Nyheter och evenemang 2016

11 nov 2016
Pressmeddelande: En av tio män drabbade av inkontinens – få pratar om det

Pressmeddelande: En av tio män drabbade av inkontinens – få pratar om det

Manlig inkontinens är vanligare än vad de flesta tror. En studie visar att det drabbar en av tio män. Men eftersom få pratar om det är det många som inte söker hjälp i tid. – Om man går med det för länge kan blåsan och njurarna bli permanent förstörda, säger Ralph Peeker, överläkare och professor i urologi.

Läs hela pressmeddelandet

En av tio män drabbade av inkontinens – få pratar om det

Manlig inkontinens är vanligare än vad de flesta tror. En studie visar att det drabbar en av tio män. Men eftersom få pratar om det är det många som inte söker hjälp i tid.

– Om man går med det för länge kan blåsan och njurarna bli permanent förstörda, säger Ralph Peeker, överläkare och professor i urologi.

Enligt studien från European Association of Urology lider en halv miljon personer i Sverige av urininkontinens. Men att det läcker är inte en sjukdom i sig utan ett symptom på att något annat inte står rätt till. Därför är det viktigt att man söker hjälp för problemet.

– Många tror att det är en naturlig del av åldrandet eller att det inte finns någon hjälp att få. Men så är det inte. Låt dig bli undersökt, det kan ligga en allvarlig sjukdom bakom och det finns effektiva behandlingar, säger Ralph Peeker.

Av de som drabbas söker bara en av fyra hjälp hos vården. Det finns ett tabu kring ämnet och många män upplever det skamfullt och jobbigt att prata om.

– När det exempelvis gäller inkontinens och andra problem med underlivet så är det kvinnligt definierat. Traditionellt sett är det inget som män ska ha och lida av. Synen på det manliga könet som en presterande kroppsdel blir då ifrågasatt, säger Erik Centerwall som är mansexpert och sexolog.

För att minska stigmat har Coloplast startat uppropet #hjälppappa. Tillsammans med vuxna söner, döttrar och närstående vill man öppna upp för samtal och öka förståelsen kring känsliga ämnen. I samband med fars dag den 13 november vill Coloplast uppmana till att skippa slipsen och ge något som kan förändra livet till det bättre – hjälp till att söka vård.

– Syftet med den här kampanjen är att bryta tabun kring manlig sårbarhet i allmänhet och manlig inkontinens i synnerhet, eftersom det fortfarande är väldigt svårt för många att prata om sådana ämnen. Vi vill få bort den genanta stämpeln och uppmana alla män som lider i tysthet att söka hjälp hos en vårdkontakt, säger Helena Lundkvist, marknadschef på Coloplast.

Ja, hur bryter man isen? Titta på filmen https://youtu.be/GZXp0Jx6DgU och dela gärna med dig under hashtagen #hjälppappa.

För mer information kontakta
Helena Lundkvist, marknadschef, kontinens, tfn: +46 (0)300-332 70
e-post: sehl@coloplast.com

  • Event
  • Urinblåsa & tarm
  • Vårdpersonal
Publiceringsdatum: 2 sep 2016
5 okt 2016

Urologidagarna 2016

Årets Urologidagar för vårdpersonal inom urologi kommer i år att hållas i Jönköping på Elmiamässan mellan den 5-7 oktober.

Vi på Coloplast kommer även i år att finnas på plats och hoppas att du kommer förbi vår monter för en pratstund. Passa på och ta tillfället i akt att lära känna våra produkter ännu mer.

Årets Urologidagar för vårdpersonal inom urologi kommer i år att

hållas i Jönköping på Elmiamässan mellan den 5-7 oktober.

 

Vi på Coloplast kommer även i år att finnas på plats och hoppas

att du kommer förbi vår monter för en pratstund. Passa på och ta

tillfället i akt att lära känna våra produkter ännu mer.

  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
  • Stomi
21 jun 2016
Pressmeddelande: Coloplast beviljas patent på ”osynlig” stomipåse

Pressmeddelande: Coloplast beviljas patent på ”osynlig” stomipåse

Det världsledande medicintekniska företaget Coloplast, har i ett ovanligt fall beviljats patent på färgen på sin senaste stomipåse, SenSura® Mio. Stomipåsen är tillverkad i en speciell grå färg som gör den nästintill osynlig under vita kläder.

Läs hela pressmeddelandet

Coloplast beviljas patent på ”osynlig” stomipåse 

Det världsledande medicintekniska företaget Coloplast, har i ett ovanligt fall beviljats patent på färgen på sin senaste stomipåse, SenSura® Mio. Stomipåsen är tillverkad i en speciell grå färg som gör den nästintill osynlig under vita kläder.

Vanligtvis är det omöjligt att få patent på färger, men i ett ovanligt precedensfall har Coloplast lyckats få patent på den grå färgen då den ökar diskretionen under vita kläder och passar alla sorters hudfärger.

– Normalt sett kan inte en färg räknas som en uppfinning då alla färger antas kunna återfinnas i naturen. Men i detta fall har vi uppfunnit en ny funktion genom att använda en färg, vi har skapat en så kallad optisk illusion. Vi har dokumenterat det faktum att färgen gör stomipåsen mer diskret och mindre synbar under tunna kläder. Det är anledningen till att vi har kunnat patentera färgen, säger Jakob Bendix, industriell designer på Coloplast.

Utöver att dölja påsen har den grå färgen på SenSura® Mio som syfte att få påsen att se modern ut istället för att se ut som en traditionell sjukvårdsprodukt.

– I 40 år har stomipåsen tillverkats i färgen beige, men vi vill erbjuda en bättre lösning. Den beigea färgen gör att påsen ser ut som en traditionell protesanordning, vilket får en att tänka på sjukhus, och får användaren att framstå som en patient. Vi vill istället att man ska tänka på stomipåsen som ett modernt hjälpmedel, och användarna är gärna diskreta gällande deras stomi, förklarar Jakob.

SenSura® Mio är patenterad i Kina, Europa och Ryssland. Coloplast har nu även ansökt om patent i USA. SenSura® Mio vann the Danish Design Award, där juryn kallade produkten för en ”innovativ utveckling av stomipåsen”.

Förutom den speciella gråa färgen är stomipåsen också gjord i ett nytt material av riktig textil, istället för klassiska non-vowen, vilket också gör att påsen känns och ser ut mer som ett klädesplagg än som en sjukvårdsprodukt. Dessutom har påsen elastisk häfta som passar olika kroppstyper och följer kroppens rörelser, ett väsentligt förbättrat filter och en ny mjukare klick-koppling.

 

För mer information kontakta:
Anna Wallin, marknadschef stomi, Coloplast, tfn: +46 (0)70- 635 42 84,

e-post: seaw@coloplast.com

Bilder för fri publicering kontakta: Olof Mattson, tfn: +46 (0)70-958 96 31,
e-post: olof.mattson@perspective.se

Anna Wallin Jakob Bendix
  • Urinblåsa & tarm
  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
2 jun 2016
Vi vill minimera vårt fotavtryck på miljön

Vi vill minimera vårt fotavtryck på miljön

Coloplast arbetar kontinuerligt med att hitta de alternativ som är mest skonsamma för miljön och människan vid produkttillverkning och användning - samtidigt som produkterna ska ha högsta kvalité.

Läs mer om hur vi minskar vårt avtryck på miljön

Vi vill minimera vårt fotavtryck på miljön

 

Coloplast arbetar kontinuerligt med att hitta de alternativ som är mest skonsamma för miljön och människan vid produkttillverkning och användning - samtidigt som produkterna ska ha högsta kvalité.

Det arbetet har nu resulterat i att även Conveen® Standard urinpåse är fri från ftalater liksom våra påsar Conveen Security+ och Conveen Active.

Alla urinpåsarna har såklart också den nya säkrare klämman som gör det lättare att förstå att påsen är ordentligt stängd.

  • Urinblåsa & tarm
  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
1 jun 2016
Wings for Life World Run - så gick det

Wings for Life World Run - så gick det

Den 8 maj deltog Coloplast i världens största välgörenhetslopp ”Wings for Life World Run”. Det fanns löpare som sprang i solsken, och de som sprang i mörker – allt på samma gång! Nyfiken på hur de gjorde det?

Läs mer om Wings for Life World Run 2016

Wings for Life World Run – så gick det

Den 8 maj deltog Coloplast i världens största välgörenhetslopp ”Wings for Life World Run”. Det fanns löpare som sprang i solsken, och de som sprang i mörker – allt på samma gång! Nyfiken på hur de gjorde det?

Coloplast deltog i Sverige, Belgien, Österrike, Norge, Danmark och Tyskland, för att stödja forskningen om ryggmärgsskador. Vad som är speciellt med den här tävlingen är att alla sprang samtidigt över hela världen, vilket innebär att en del av löparna sprang i mörkret medan andra njöt av sol och 26 grader. En annan speciell touch är att det är en mållinjebil som avgör när du är framme, istället för det klassiska målsnöret.

Över hela världen var människor överens om att det var fantastiskt att uppleva den positiva energin från alla deltagare. Åsa, som lyckades springa 3,5 km är helnöjd.
– Tack för att jag fick delta i detta fantastiska arrangemang. Det fick mig att ge mig ut i Sverige och åka 135 mil från Dorotea till Kalmar. Tack för att ni Coloplast finns.

– Tack för att jag fick njuta av en helt oförglömlig upplevelse och med folkets hurrarop längs vägen, säger deltagaren Stefan.

Karin och Conny var två andra glada deltagare. Deltagartröjorna de fick var något de var extra nöjda över.
– Tack för tröjorna, de är fantastiskt fina. Vet du… jag kommer att göra allt för ett synligt Coloplast. En av mina tryggaste vänner i denna nya värld.

Vann gjorde Petur Bjarnarson från Island efter att ha sprungit cirka 58 km. Bästa dam blev Linnea Winberg efter att ha sprungit 40 km. I Sverige gick starten på Stortorget i Kalmar för de 2 650 deltagarna. Totalt deltog 130 000 personer över hela världen.

 

Karin och Conny på Wings for Life för Coloplast

Karin rullade 10.97 km och Conny 6 km.

 

Stefan Wings for Life

"Tack för att jag fick njuta av en helt oförglömlig upplevelse och med folkets hurrarop längs vägen.... Att jag sedan blev intervjuad och filmad ett antal gånger, det har jag aldrig upplevt och förhoppningsvis syntes även Coloplast under skägget. Bästa rullstolshälsningar /Stefan"

 

Adnan deltog på Wings for Life 2016 i Kalmar för Coloplast

Adnan rullade 13.6 km. Med sig hade han sin medhjälpare Moa som sprang ca 6 km.

 

Tack Karin, Conny, Stefan, Åsa och Adnan för att ni ville dela med er!

  • Event
  • Urinblåsa & tarm
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
Publiceringsdatum: 25 jan 2016
24 maj 2016

Coloplast visar ny kateter för kvinnor på Hjultorget, 24-25 maj 2016, Kista

Hjultorget är en mässa som arrangeras av RG Aktiv Rehabilitering och Personskadeförbundet RTP vartannat år för personer i alla åldrar som använder olika typer av hjälpmedel. Det är även en viktig mötesplats för erfarenhetsutbyte mellan hjälpmedelsanvändare, förskrivare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, dietister och även tillverkare av hjälpmedel. Årets mässa kommer att hållas på Kistamässan, strax utanför Stockholm, den 24-25 maj.

Coloplast finns på plats med en ny kateter för kvinnor på Hjultorget, 24-25 maj 2016, Kista

 

Hjultorget är en mässa som arrangeras av RG Aktiv Rehabilitering och Personskadeförbundet RTP vartannat år för personer i alla åldrar som använder olika typer av hjälpmedel. Det är även en viktig mötesplats för erfarenhetsutbyte mellan hjälpmedelsanvändare, förskrivare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, dietister och även tillverkare av hjälpmedel. Årets mässa kommer att hållas på Kistamässan, strax utanför Stockholm, den 24-25 maj.

 
I år kommer det att slå ett extra slag för barn och ungdom och det kommer att finnas en egen barnhörna samt aktiviteter för barn på aktivitetstorget. Bland annat kommer det att finnas tillfälle för barn och ungdomar att prova på lekgympa, box, yoga och Zumba.


Vi ser fram emot att få träffa dig i vår monter D:03 där vi på Coloplast har nöjet att presentera vår mycket diskreta och enkla produktnyhet samt många andra intressanta saker. Hjärtligt välkommen att ta del av dessa!

  •  Vi presenterar vår senaste produktnyhet SpeediCath Compact Eve för flickor och kvinnor. Vår mest diskreta    kateter hittills. Många fördelar gör den mycket diskret och enkel att använda. Du har möjlighet att klämma och  känna!
  •  Hämta din goodiebag hos oss. Du som är med i Rikare Vetande är välkommen att hämta din gåva i vår monter när  som helst under dagarna. 


För mer information om Hjultorget, är du välkommen att besöka Hjultorget.nu. Vi syns där!

  • Urinblåsa & tarm
  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
2 maj 2016
Pressmeddelande: En av tio kvinnor lider av urinläckage. Är du en av dem? Testa dig själv

Pressmeddelande: En av tio kvinnor lider av urinläckage. Är du en av dem? Testa dig själv

Den 6 maj uppmärksammar inkontinensdagen ett folkhälsoproblem: En av tio kvinnor lider av veckovisa urinläckage. Trots det uppsöker bara 25 procent sjukvård för sina problem. Nu kan du testa dig själv med hjälp av fem enkla frågor. Är du drabbad?

Läs hela pressmeddelandet

En av tio kvinnor lider av urinläckage – Är du en av dem? Testa dig själv

Den 6 maj uppmärksammar inkontinensdagen ett folkhälsoproblem: En av tio kvinnor lider av veckovisa urinläckage. Trots det uppsöker bara 25 procent sjukvård för sina problem. Nu kan du testa dig själv med hjälp av fem enkla frågor. Är du drabbad?

Coloplast som bland annat utvecklar tappningskatetrar för kvinnor vill nu uppmärksamma det utbredda tabu som finns kring urinläckage och problem med urinblåsan. Internationella studier* visar att så många som en av tio lider av veckovisa urinläckage. Ändå är det bara en av fyra som söker läkarvård för sina problem. Genom ett enkelt självtest kan du lätt upptäcka om du är drabbad och ta modet till dig att uppsöka sjukvård.

Testa dig själv – är du drabbad?

1. Känner du ofta ett omedelbart behov att kissa?
2. Har du någon gång ändrat dina planer för att du var orolig över att inte kunna hitta en toalett?
3. Påverkar din blåsa din förmåga att koncentrera dig på arbetet eller i sociala situationer?
4. Går du ofta upp två eller flera gånger per natt för att gå på toaletten?
5. Får du okontrollerbara behov av att kissa som ibland resulterar i vätningsolyckor?

Om du kan svara "ja" på en eller flera av dessa fem frågor, bör du tala med din läkare. Det finns flera möjliga lösningar för att återta kontrollen över din blåsa.

– Jag har själv skämts mycket över mina problem. Att det är tabubelagt med blåsbesvär gör att det är många som inte vågar söka hjälp. Många vet inte ens om att hjälp finns att få, vilket skapar onödigt lidande. Det är hemskt att det ska behöva vara så, säger ”Monica”, som själv har haft kontinensproblem i flera år. 

*Se faktablad för mer information.

För mer information kontakta
Helena Lundkvist, marknadschef, kontinens, tfn: +46 (0)300-332 70
e-post: sehl@coloplast.com
Bilder för fri publicering kontakta: Olof Mattson, tfn: +46 (0)70-958 96 31
e-post: olof.mattson@perspective.se

  • Event
  • Urinblåsa & tarm
  • Vårdpersonal
  • Stomi
  • Kirurgisk urologi
Publiceringsdatum: 6 apr 2016
14 apr 2016

Dagkirurgidagarna i Gävle den 14-15 april

Region Gävleborg är värd för Dagkirurgikonferensen 2016 som kommer att äga rum i Gävles konserthus.

Region Gävleborg är värd för Dagkirurgikonferensen 2016 som kommer att äga rum i Gävles konserthus. Årets tema är patientsäkerhet. Intressanta föreläsningar väntas de omkring 300 deltagare liksom ca 20 utställningar, varav Coloplast AB är en av dem.

  • Event
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
  • Stomi
Publiceringsdatum: 26 feb 2016
9 mar 2016

Coloplast stället ut på ILCO's: Tarmcancerkväll på Karolinska i Solna, 9 Mars 2016

ILCO Tarm- uro och stomiförbundet och Mag- och tarmföreningen i Stockholms län inbjuder till tarmcancerkväll.

Varmt välkomna till Tarmcancerkväll 9 Mars 

Tid & Plats: Kl 17:30, Nanna Svartz Auditorium, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, ingång via huvudentrén.

 

ILCO Tarm- uro och stomiförbundet och Mag- och tarmföreningen i Stockholms län inbjuder till tarmcancerkväll.

 

Kvällens tema:

Nya behandlingar

 

16.30 -17.30 Registrering och besök bland utställare.

17.30 -17.45 Moderator Annika Sjövall, kirurg Karolinska Universitetssjukhuset, hälsar välkommen.

17.45 -18.15 Jan-Erik Frödin, onkolog Karolinska Universitetssjukhuset. En översikt av medicinsk behandling vid tarmcancer.

18.15 -18.45 Anna Martling, kirurg Karolinska Universitetssjukhuset. Nya behandlingar i forskningsfronten.

18.45 -19.15 Fikapaus och besök bland utställare.

19.15 -19.45 Maria Hellbom, psykolog och verksamhetschef Regionalt centrum för cancerrehabilitering Stockholm. Rehabilitering.

19.45 -20.15 Britten Söderström, patient. En överlevare berättar om sin tarmcancerresa. Avslutning.

 

Symposiet är kostnadsfritt. Föranmälan är obligatorisk. Anmälan görs senast den 6 mars till ILCO:s kansli: via telefon: 08-54640520 eller e-post: info@ilco.nu 

  • Urinblåsa & tarm
  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
8 feb 2016
Pressmeddelande: Coloplast lanserar SpeediCath® Compact Eve

Pressmeddelande: Coloplast lanserar SpeediCath® Compact Eve

Coloplast lanserar SpeediCath® Compact Eve – prisbelönt tappningskateter som ser ut som en mascara För många kvinnor är inkontinens ett vanligt men tabubelagt problem. Därför lanserar Coloplast, SpeediCath® Compact Eve, en tappningskateter som ser ut som en mascara. Genom att frångå utseendet hos traditionella sjukvårdsprodukter vill Coloplast visa hur man med hjälp av bra design kan göra skillnad för användarnas livssituation, och bryta tabu. Den nya designen gör katetern lätt att greppa, hantera, öppna och återförsluta och har vunnit flera internationella designpriser.

Läs hela pressmeddelandet

Coloplast lanserar SpeediCath® Compact Eve
– prisbelönt tappningskateter som ser ut som en mascara

För många kvinnor är inkontinens ett vanligt men tabubelagt problem. Därför lanserar Coloplast, SpeediCath® Compact Eve, en tappningskateter som ser ut som en mascara. Genom att frångå utseendet hos traditionella sjukvårdsprodukter vill Coloplast visa hur man med hjälp av bra design kan göra skillnad för användarnas livssituation, och bryta tabu. Den nya designen gör katetern lätt att greppa, hantera, öppna och återförsluta och har vunnit flera internationella designpriser.

En av tio kvinnor upplever veckovisa urinläckage men endast 25 procent av dem uppsöker läkare. En anledning till detta är att inkontinens är ett tabubelagt ämne. Enligt en europeisk studie genomförd av Coloplast är ett icke-medicinskt utseende på tappningskatetrar en nyckel för att skapa acceptans hos användarna*.

– Många associerar utseendet hos en kateter med sjukdom, vilket kanske inte alls passar in i ens självbild. Vi har tagit fram en tappningskateter som ska vara praktisk rent funktionellt, men som även ska passa in i användarnas vardag. Med sitt eleganta och diskreta utseende smälter den in med det övriga innehållet i en handväska. Vi hoppas också att dess annorlunda design kan göra att fler vågar prata öppet om sina kontinensproblem och på så sätt motverka tabut, säger Helena Lundkvist, marknadschef för kontinensprodukter på Coloplast Sverige.

SpeediCath® Compact Eve har belönats för sin design i Red Dot Award, som ibland kallas ”designernas Nobelpris”, men även i International Design Excellence Awards, Medical Design Excellence Awards och Gold Award.

SpeediCath® Compact Eve har en trekantig form som gör att den är enkel att greppa och hantera, och den riskerar inte att rulla iväg. Den är lätt att öppna i ett steg, enkel att använda, och sedan smidig att återförsluta och slänga.
– Den har jättemånga fördelar. Den är lätt att använda och snygg också, jag kan ha med den i fickan när jag är och hälsar på hos vänner. För mig är det jätteviktigt att mina toalettsopor inte skriker sjukvård, säger användaren ”Monica”.

Några som vet hur design och mode kan påverka människors vardag är Swedish Fashion Council:
– Om designen i sig är fantastisk kan det bli en ”conversation piece” det vill säga något som i sig har kommunikationsvärde, vilket såklart sänker ribban för att vilja prata om det. Det är även så idag att våra livsstilsval och konsumtionsval är något vi vill visa upp för att markera identitet och tillhörighet och det är klart att en snygg design är mer attraktiv att använda ur ett identitetsperspektiv, säger Isse Smeds på Swedish Fashion Council.
Coloplast har även tidigare satsat på innovation och banbrytande design när de med hjälp av forskning tog fram ett stomibandage i världens mest diskreta färg.

* Källa: European Survey ”Women and IC” Jan 2015. För mer info om undersökningen och om kontinensproblem, se faktablad.

För mer information kontakta
Helena Lundkvist, marknadschef kontinens, tfn: +46 (0)300-332 70, e-post: sehl@coloplast.com
Andreas Normén, vd, tfn: +46(0)300-33277, e-post: sean@coloplast.com
Bilder för fri publicering: Olof Mattson, tfn: +46 (0)70-958 96 31, e-post: olof.mattson@perspective.se

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion