Introduktion

Det är naturligt att du har många frågor före stomioperationen. I detta avsnitt kan du kanske få några svar. Du hittar information om olika typer av stomier, olika produkter som du kan använda och andra relevanta ämnen.

 


Berättelser från användare

Berättelser från användare

Mogens berättelse

”Jag var lite chockerad när jag först fick stomin. Jag kände bara två personer som hade stomi och båda hade dött, därför trodde jag att jag också skulle dö. Det fick mig att tänka att jag ville njuta av livet så länge som möjligt. Det var år 1997. Det var lite svårt att återuppta mina fritidsintressen i början, speciellt att simma, på grund av tanken att gå runt i omklädningsrummet och så vidare. Men jag berättade att jag hade opererats och nu tänker ingen på påsen längre, inte ens jag själv. Till och med när vi sitter i bastun och stomin ger ifrån sig ett ljud – vi skrattar bara.”
Mogens

Hennings berättelse

”Efter min operation vaknade jag nästa morgon och upptäckte snabbt att jag hade en påse på min mage. Jag var inte direkt chockad, men det kändes lite konstigt. Jag undrade: "Kommer den att vara kvar där?" När jag förstod att stomin var för resten av livet slutade jag tycka synd om mig själv eftersom jag visste att jag måste leva med den och göra det bästa av situationen. Idag har jag inga problem med min stomi och pratar om det med alla som vill lyssna. Jag byter påsen på golfbanan – till och med vid papperskorgen om det behövs.”
Henning

Se skrivbordsversion