World Ostomy Day - Läs allt om ostomidagen här | Coloplast

Vad är en stomi?

En stomi är resultatet av en operation som är avsedd att ta bort sjukdom och lindra symtom. Det är en konstgjord öppning som gör att avföring eller urin antingen från tarmen eller från urinvägarna kan passera. Stomin skapas av en ände av tarmen, som förs ut genom buken för att bilda en stomi (öppning).

Vad är en kolostomi?

Vad är en kolostomi?

En kolostomi är den vanligaste typen av stomi, den skapas av och sitter på tjocktarmen. Konsistensen på avföringen från en kolostomi varierar beroende på var på tjocktarmen stomin är placerad. Vad du behöver veta om en kolostomi?
Stäng

Vad är en kolostomi?

En kolostomi är den vanligaste formen av en stomi och är placerad på tjocktarmen. Konsistensen på avföringen från en kolostomi varierar beroende på var på tjocktarmen stomin är placerad. Det kan likna normal avföring eller vara något lösare.

 

Hur skapas en kolostomi?

Under en kolostomioperation förs änden eller en del av tjocktarmen genom en öppning på buken (magen). Den del av tarmen du ser på din buk kallas stomi. Stomin kan vara placerad på höger sida (stigande kolostomi), centralt (tvär kolostomi) eller på vänster sida (fallande eller sigmoid kolostomi) av buken. Placeringen beror på orsaken till din kolostomi. Avföringen kommer nu att passera ut ur kroppen via stomin. Stomin kan sticka ut från magen men gör inte alltid det.


Hur ser en kolostomi ut?

En frisk stomi är fuktig och röd eller rosa i färgen. Den är oftast rund eller oval till formen och ska sticka ut ca 0,5-1,0 cm. Det finns inga nervändar i stomin så den kommer inte att göra ont vid beröring. Det är normalt att stomin är stor och svullen efter operationen, men den kommer att krympa till en mindre storlek inom fem till sex veckor.

Stäng
Vad är en ileostomi?

Vad är en ileostomi?

En ileostomi är den näst vanligaste typen av stomi och skapas av och placeras på tunntarmen. Avföring som passerar via en ileostomi är vanligtvis lös och vattnig. Vad du behöver veta om en ileostomi
Stäng

Vad är en ileostomi?

En ileostomi är den näst vanligaste typen av stomi och skapas av och placeras på tunntarmen. Avföring som passerar via en ileostomi är vanligtvis lös och vattnig.

 

Hur skapas en ileostomi?

Vid en ileostomioperation tas en del av din tunntarm som kallas ileum upp genom buken för att bilda stomin. En ileostomi skapas i de fall där ändan av tunntarmen är sjuk och placeras vanligtvis på den högra sidan av buken. Avföringen i denna del av tarmen är i allmänhet flytande och eftersom en stomi saknar en muskel för att kontrollera avföringen måste den samlas i en påse.


Är en ileostomi permanent?

En ileostomioperation utförs vanligtvis för att bota eller lindra symptomen av en sjukdom. Ileostomin kan vara permanent eller tillfällig beroende på din sjukdomsprocess.

  • Tillfällig ileostomi - läkaren kan återansluta tunntarmen och lägga ner stomin.
  • Permanent ileostomi - tunntarmen kan inte återanslutas och läggas ner.

Vid vissa permanenta stomioperationer kan tjocktarmen och ändtarmen helt behöva avlägsnas, men känslan av att behöva tömma sin tarm kan ändå kvarstå. Detta är normalt och bör minska med tiden. Om du fortfarande har ändtarmen kvar kan slem komma från ändtarmen på samma sätt som avföringen gjorde tidigare. Slem produceras för att hjälpa avföringen passera (även om ingen avföring har förts vidare).

Stäng
Vad är en urostomi?

Vad är en urostomi?

Om din urinblåsa eller ditt urinsystem är skadat eller sjukt och du inte kan tömma blåsan på ett normalt sätt kommer du att behöva en urinavledning. Detta kallas en urostomi, ileal ledning eller en Brickerblåsa. Vad du behöver veta om en urostomi?
Stäng

Vad är en urostomi?

Om din urinblåsa eller ditt urinsystem är skadat eller sjukt och du inte kan tömma blåsan på ett normalt sätt kommer du att behöva en urinavledning. Detta kallas en urostomi, ileal ledning eller en Brickerblåsa.

 

Hur skapas en urostomi?

Under den vanligaste urostomioperationen, som kallas en ileal ledning, tar kirurgen en ca 15 - 20 cm bit av tunntarmen (ileum) och gör den till en ledning (eller rörledning) för urin. Resten av tunntarmen återansluts så att tarmen fungerar som den gjorde före operationen. Denna process påminner om splitsning av en slang. Urinledarna (som transporterar urin från varje njure till blåsan) tas bort från urinblåsan och förenas med biten från ileum (tunntarmen). Ena änden av stycket av ileum som togs bort sys fast så att det stängs och den andra änden förs genom en öppning i buken (magen). Den del av tunntarmen som du ser på din buk kallas stomi. Stomin kommer förmodligen att sticka ut från buken ungefär 2,5 cm. Det är här som urinen nu kommer att ledas ut från kroppen. 

Hur ser en urostomi ut?

En frisk stomi är fuktig och röd eller rosa i färgen. Stomin har inga nervändar så den kommer inte att göra ont vid beröring. Det är normalt att stomin är stor och svullen efter operationen, men den kommer att krympa till en mindre storlek på några veckor. Du kan kanske se din stomi röra sig något. Detta är en normal process som hade hjälpt till att trycka avföringen genom tarmen och nu hjälper tömningen av urinen in i påsen på magen. Precis som ditt tandkött blöder när du borstar tänderna kan din stomi också blöda litet. Om din urin är grumlig, illaluktande, blodig, eller om du upplever konstant blödning ska du däremot kontakta din läkare omedelbart. 

Stäng

Världsstomidagen 2015 anordnas av International Ostomy Association, IOA

#MyOstomyStory initieras av Coloplast A/S, UncoverOstomy, IOA och partners.

Genom att skicka in din berättelse via #MyOstomyStory tillåter du Coloplast A/S och partners att visa den via sina egna hemsidor

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion