Håkan Söderman, 61, bor med sin sambo Carina i ett hus i Sälen. Men frågan är hur ofta de är hemma. Livet består av husbilsäventyr, diverse motionslopp och bergsbestigning – ett fartfyllt liv som han var fast beslutsam att behålla, trots sjukdomsbesked och förändrade vardagsrutiner.
Till vardags jobbar Håkan numer som arbetsledare för SkiStars fastighetsskötsel, men för bara tre år sedan såg livet annorlunda ut. Då var han bosatt utanför Örebro och var heltidspolitiker sedan många år tillbaka. När han 2021 fick cancer i strupen och tog sig igenom det med livet i behåll blev det som en andra chans, och en önskan om att göra någonting annat växte. Håkan och Carina sålde huset och flytten gick till Sälen; en destination de ofta besökt med sin husbil.
Livsstilsförändringen innebar en större närhet till upplevelser i naturen. De är inte och har aldrig varit ett stillasittande par. Tillsammans har de bloggen Husbilsresor och äventyr där man kan läsa om resor som ofta innehåller fysisk aktivitet. Båda två har till exempel genomfört en Svensk Klassiker, bestigit Kebnekaise och sprungit New York City Marathon. Paret besöker också mässor där de gärna föreläser om husbilslivet.
– Vi har väl lite svårt att bara vara stilla kanske.
Sökte en lösning
Då Håkan för två år sedan blev varse om sin godartade prostataförstoring, och kateter blev nödvändigt, kom tankarna om begränsning. Vad skulle nu ske med alla husbilsresor och motionslopp? “Man får inte bli sin sjukdom” påpekar han vid mer än ett tillfälle och det är det verkligen ingen som kan beskylla Håkan för. Även om det till en början kunde kännas begränsande så handlar det om att se sig om efter möjligheter. Efter förra årets Vätternrunda, som inte riktigt gick enligt plan då Håkan fick tillkalla ambulans för att akuttömmas, började han söka efter bättre lösningar utifrån sina behov.
– Finns det hjälpmedel, då måste man ju prova.
Det är tydligt i samtal med Håkan att han inte ser någon anledning att skämmas eller tysta ned sin situation. Han upplever att det sällan pratas högt om tillstånd likt hans eget och vill berätta för att inspirera och visa att den initiala känslan av begränsning inte nödvändigtvis är sann.
I år blev det Vätternrundan igen. Sedan Håkan hittat kateterlösningar som funkar med hans livsstil (SpeediCath Compact samt SpeediCath Flex, reds. anm.) har han varit i dialog med både Coloplast och ansvariga för Vätternrundan. Alla var rörande överens om att han självklart skulle delta och att det är viktigt att våga leva sitt liv som förut i så stor utsträckning som möjligt. Vätternrundan ordnade därför en tidig startgrupp till honom och Carina, så att de både ska komma i mål och hinna njuta under loppets gång oavsett hur många gånger Håkan behöver stanna för att använda sin kateter.
– Det är så viktigt att våga och att inte begränsa sig själv. Funkar det inte, ja men då är det så, men man måste prova. Annars är det så lätt att man blir sin sjukdom.
Läs Håkan och Carinas egna ord om Vätternrundan 2025 på deras blogg.