normalt och slutar kort efteråt.

Stäng
Mage med stomi

Tre typer av stomi

Det finns tre typer av stomi som skapats för olika ändamål. Fortsätt läsa för att ta reda på var de brukar placeras och vad de används för. Stomityper
Stäng

Tre typer av stomi

De tre stomityperna är: Kolostomi, ileostomi och urostomi.

 

Kolostomi

KolostomiUnder en stomioperation tas en del av tjocktarmen upp genom buken för att bilda en stomi. En kolostomi skapas normalt på vänster sida av buken. Avföring i denna del av tarmen är fast och måste samlas upp i en stomipåse eftersom stomin inte har någon muskel som kan styra när avföringen kommer.

Det finns två typer av kolostomikirurgi: Kolostomi och loop-kolostomi.

Kolostomi
Om delar av din tjocktarm (kolon) eller rektum har tagits bort, tas den kvarvarande delen av tjocktarmen upp genom buken för att bilda en stomi. En kolostomi kan vara tillfällig eller permanent. Den tillfälliga stomin används i situationer där den sjuka delen av tarmen har tagits bort och den kvarvarande tarmen måste vila innan ändarna sammanfogas. Den permanenta lösningen väljs i situationer där det är för riskabelt eller omöjligt att sammanfoga de två delarna av tarmen.

Loop-kolostomi
Vid loop-kolostomi lyfts din tarm upp över hudnivån. Ett snitt görs i den exponerade tarmloopen och ändarna rullas sedan ned och sys fast på huden. Detta betyder att en loopstomi egentligen består av två stomier (dubbel stomi) som är sammanfogade. Loop-kolostomi brukar vara en tillfällig åtgärd som utförs i akuta situationer. Det kan även utföras för att skydda en kirurgisk sammanfogning i tarmen.

Ileostomi

IleostomiVid en ileostomioperation tas en del av din tunntarm som kallas ileum upp genom buken för att bilda stomin. En ileostomi skapas normalt i de fall där den nedre delen av tunntarmen är sjuk och görs normalt på höger sida av buken.

Avföring i denna del av tarmen är normalt flytande och måste samlas upp i en stomipåse eftersom stomin inte har någon muskel för att styra när avföringen kommer.

Det finns två typer av ileostomier:

Ileostomi
En ileostomi skapas när en del av din tjocktarm (kolon) tas bort (eller bara behöver vila) och änden av din tunntarm dras upp genom buken för att bilda en stomi. En ileostomi kan vara tillfällig eller permanent.

Den tillfälliga lösningen är relevant i situationer där den sjuka delen av tarmen har tagits bort och den kvarvarande delen måste vila innan ändarna sammanfogas. Den permanenta lösningen väljs i situationer där det är för riskabelt eller omöjligt att sammanfoga de två delarna av tarmen.

Loop-lileostomi
Vid loop-ileostomi dras en loop av tunntarmen upp genom buken ovanför hudplanet. Ett snitt görs i den exponerade tarmloopen och ändarna rullas sedan ned och sys fast på huden. Detta innebär att en loop-ileostomi egentligen består av två stomier som är sammanfogade.

Loop-ileostomin är normalt tillfällig och utförs för att skydda en kirurgisk sammanfogning i tarmen. Om den är tillfällig kommer den att stängas eller omvändas i en senare operation.

Urostomi


UrostomiOm din urinblåsa eller ditt urinsystem är skadat eller sjukt och du inte kan kissa på normalt sätt kommer du att behöva en urinavledning. Detta kallas en urostomi, ileal conduit eller Brickerblåsa.

En isolerad del av tarmen dras upp genom buken på höger sida av din mage och den andra änden sys ihop. Urinledarna lossas från urinblåsan och fästs vid den isolerade delen av tarmen. Eftersom denna del av tarmen är för liten för att fungera som behållare, och det inte finns någon muskel eller ventil som styr urinering behövs en urostomipåse för att samla upp urinen.

Stäng

Olika stomibandage för olika behov

Produktbild på SenSura® Mios inspektionslucka

Kolostomi

Med en kolostomi behöver du i de flesta fall en sluten påse. Läs mer om kolostomipåsar
Stäng

Kolostomi-bandage

Med en kolostomi behöver du i de flesta fall en sluten påse. Men om avföringen från din stomi är lösare kan en tömbar påse vara bättre. Du kanske vill byta den klara påsen du fick direkt efter din operationen till en ogenomskinlig påse, vilken också kan vara mindre. Även om du har fått en ändkolostomi kanske du kan använda en stomiplugg eller irrigation. 


Det finns två typer av bandagesystem:  

 • 1-delssystem 
  Består av en stomipåse med integrerad häftande basplatta som passar tätt runt din stomi.
 • 2-delssystem
  Med 2-delssystemet är stomipåsen separat från den häftande basplattan och de två delarna sätts säkert samman genom en mekanisk koppling eller en häftkoppling. Detta betyder att du inte behöver ta bort den häftande basplattan från stomin varje gång du byter påse. 
Stäng
Produktbild på SenSura® Mio 1-dels tömbar

Ileostomi

Med en ileostomi behöver du i de flesta fall en tömbar påse. Lär dig mer om ileostomipåsar
Stäng

Ileostomi-bandage

Med en ileostomi behöver du i de flesta fall en tömbar påse. Du kanske vill byta den klara påsen du fick direkt efter din operationen till en ogenomskinlig påse, vilken också kan vara mindre 

Det finns två typer av bandagesystem: 

 • 1-delssystem
  Består av en stomipåse med integrerad häftande basplatta som passar tätt runt din stomi.
 • 2-delssystem
  Med 2-delssystemet är stomipåsen separat från den häftande basplattan och de två delarna sätts säkert samman genom en mekanisk koppling eller en häftkoppling. Detta betyder att du inte behöver ta bort den häftande basplattan från stomin varje gång du byter påse. 
Stäng
Produktbild på SenSura® Mio Click urostomis utlopp

Urostomi

Urostomipåsar har en tapp för en enkel tömning av urinen. Lär dig mer om urostomi
Stäng

Urostomi-bandage

Det finns många olika typer av påsar att välja mellan, och din stomiterapeut kommer att hjälpa dig att välja den mest lämpliga. Du kanske vill byta den klara påsen du fick direkt efter din operationen till en ogenomskinlig påse, som finns i mindre storlekar. Du kanske även vill använda en nattpåse när du kommer hem.  

Det finns två typer av bandagesystem: 

 • 1-delssystem
  Består av en stomipåse med integrerad häftande basplatta som passar tätt runt din stomi.
 • 2-delssystem
  Med 2-delssystemet är stomipåsen separat från den häftande basplattan och de två delarna sätts säkert samman genom en mekanisk koppling eller en häftkoppling. Detta betyder att du inte behöver ta bort den häftande basplattan från stomin varje gång du byter påse. 
Stäng

Rekommenderade stomipåsar

Ring oss för personlig service

Stöd redan från början

Kvinno på marknad

Coloplast Care - ett stödprogram för nyopererade

Coloplast Care är ett program som utvecklats av sjuksköterskor för att ge dig som är nyopererad det stöd och den information du behöver de första månaderna efter din stomioperation. Läs mer om Coloplast Care-programmet
Stäng

Stöd redan från första början

Det kan vara en utmaning, både fysiskt och mentalt, att anpassa sig till ett liv med stomi. Hur man hanterar dessa utmaningar beror mycket på den personliga situationen och enskilda resurser.

Hos Coloplast erbjuder vi kostnadsfritt stöd under första tiden som stomiopererad. Coloplast Care erbjuder tjänster för personer med stomi för att säkerställa bästa möjliga användning av våra produkter och en smidigare övergång tillbaka till det dagliga livet efter stomioperation. Vi erbjuder råd om livsrelaterade situationer som kan uppstå i din vardag och hjälper till att säkerställa att produkterna används på rätt sätt.

Kontakta din våra kunniga produktrådgivare på kundservice på telefon: 0300-332 56 eller anmäl dig direkt på webben.

Stäng

Hitta din perfekta stomilösning

En SenSura Mio för varje typ av stomi

Berättelser från användare

Mogen på sin båt

Mogens berättelse

”Jag var lite chockerad när jag först fick stomin. Jag kände bara två personer som hade stomi och båda hade dött, därför trodde jag att jag också skulle dö. Det fick mig att tänka att jag ville njuta av livet så länge som möjligt. Det var år 1997. Det var lite svårt att återuppta mina fritidsintressen i början, speciellt att simma, på grund av tanken att gå runt i omklädningsrummet och så vidare. Men jag berättade att jag hade opererats och nu tänker ingen på påsen längre, inte ens jag själv. Till och med när vi sitter i bastun och stomin ger ifrån sig ett ljud – vi skrattar bara.”
Mogens

Hennings berättelse

”Efter min operation vaknade jag nästa morgon och upptäckte snabbt att jag hade en påse på min mage. Jag var inte direkt chockad, men det kändes lite konstigt. Jag undrade: "Kommer den att vara kvar där?" När jag förstod att stomin var för resten av livet slutade jag tycka synd om mig själv eftersom jag visste att jag måste leva med den och göra det bästa av situationen. Idag har jag inga problem med min stomi och pratar om det med alla som vill lyssna. Jag byter påsen på golfbanan – till och med vid papperskorgen om det behövs.”
Henning

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion