Förbered dig väl och njut av din resa!

Resa med hjälpmedel för tarm och urinbesvär innebär ofta lite extra oro. Hur kommer magen att sköta sig, kommer jag att få läckage? Vad händer då? Att lämna ditt hem inför en resa kan kräva lite extra förberedelse för att undvika överraskningar under resans gång. Läs om de tips och råd som vi har fått från sjukvården, personer inom resebranschen och andra brukare av hjälpmedel.

Innan du åker

Viktigt innan du åker

Viktigt innan du åker

Vad ska du komma ihåg? Vad ska du ta med dig? Hur kan du packa smartare? Hitta goda tips och råd och var väl förberedd. Läs vad du ska packa när du reser bort
Stäng

Viktigt innan du åker

Innan du åker

  • Se över din reseförsäkring.
  • Beställ extraprodukter i förväg så att du kan vara säker på att du får dem i tid.
  • Dela upp dina produkter i olika väskor ifall ditt bagage kommer bort eller ditt flyg blir försenat.
  • Skriv ned namnet på din(a) produkt(er) i Min Hjälpmedelsguide och/eller Min Trygghetsguide som du kan få av oss. Det kan även vara en bra idé att ta en bild på dina produkter.

 

Packa en smart väska

  • Packa en smart väska som innehåller allt som du kanske behöver ifall något händer. Om du flyger, kör eller reser med tåg är det skönt att ha dina nödvändiga produkter och personliga tillhörigheter nära till hands.

 

TIPS: Det kan vara en bra idé att beställa några Kompakta katetrar att ta med. Kompakta katetrar har tre huvudsakliga fördelar när du reser:

  • Kompakta katetrar ligger redan i steril vätska, så de kan användas när du behöver dem. Detta minskar även risken för bakterier och urinvägsinfektioner.
  • Du kan slänga den i soporna eller lägga den i innerfickan efter användning – diskret och enkelt.
  • Det syns inte att du använder den

Beställ och ladda ned Min ReseGuide som innehåller en checklista – och anländ med allt du behöver

Vi har skapat en packlista som inkluderar saker du måste ta med, vad du behöver för en semester på stranden, i staden eller kanske utomhus, förnödenheter, personliga föremål och hygienartiklar, kläder & tillbehör, o.s.v.

Stäng
Vatten och droppar

Temperatur påverkar dina produkter

Temperatur påverkar kateterns flexibilitet och kan påverka hur länge uridomen kan användas, var därför försiktig och extra uppmärksam på produkterna när klimatet förändras. Lär dig mer om förvaring och användning
Stäng

Temperatur påverkar dina produkter

Temperaturen påverkar dina produkter, därför ska du tänka på vad du behöver packa och flytta dina produkter från handskfacket i bilen och ta med en del av dem i handbagaget om du reser med flyg. När du använder produkterna ska du respektera hur de påverkas av klimatet och vara extra uppmärksam.

Förvaring av tappningskatetrar

Vi rekommenderar att du alltid förvarar dina produkter vid rumstemperatur. Kortvarig förvaring av produkterna vid extrema temperaturer (under 0 grader Celsius och över 60 grader Celsius) kommer dock inte att påverka produktens kvalitet. Dina katetrar kan därför fraktas i bagageutrymmet även om det är kallt. Var medveten om att ju kallare kateterns förvaringstemperatur är, desto styvare kommer den att kännas. Det kan vara en bra idé att värma katetern i sin förpackning med dina händer före användning. Å andra sidan blir katetern mjukare om den förvaras på en varm plats.

Varmt klimat påverkar urinpåsar

Om du använder en urinpåse och ska tillbringa tid i ett varmare klimat, ska du vara medveten om att uridomen måste bytas oftare än normalt eftersom du kommer att producera mer svett. Därför är det viktigt att ta med fler uridom/ urindroppsamlare än du brukar. 

Stäng

På resande fot – vad du ska tänka på

Resa med flygplan

Resa med flygplan

Förhindra problem vid säkerhetskontrollen genom att ta med dig Mitt HjälpmedelsPass och begränsa mängden vätska du tar med. Boka även en stol vid gången. Tips för att resa med flygplan
Stäng

Tips för att resa med flygplan

När du bokar biljetten

När du bokar din biljett kan det vara en bra idé att boka en stol i bakre raden nära toaletterna eftersom det kan göra dig mindre bekymrad och få dig att känna dig tryggare.

Planera dina badrumsbesök – t.ex. kan det vara en bra idé att använda din kateter så nära tiden för ombordstigning som möjligt så att du inte behöver oroa dig i luften.

Känn dig tryggare i säkerhetskontrollen

Förebygg problem vid säkerhetskontrollen genom att ta med dig Mitt HjälpmedelsPass som förklarar ditt tillstånd, vilka medicinska produkter du bär med dig och varför du kanske behöver stöd och avskildhet när du går igenom säkerhetskontrollen.

Vätskor i ditt handbagage

Ingen Coloplast kateter rymmer mer vatten än den tillåtna gränsen.

Det är möjligt att se katetern genom förpackningen när din väska går igenom röntgen på flygplatsen, vilket betyder att du inte behöver öppna någon av dina katetrar och visa den.

Kom ihåg att det finns begränsningar gällande mängden vätska som du kan ta med i ditt handbagage. Om det är möjligt, ska du packa vätskor i ditt incheckade bagage. Vätskor inkluderar: all dryck, flytande eller halvflytande mat, kosmetika och toalettprodukter, sprejer, krämer, geler, kontaktlinsvätska och andra lösningar och föremål med liknande konsistens*.

Om du tar med vätskor i ditt handbagage: behållare får inte rymma mer än 100 ml, behållare måste vara i en enskild genomskinlig förslutningsbar plastpåse som inte rymmer mer än en liter och du får endast ha 1 plastpåse per person.

Mer information finns på webbplatsen för flygplatsen som du reser från innan du flyger.

 

* Det du behöver tänka på när du reser med medicin enligt 1177 - Vårdguiden

Vad får jag ta med mig ombord flyget?

Stäng
Hitta en toalett när du reser

Hitta en toalett när du reser

Att lämna hemmet kan kräva lite förberedelse och innebära vissa förändringar i din rutin. Läs dessa tips och var bättre förberedd Läs tips och var bättre förberedd
Stäng

Var bättre förberedd

Var väl förberedd

Kontrollera alla platser som du vill besöka för att se om de har toaletter. Detta kan vara särskilt användbart om du behöver en toalett som är åtkomlig för rullstolsburna. Du kan hitta dem på internet eller ringa dem om du är osäker. Kontrollera också om det är vanligt att få betala en avgift för att använda toaletter och se till att du har lite växel i lokal valuta med dig.

Att lära dig ordet för ”toalett” på det lokala språket kan vara mycket användbart.

Om du har en funktionsnedsättning kan det vara möjligt att få ett kort  som du kan visa. Fråga din vårdgivare eller din lokala förening om detta. 

Använda en kateter – planera ditt schema

Planera alla toalettbesök under din vistelse och beräkna tid före och efter ett evenemang. Ställ larmet på en klocka eller telefon om du är orolig att du kanske glömmer när det är dags.

WheelMate

Appen WheelMate kan hjälpa dig att hitta toaletter och parkering i många delar av världen. Appen hjälper dig inte bara att hitta toaletter, tidigare besökare på den toaletten kan betygsätta den och lägga upp betyget på webbplatsen, och det kan du med.

Ladda ned WheelMate™ för iPhone/iPad eller Android-enheter

Stäng

När du är framme

Tips för mat och dryck

Mat och dryck – viktigt att komma ihåg

Miljö- och rutinbyten påverkar ofta vår matsmältning. Undvik förstoppning och uttorkning, som kan försämra dina urinblås- och tarmproblem. Tips för mat och dryck
Stäng

Tips för mat och dryck

Alla är tillåtna att ”fuska” ibland, till exempel när vi är på semester, men semestern kan vara elak mot våra magar. Skaffa tips om vad du kan äta och dricka för en bekymmerslös semester.

När du reser i varma klimat finns det en risk att du blir uttorkad. De flesta bör försöka dricka 1,5–2 liter vatten om dagen. Om din vårdgivare inte säger något annat och det är varmt utomhus behöver du dricka ännu mer vatten. Det är mycket viktigt att dricka tillräckligt med vatten.

Budord om vatten

  • Om du inte är säker på dricksvattnets kvalitet ska du köpa flaskvatten.
  • Borsta inte tänderna i kranvatten – köp vatten på flaska istället.
  • Se till att du dricker tillräckligt med vatten (undvik för mycket alkohol, koffein och söta drycker eftersom de ökar risken för uttorkning).
  • Du kanske också måste vara försiktig med is, frukt och grönsaker, beroende på var du reser.
  • Ha en vattenflaska till hands så att du kan dricka vatten ofta.

Hur vet du om du har druckit tillräckligt med vatten? Ett sätt att mäta ditt vätskeintag är att titta på vilken färg som din urin har. Om du har druckit tillräckligt med vätska kommer urinen att vara blek och du kommer att urinera oftare.

Vad du ska tänka på när du äter

  • Vad du än äter, kontrollera att det är ordentligt tillagat – i synnerhet fisk och kött.
  • Försök att äta fiberrik mat
  • Ät inte råa grönsaker som sköljts i kranvatten.

Det kan vara mycket bra för vissa personer att äta kosttillskott som innehåller magsyrebakterier.* 

Om du använder ett irrigationssystem

Om du ska använda systemet i andra länder ska du använda flaskvatten eller kylt kokat vatten där kranvattnet inte är säkert att dricka. Kom ihåg att det kanske tar din kropp ett tag att vänja sig vid en ny rutin i olika tidszoner. Du kanske även äter andra typer av mat, som kan påverka tarmen.

Klicka här för att få tips om att äta

Stäng
sjuksköterska som ler

I nödfall

Ta reda på var du kan få läkarhjälp och kontakta Coloplast vid din destination i förväg. Var förberedd i händelse av en nödsituation
Stäng

Var förberedd i händelse av en nödsituation

Det är väl värt besväret att ta reda på hur du får medicinsk hjälp vid resmålet i förväg. Om du ska åka på en längre resa ska du se till att ha med dig alla produkter du behöver under vistelsen eftersom det kan vara svårt att lösa på plats. Kontrollera om det på något sätt är möjligt att få produkter lokalt på platsen som du reser till, om olyckan är framme och du står helt utan. Fråga din leverantör om kontaktuppgifter till eventuella kontor i landet/länderna du reser till.

Ladda ner "Min TrygghetsGuide"  för information om vem du ska kontakta för att få stöd vid din destination. 

Stäng

Ansvarsfrihet: Dessa är allmänna riktlinjer som är avsedda att hjälpa dig med vanliga frågor. Du bör följa specifika instruktioner från din vårdgivare och den intermittenta kateteriseringen eller stomilösningen som du använder. Observera att du alltid ska följa vårdpersonalens specifika dietråd, om du har fått några.

 

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion