Nyheter och evenemang 2015

  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
  • Stomi
18 dec 2015
Läckage: stor utmaning för stomiopererade

Läckage: stor utmaning för stomiopererade

Under våren 2014 genomförde Coloplast en stor studie bland stomiopererade. Syftet var att förstå de vardagliga utmaningar som stomiopererade upplever och hur dessa utmaningar påverkar det dagliga livet med stomi. Enkäten besvarades av 4 000 personer från 11 länder, Sverige var ett.

Läs hela artikeln

Läckage - stor utmaning för stomiopererade

Under våren 2014 genomförde Coloplast en stor studie bland stomiopererade. Syftet var att förstå de vardagliga utmaningar som stomiopererade upplever och hur dessa utmaningar påverkar det dagliga livet med stomi. Enkäten besvarades av 4 000 personer från 11 länder, Sverige var ett.

Studien visar att en av de största utmaningarna är läckage – så många som 72% av de svenska respondenterna hade till någon grad haft problem med läckage under de sista 6 månaderna och 90% oroar sig för läckage.

För att undvika läckage gjorde man en rad åtgärder. Det vanligaste var att man bytte produkten oftare(47%) och att man använde sig av olika tätande tillbehör, som tejp,ringar och pasta (35%).

Läckageproblemet ledde till en mängd begränsningar i det vardagliga livet, så som påverkan av klädval(45%), resande (32%) och störd nattsömn (38%).

En tredjedel av dem som svarade använde konvexa produkter, och i denna gruppen var problemet med läckage ännu vanligare.

 


Oro för läckage 470x449

 

Läs mer här:

Har du problem med läckage? Gör ett enkelt självtest för att se vilket bandage som kan vara rätt för dig 

Upptäck vilket stomitillbehör som kan hjälpa dig

Vill du läsa mer artiklar som denna, få tidningen assistans hem i brevlådan (3nr/år) - gratis

Läs mer om att leva med stomi

  • Urinblåsa & tarm
  • Nyheter
  • Privatpersoner
4 dec 2015
Reportage:

Reportage: "Vi måste kunna prata om våra problem"

Karl-Erik Brobeck är trött på att inte kunna prata om inkontinens och impotens. – Man ska inte ha några problem och har man det, ska man låtsas som att de inte finns. Nu vill han uppmana alla att våga prata mer och bryta tabut.

Läs hela artikeln

"Vi måste kunna prata om våra problem"

Karl-Erik Brobeck är trött på att inte kunna prata om inkontinens och impotens.– Man ska inte ha några problem och har man det, ska man låtsas som att de inte finns. Nu vill han uppmana alla att våga prata mer och bryta tabut.

Karl-Erik Brobeck är trött på att inte kunna prata om inkontinens och impotens.
– Man ska inte ha några problem och har man det, ska man låtsas som att de inte finns. Nu vill han uppmana alla att våga prata mer och bryta tabut. 

Efter att ha slagit i underliv, svanskota och nedre ryggkotorna vid flera olika tillfällen har Karl-Erik idag skadade nervbanor i underlivet. Detta gör att han har problem med urin- och analinkontinens, spänningar och impotens.  Han har kämpat i flera år, dels med problemen i sig, men också med folks fördomar och tystnad.

– Säger man kiss eller bajs, tar folk direkt ett steg bakåt. Det får man inte lov att prata om, även om det är något alla gör. Att vara tyst kanske funkar tills man stöter på problem.  
Men har man problem måste man faktiskt kunna prata om dem. Och nu tänker jag låta rejält, säger Karl-Erik.

 

Tystnad och fördomar

Själv har Karl-Erik aldrig varit rädd för att prata, men han har stött på många som inte tyckt att det varit helt politiskt korrekt. Bland vänner och bekanta inom frikyrkovärlden tycker han att det varit extra mycket hysh hysh. På arbetsplatser har han stött på oförstående kollegor som gett pikar och taskiga kommentarer.

Tabubeläggning och okunskap gör att man lätt blir isolerad. Tystnaden gör dessutom att många missar att det finns hjälpmedel och produkter som skulle kunna göra ens vardag mycket lättare.

 

Att hitta rätt hjälpmedel är viktigt

Karl-Erik använder flera produkter från Coloplast som SpeediCath® tappningskatetrar, Peristeen® vattenlavemang och analpropp och Conveen® Optima urindroppsamlare. Tillsammans gör de att han kan jobba och leva ett aktivt liv med simning, löpning och annat roligt. Han är också aktiv i olika föreningar, pingstkyrkan och facket.

Ett annat hjälpmedel som Karl-Erik har stor hjälp av är Sacral Neuromodulation, en liten inopererad apparat som sänder ut elektroniska signaler, ungefär som en pacemaker. De elektriska signalerna gör det lättare att kontrollera blåsan. Idag är han oerhört tacksam för att han har den, men det tog tio år för honom att få reda på att den över huvud taget fanns.

 

En aktiv och påläst patient

Karl-Erik menar att man som patient idag behöver läsa på och vara aktiv för att hitta vad som passar en själv. Och sedan vara ihärdig och envis för att få det.

– Jag tycker att sjukvården ofta nonchalerat mina symtom och inte velat sätta sig in i mina problem. Vissa hjälpmedel har inte fungerat alls bra, men de har inte varit intresserade av att hitta andra lösningar, utan jag har fått kämpa för dem. Jag hade till exempel mycket problem med svamp efter att ha haft blöja nattetid. Det fungerade inte alls. För mig var uridom lösningen på det problemet, men jag fick verkligen stå på mig och tjata för att få det, säger Karl-Erik.

 

Svårt för män att vara sårbara

Karl-Erik tror att män ofta har särskilt svårt för att prata om sina problem.

– Vi ska vara stålstarka och bita ihop. Men det blir inte bra. Hans tips till andra som behöver prata om sina problem, men tycker att det är svårt, är att välja en person som har stor empati och testa att prata med den. När man gjort det är det sedan lättare att prata även med andra. Själv har han sin fru som har funnits med honom hela vägen och även en uroterapeut som han idag har förtroende för och får stöd från.

Vandrande man - RIKare Vetande cut 2

Lär dig mer om:

Urinbesvär - Att leva med urinbesvär

Känner du dig begränsad av urinläckage? - Ett test för män

Tidningen RIKare Vetande (3nr/år) - Gratis

  • Urinblåsa & tarm
  • Nyheter
  • Privatpersoner
3 dec 2015
Reportage:

Reportage: "Nu bestämmer jag när tarmen ska tömmas"

Carsten Bartling blev paraplegiker efter en trafikolycka. Efter olyckan var tarmproblem det mest besvärande. – Jag var tvungen att hantera en hel del förstoppningar. I början förlitade jag mig på stolpiller för att kunna tömma tarmen. Men det fungerade inte alls. – Det var rena tortyren att behöva sitta på toaletten i flera timmar utan att något hände, säger Carsten.

Läs hela artikeln

”Nu bestämmer jag när tarmen ska tömmas”

 

Carsten Bartling blev paraplegiker efter en trafikolycka. Efter olyckan var tarmproblem det mest besvärande.

– Jag var tvungen att hantera en hel del förstoppningar. I början förlitade jag mig på stolpiller för att kunna tömma tarmen. Men det fungerade inte alls.
– Det var rena tortyren att behöva sitta på toaletten i flera timmar utan att något hände, säger Carsten.

Om något hände så var det vid fel tillfälle. Han kände sig inte säker när han skulle gå ut, som att gå på bio eller att göra något annat, då han aldrig slapp rädslan.

– Det gjorde mig väldigt otrygg och jag stannade hemma hela tiden. 

Före olyckan sportade Carsten mycket och körde bland annat motocross.

– Jag kunde inte bara ge upp det. Jag tycker fortfarande mycket om att köra och att tävla. Mina intressen är gokart, både inne och ute, basket och skytte. Jag tycker även om att handcykla på min fritid.

 

Känner du igen dig i Carstens berättelse? Läs mer om tarmbesvär, gratis stödprogram och produkter.


Ungefär ett år efter olyckan, började Carsten använda Peristeen® vattenlavemang. Nu har han använt det i över två år. Till en början tyckte han att det var lite konstigt, men efter information om hur systemet fungerade, bestämde han sig för att prova. Han lärde sig bland annat hur pumpen fungerade.

– Först var jag lite osäker och försiktig, vilket är normalt. Men efter att ha provat det ett par gånger så fungerade det bra. Det blev snabbt en del av mina rutiner.
Idag fungerar det väldigt bra och får Carsten att känna sig säker. Han använder det varannan dag.

– Det är inte som så att jag kan känna när det är dags att använda det igen. Så jag använder det rutinmässigt varannan dag. Sedan jag började använda Peristeen vattenlavemang att sköta tarmen med, bestämmer jag när tarmen skall tömmas.

Jag kan göra saker spontant, som att gå på bio eller ta en glass på stan. Jag är inte längre orolig att läckage ska inträffa, avslutar Carsten.

Carsten RIKare Vetande 1

Lär dig mer om:

Peristeen®

Peristeen Care

Leva med tarmbesvär

Tidningen RIKare Vetande (3nr/år) - Gratis

  • Urinblåsa & tarm
  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
2 dec 2015
Nyhet: Speedicath Compact Eve - Ny prisbelönt tappningskateter ser ut som en mascara

Nyhet: Speedicath Compact Eve - Ny prisbelönt tappningskateter ser ut som en mascara

Ny prisbelönt tappningskateter ser ut som en mascara – design bryter tabut kring urinläckage För många kvinnor är inkontinens ett vanligt men tabubelagt problem. Därför lanserar Coloplast en tappningskateter som ser ut som en mascara snarare än en sjukvårdsprodukt. Med sitt unika utseende bryter katetern tabu och gör den attraktivare för kvinnor att använda. SpeediCath® Compact Eve, som katetern heter har fått flertal internationella designpriser, bland annat i Red Dot Award som kallas designens Nobelpris.

Läs hela artikeln

Ny prisbelönt tappningskateter ser ut som en mascara
– design bryter tabut kring urinläckage

 

För många kvinnor är inkontinens ett vanligt men tabubelagt problem. Därför lanserar Coloplast en tappningskateter som ser ut som en mascara snarare än en sjukvårdsprodukt. Med sitt unika utseende bryter katetern tabu och gör den attraktivare för kvinnor att använda. SpeediCath® Compact Eve, som katetern heter har fått flertal internationella designpriser, bland annat i Red Dot Award som kallas designens Nobelpris.

En av tio kvinnor upplever veckovisa urinläckage men endast 25 procent av dem uppsöker läkare. En anledning till detta är att inkontinens är ett tabubelagt ämne. Enligt en europeisk studie genomförd av Coloplast, är ett icke-medicinskt utseende på tappningskatetrar en nyckel för att skapa acceptans hos användarna*.

– Om designen i sig är fantastisk kan det bli en ”conversation piece”, det vill säga något som i sig har kommunikationsvärde, vilket såklart sänker ribban för att vilja prata om det. Det är även så idag att våra livsstilsval och konsumtionsval är något vi vill visa upp för att markera identitet och tillhörighet och det är klart att en snygg design är mer attraktiv att använda ur ett identitetsperspektiv, säger Isse Smeds på Swedish Fashion Council.

SpeediCath® Compact Eve har belönats för sin design i Red Dot Award, som ibland kallas ”designernas Nobelpris”, men även i International Design Excellence Awards, Medical Design Excellence Awards och Gold Award.

– Många associerar utseendet hos en tappningskateter med sjukdom, vilket kanske inte alls passar in i ens självbild. Vi har tagit fram en tappningskateter som ska vara praktisk rent funktionellt, men som även ska passa in i användarnas vardag. Med sitt eleganta och diskreta utseende smälter den in med det övriga innehållet i en handväska. Vi hoppas också att dess nytänkande design kan göra att fler vågar prata öppet om sina kontinensproblem och på så sätt motverka tabut, säger Helena Lundkvist, marknadschef för kontinensprodukter på Coloplast Sverige.

Coloplast har även tidigare satsat på innovativ och banbrytande design, som när man med hjälp av forskning tog fram stomibandage i världens mest diskreta färg.
– Vi vill skapa bästa möjliga hjälpmedel för våra användare. Då handlar det inte bara om att se till funktionalitet, utan även deras livssituation i stort, deras känslor och upplevelser av att använda tappningskateter eller stomibandage. Där är utseende något som spelar stor roll för många kvinnor. Varför skulle en kateter inte kunna vara kvinnligt elegant? säger Helena Lundkvist.

* Källa: European Survey ”Women and IC” Jan 2015. För mer info om undersökningen och om kontinensproblem, se faktablad.

  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Stomi
1 dec 2015
Reportage: Idag vågar Rolf testa nya stomiprodukter

Reportage: Idag vågar Rolf testa nya stomiprodukter

Efter 46 år med stomi har Rolf Lindberg en minst sagt lång erfarenhet av stomivården och av olika produkter. Från att envist ha hållit fast i favoriten MC2000 under många år, har han idag testat många bandage och påsar där den senaste favoriten SenSura® Mio passar det aktiva livet på golfbanan perfekt.

Läs hela artikeln

Idag vågar Rolf testa nya stomiprodukter

Efter 46 år med stomi har Rolf Lindberg en minst sagt lång erfarenhet av stomivården och av olika produkter. Från att envist ha hållit fast i favoriten MC2000 under många år, har han idag testat många bandage och påsar där den senaste favoriten SenSura® Mio passar det aktiva livet på golfbanan perfekt.


Rolf har alltid levt ett aktivt liv och rest mycket. Vi når honom i hans lägenhet i Marbella i Spanien, där han spenderar halva året som golfande pensionär tillsammans med fru och vänner. Rolf blev sjuk i Crohns när han var 12 år och fick stomi som 24-åring. I början var det många operationer och problem med ärrbildning och bråck. Efter att stomin till slut flyttades till andra sidan blev han dock mycket bättre.
– Det har inte alltid gått på räls. Men om stomin funkar, så kan man leva som vem som helst. Det viktigaste är att man känner sig frisk och mår bra. Jag har gjort det jag velat göra och har levt ett bra liv.


Bättre med information idag 

 När Rolf opererades och fick sin stomi 1969 såg stomivården lite annorlunda ut. Efter operationen fick han några påsar, ett nummer av tidningen ILCO och skickades hem.


– Mer information än så fick vi inte. Det var lite tuffare då men man lär sig efterhand, säger Rolf.

Idag är sjukhusen bättre på att informera om vad det innebär att få stomi. Rolf har själv haft ett samarbete med en stomiterapeut på ett sjukhus och pratat med hennes patienter inför deras operationer. Främst med de som inte velat göra operationen, för dem har det varit skönt att prata med någon som varit i samma sits.


Bra produkter som blivit ännu bättre

Stomiprodukterna tycker Rolf har varit bra sedan start, men han har också sett många välkomna förbättringar genom åren. För honom blev det en stor skillnad när han hittade en hudskyddsring.


– Det var betydligt bättre och gjorde att det höll mer tätt. Jag använder fortfarande ring nummer 023250 från Coloplast. För mig har det också alltid varit viktigt med en påse som är enkel att tömma och som sitter direkt på huden tillsammans med en ring, säger Rolf. Under åren har Rolf testat många olika bandage och påsar, från både Coloplast och andra märken. Den senaste favoriten är SenSura® Mio, som han testat två påsar av och redan känner att detta är den han vill fortsätta med.

– Jag tycker att den känns jättebra. Och den passar mig bra för att den torkar så snabbt. Jag är ute och golfar fem till sex dagar i veckan när jag är i Spanien. Efter det duschar jag och då är det skönt att inte ha en blöt påse på magen efteråt. Och så slipper jag byta den så ofta, säger Rolf.

 

Vill du läsa fler historier som Rolfs? Få tidningen assistans gratis hem i brevlådan (3 nr/år)

 

Ville själv inte byta

Rolf kan dock förstå de som inte vågar testa andra produkter, trots att det kan finnas något som är bättre än det de har nu. Han höll nämligen själv länge fast vid en produkt: MC2000. Den slutade säljas i Sverige, vilket gjorde många av dess användare upprörda, så även Rolf.

– Jag var väldigt envis. Jag åkte till Coloplast i Danmark för att fråga varför de slutat att tillverka dem och det visade sig att de fanns kvar, men inte i Sverige. Så under flera år åkte jag till Köpenhamn och köpte från ett apotek där. Men det var inte hållbart. Till slut testade han en tidig version av SenSura®, som han hade fått ett prov av. Det visade sig vara en lyckträff, produkten var ännu bättre än hans tidigare favorit. Efter det har han vågat testa många olika produkter, vissa har varit väldigt bra och andra mindre bra. Favoriterna har dock varit olika versioner av SenSura och nu senast SenSura Mio. Att han fått hem information och provexemplar av nya produkter är en av anledningarna till att han vågat testa och därmed hittat produkter som ytterligare underlättat i vardagen.


Hjälp och stöd till andra

Rolf delar gärna med sig av sina erfarenheter och ger stöd och råd. Förutom samarbetet med en stomiterapeut har han även en brev- och mailväxling med en tjej i Finland med stomi. Hon sökte någon att prata med via ILCO och de har nu haft kontakt i flera år.

 

Rolf 2 scaled nyheter Assistans nr. 3 2015


Lär dig mer om:

Före operationen

Att leva med stomi

Efter operationen

Tidningen assistans (3 nr/år)

  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
  • Stomi
25 nov 2015
Pressmeddelande: Världsledande Coloplast ska bekämpa stomiläckage med löparskor

Pressmeddelande: Världsledande Coloplast ska bekämpa stomiläckage med löparskor

Åtta av tio stomiopererade med konvexa stomibandage upplever läckage. Därför introducerar nu Coloplast SenSura® Mio Convex – det första konvexa stomibandaget som helt anpassar sig efter kroppens rörelser och hudens former. Med inspiration från löparskons konstruktion, är SenSura® Mio Convex designad för att anpassa sig efter ojämna eller inbuktande områden runt stomin, och motverka risken för läckage.

Läs hela artikeln

Världsledande Coloplast ska bekämpa stomiläckage med löparskor

Åtta av tio stomiopererade med konvexa stomibandage upplever läckage. Därför introducerar nu Coloplast SenSura® Mio Convex – det första konvexa stomibandaget som helt anpassar sig efter kroppens rörelser och hudens former. Med inspiration från löparskons konstruktion, är SenSura® Mio Convex designad för att anpassa sig efter ojämna eller inbuktande områden runt stomin, och motverka risken för läckage. 

 
Så kallade konvexa skal används för stomier som är insjunkna i huden. Den kurvformade konstruktionen lägger ett tryck mot kroppen så att stomin skjuts fram och kan tömma sitt innehåll på ett bra sätt. Studier som Coloplast gjort visar dock att 76 procent av de som använder konvexa lösningar ändå upplever läckage trots att konvexiteten ska motverka just läckage. Anledningen är att dagens konvexa skal är stela och saknar flexibilitet nog att kunna följa de ärr och veck som 80 procent av alla stomiopererade har(2).


Se filmen som visar hur revolutionerande SenSura® Mio Convex fungerar.


– För att möta dessa utmaningar har vårt innovations- och designteam tittat på hur våra kroppar rör sig när de böjer och sträcker sig. Vi fann inspiration i andra saker som vi använder i vårt dagliga liv; till exempel löparskor som böjer sig och rör sig med våra fötter för att både ge flexibilitet och stabilitet för användaren, säger Rasmus Hannemann Møller, Vice President vid Products & Brands på Coloplast. 


SenSura® Mio Convex har ett anpassningsbart konvext skal med integrerade flexlinjer. Detta ger både den nödvändiga stabiliteten och stödet för att skjuta fram stomin, och flexibiliteten som gör att den kan anpassa sig efter kroppens former och rörelser. 86 procent av användarna upplever en god eller väldigt god komfort jämfört med liknande produkter och 83 procent känner sig säkra eller väldigt säkra i jämfört med andra produkter(3).


För att klara olikheterna och komplexiteten med inbuktande områden kommer SenSura® Mio Convex i tre olika modeller: Soft, Light och Deep. Prestandan hos de tre SenSura® Mio Convex skalen är dokumenterad i kliniska studier. Light och Deep visar minskad förekomst av läckage, förbättrad komfort och livskvalitet3. Soft visar minskad förekomst av läckage jämfört med platta produkter(4).

 

 

Stomiopererade Gitte kan känna sig trygg när hon gör det hon gillar mest


– Skillnaden är fantastisk. Jag känner mig friare och oroar mig mycket mindre för läckage, säger Gitte, en användare av SenSura Mio Convex Soft.

 

För mer information

Presskontakt: Anna Wallin, marknadschef stomi, Coloplast, tfn: 070- 635 42 84

Stomiopererade: Coloplast kundservice, tfn: 0300-332 56

 


 

Så tycker användarna om SenSura® Mio Convex:


”Modern och är luktfri!! Har fungerat absolut bäst sedan operation för sex veckor sedan.”
”Fantastisk, helt underbar produkt. Inga läckage, man tänker inte på stomin tack vare att man känner sig trygg!”
”Mycket fin påse. Skönt att Mio har fått en konvex platta, så att även jag kan använda en modern platta/påse.”
”Bästa påsen jag använt, känner mig tryggare med den.”
”Den kändes mjuk & trygg – och släppte inte ut lukt”
" Den följer mina rörelser. Perfekt! Det är så här en basplatta ska vara"

 

Sören vågar nu busa med sina barn - tack vare det nya konvexa stomibandaget

 


 

Kompletterar SenSura® Mio sortimentet – den mest diskreta stomipåsen någonsin


SenSura® Mio Convex har med sig alla fördelarna från SenSura® Mio, det första stomisortimentet någonsin som görs i ett mjukt textilmaterial och i en neutral, diskret grå nyans för att skapa en personlig look och känsla – samtidigt som den är mer diskret. Egenskaperna inkluderar även den elastiska häftan, den neutrala påsdesignen, cirkelfiltret och den nya klickkopplingen.

 

Med SenSura® Mio blir du av med sjukhus-looken och får istället ökad diskretion, då SenSura® Mio inte syns under några kläder – inte ens under vita. I de tester som gjorts upplever 77% att SenSura® Mio har totalt sett en väldigt bra eller bra diskretion5.

 

SenSura Mio Convex - konvexitet utan kompromiss

 

 

References:

1) Ostomy Life Study, 2014, N=4138 (UK, DE, FR, IT, NL, BE, SE, US, CA, AU, JP)

2) IMS study, 2010, N=2300 (US, UK, DE, FR)

3) Coloplast Clinical Study, CP232, N=127 (DK, NO, UK, IT, NL, FR)

4) Coloplast Clinical Study, CP241, N=38 (DK)

5) Coloplast Clinical Study, 2013

 

SenSura Mio Convex - ett nytt stomibandage med bevisad reduktion av läckage

 

 

SenSura Mio Convex - konvexitet utan kompromiss

 

 

Det nya stomibandagets flexlinjer gör att stomihäftan är stabil och flexibel på samma gång

 

Basplattans integrerade flexlinjer är inspirerade av löparskons förmåga att vara flexibel och stabil på samma gång.

  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
  • Stomi
25 sep 2015
Pressmeddelande: Över 1 miljon vågar inte prata om sin stomi - nu bryts tystnaden

Pressmeddelande: Över 1 miljon vågar inte prata om sin stomi - nu bryts tystnaden

Över hälften av de 2,5 miljoner människor som är stomiopererade känner att de måste dölja att de lever med stomi. Därför genomför den internationella stomiorganisationen (IOA) tillsammans med bloggare och Coloplast en global kampanj under Världsstomidagen för att hjälpa till att bryta tabut och skapa medvetenhet om livet med stomi.

Läs hela artikeln

Över 1 miljon vågar inte prata om sin stomi – nu bryts tystnaden


Över hälften av de 2,5 miljoner människor som är stomiopererade känner att de måste dölja att de lever med stomi. Därför genomför den internationella stomiorganisationen (IOA) tillsammans med bloggare och Coloplast en global kampanj under Världsstomidagen för att hjälpa till att bryta tabut och skapa medvetenhet om livet med stomi.


Varannan stomiopererad känner att de behöver dölja det faktum att de har en stomi. Det är antingen för privat, oattraktivt eller en känsla av att människor inte förstår. 70 % känner att de sticker ut som person*. De här omständigheterna avslöjar tabut som omger livet för människor med stomi, och att mer kan göras för att bryta tystnaden.

 

Vilken är din #MyOstomyStory?

Den internationella stomiorganisationen IOA (The International Ostomy Association), de prominenta bloggarna Jessica Grossman och Thaila Skye och Coloplast introducerar en digital kampanj för att engagera människor världen över att dela sina berättelser om livet med stomi. Initiativet är en del av Världsstomidagen den 3 oktober.
– Vi tror att alla har en historia att berätta och att dessa berättelser tillsammans kan skapa en bild av hur det är att leva med stomi, både bra och dåliga dagar. Förhoppningsvis kan den här kampanjen få de som fortfarande kämpar att känna sig mindre ensamma och inspirera alla till att leva det liv de vill, säger Ken Aukett, tidigare ordförande i den internationella stomiorganisationen IOA.
Alla, från personer med stomi och anhöriga, till vänner och vårdpersonal, uppmuntras att dela sina berättelser.

 

Hur delta?

Gå till Instagram, Twitter och/eller Facebook. Dela en bild, film, statusuppdatering eller post och inkludera #MyOstomyStory som tag. Vad du väljer att dela med dig av om ditt liv är upp till dig och det finns ingen begränsning i antal bidrag. Du kan se stomiberättelser från hela världen på www.coloplast.se/MyOstomyStory 
– Människor uppmuntras att dela vadhelst de känner för. Det kan vara deras största prestationer, vad de brinner för, vad som inspirerar dem eller vad de gör just nu. De kan skriva om det, ladda upp en bild eller till och med filma och dela videon, säger Jessica Grossman, Grundare av Uncover Ostomy.


Initiativet lanseras på Världsstomidagen den 3 oktober, och pågår under hela oktober. För mer information, besök www.coloplast.se/MyOstomyStory eller kontakta oss direkt.

 

 

Dela din stomiberättelse #MyOstomyStory

  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
  • Stomi
21 sep 2015
Coloplast laddar för ännu en stor lansering

Coloplast laddar för ännu en stor lansering

Konvexitet, flexibilitet och stabilitet blir ledord i Coloplast kommande lansering. - Vi kan bidra till minskat läckage för ett stort antal användare genom en unik kombination av stabilitet och flexibilitet i våra nya konvexa produkter, säger Anders Holm, vice president Products & Brands på Coloplast A/S.

Läs hela artikeln

Nya SenSura Mio Convex

- Coloplast laddar för ännu en stor lansering

 

Konvexitet utan kompromisser

Konvexitet, flexibilitet och stabilitet blir ledord i Coloplast kommande lansering.
- Vi kan bidra till minskat läckage för ett stort antal användare genom en unik kombination av stabilitet och flexibilitet i våra nya konvexa produkter, säger Anders Holm, vice president Products & Brands på Coloplast A/S.

Människor med stomi delar ett grundbehov och en önskan om att leva det liv de vill. Att ha rätt stomiprodukt gör mycket för att fylla det behovet.

- På Coloplast utmanar vi ständigt oss själva i det vi gör och hur vi tänker för att ge människor med stomi självförtroendet och friheten att leva ett aktivt och givande liv.

Vår nyaste innovation SenSura Mio var ett steg i denna pågående satsning och denna unika produkt fick oss att tro att vi kunde ta innovationen ännu längre och hjälpa ännu fler människor. De flesta produkter passar inte kroppen. Alla kroppar är olika och en stor utmaning är att skapa rätt passform mellan stomin och det peristomala området, för att undvika läckage, säger Anders Holm, vice president Products & Brands, Coloplast.

Läckage begränsar människor att leva det liv de vill. Vår forskning visade att människor som använder konvexa lösningar idag har fler läckageproblem än de som använder andra stomiprodukter. De nuvarande konvexa produkter som finns på marknaden fokuserar på att skapa ett tryck mot kroppen men då på bekostnad av flexibilitet och passform, vilket kan leda till läckage.

 

Utmaningen med att skapa rätt passform

- Vår ambition är att ändra den negativa trenden som finns kring konvexa lösningar idag. Vi vill utveckla en produkt som fokuserar på att skapa äkta passform genom stabilitet och flexibilitet, fortsätter Anders Holm.

Inbuktade peristomala områden, är väldigt svåra att hantera, för de är så olika. Vissa av dem har ärr, somliga har rynkor, veck, alla slags ojämnheter som man måste jämna ut. Stomier kan också vara indragna eller ligga i nivå med hudytan så de måste få hjälp med att skjutas fram.

Utmaningen är en flexibel produkt som stabiliserar området runt stomin så att den jämnar ut allt. När man böjer sig följer den ens rörelser och stannar där den måste stanna: på djupet.

 

Unika flexlinjer ger bättre passform

I flera månader studerade vi hur vår ryggrad böjer sig och hur skor böjer sig och hur dansare rör sig.

Vi studerade även naturen mycket. Efter många samtal med sköterskor och användare kom vi på en anpassningsbar lösning.

Genom att bygga in flexlinjer kan vi tillverka en produkt som kan böja sig med kroppen samtidigt som den ger stabilitet. Vi styr var den böjer sig medflexlinjerna, så att den inte böjer sig över mitten på stomin, utan istället runt stomin. Ännu bättre är att vi har data som visar att denna kombination ger en bättre passform och reducerar läckage.

 

En konvex passform för varje behov

Vidare säger Anders Holm att under vår forskning lärde vi oss att mångfalden av de inbuktande stomiområdena är mycket stor.
- Vi vill tänka nytt kring området konvexitet och inte erbjuda en enda konvex skalvariant. Genom att erbjuda fler lösningar så kan vi hjälpa fler människor.

När vi såg på problemet i stort definierade vi tre olika områden:

  1. De som bara behöver ett mjukt stöd som extra säkerhet.
  2. Ett lite djupare skal och lite mer stöd.
  3. Ett ännu djupare skal.

För varje typ har vi skapat en specifik version av den anpassningsbara plattan. Vi har ett "soft" skal, ett "light" skal och ett "deep" skal. Med de tre produktvarianterna kan vi förse användarna med en distinkt kombination av flexibilitet och stabilitet. Vi kan bidra till minskat läckage för ett stort antal användare, för de med mer traditionella konvexa produkter och för de allt fler som idag har platta produkter med upprepade läckage.

 

Ny anpassningsbar konvex med elastisk häfta

SenSura Mio elastisk häfta ger individuell passform och följer kroppsrörelserna, precis som de nya anpassningsbara skalen. Det ger en unik kombination som aldrig har setts förut.

Det faktum att vi har utvecklat inte bara ett, utan tre olika konvexa skal, ger människor möjligheten att hitta en produkt som passar deras individuella behov. Vi längtar efter att få göra denna unika produktserie tillgänglig för användarna.

- Vi tror att den underlättar användarnas liv och hjälper dem att leva som de vill. Bara genom äkta engagemang från mer än 120 Coloplastkollegor och med synpunkter och idéer från användare och över 300 stomiterapeuter i hela världen har vi lyckats lansera denna nya produkt på marknaden.

- Vi har återigen utvecklat en äkta revolutionerande produkt, avslutar Lars Rasmussen, koncernchef Coloplast A/S.

En produkt som hjälper tusentals människor, eftersom den inte kompromissar med flexibilitet och stabilitet.

 

 

SenSura Mio Convex - konvexitet utan kompromiss

                       

Tack vare de unika flexlinjerna kan SenSura Mio Convex böja sig med kroppen

samtidigt som den ger stabilitet.

 
     
  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
  • Stomi
10 jun 2015
Kokbok för stomiopererade vann kokboks-VM

Kokbok för stomiopererade vann kokboks-VM

Den 9 juni utnämndes den engelska versionen av kokboken ”Vissa har andra utvägar” till världens bästa digitala kokbok i Gourmand World Cookbook Awards. Chefsjuksköterskan Maria Gylfe från Danderyds sjukhus som gjort kokboken var på plats och tog emot priset i Yantai i Kina där tävlingen hölls.

Läs hela artikeln

Kokbok för stomiopererade vann kokboks-VM

Den 9 juni utnämndes den engelska versionen av kokboken ”Vissa har andra utvägar” till världens bästa digitala kokbok i Gourmand World Cookbook Awards. Chefsjuksköterskan Maria Gylfe från Danderyds sjukhus som gjort kokboken var på plats och tog emot priset i Yantai i Kina där tävlingen hölls.

– De första jag vill tacka är de modiga modellerna med stomi, som inleder varje kapitel i boken, sa Maria Gylfe i sitt tacktal till en stor publik via direktsändning i asiatisk TV. Hon tackade även sina sponsorer, sin fotograf Athina Strataki - ”en av världens bästa” - och alla kockar med flera som bidragit till det fantastiska resultatet.

 

Vann kokbokbranschens Oscarsgala eller VM

Gourmand World Cookbook Awards, som brukar kallas Oscarsgalan eller VM för kokböcker, gick av stapeln 9 juni i Kina. ”Vissa har andra utvägar” var nominerad och vann i kategorin ”Best Digital – Institutions-Free PDF”, kategorin boken redan vunnit i Sverige. I tävlingen konkurrerade den svenska kokboken med ett 70-tal andra bidrag från hela världen, bland annat en kokbok av Obamas dotter på tema skolmat. 

Idén att skapa en kokbok kom av den dagligen ställda frågan ”vad kan jag äta nu?”

– Vi och läkarna får liksom många andra inom vården ofta frågor om vad man kan äta efter att man stomiopererats. Vi insåg att svaren ofta blev vad man inte kunde äta, vilket inte är så inspirerande, säger Maria Gylfe.

 

Inte bara en kokbok

”Vissa har andra utvägar” är på många sätt mer än bara en kokbok. Boken är uppdelad i olika teman: energi, odlat, vardag, lånat, lärdom, gala, glädje och morgon. I varje tema får man möta en person som är stomiopererad som delar med sig av sina tips och råd. Personerna är dessutom modeller på de konstinspirerade bilderna där stomipåsen syns och är fint utsmyckad.

– Vi ville att boken skulle vara inspirerande och tillåtande. Egentligen kan man äta allt, man får bara tänka på hur man tillagar maten. Som att ta bort hinnor på citrusen eller göra sparrismos.

 

Tillgänglig för hela världen

Boken finns att ladda ner gratis från Danderyds sjukhus hemsida, den finns på svenska, engelska, finska, tyska och danska. Kokboken har tagits fram i samarbete med Coloplast och flera andra partners.


Foto: Athina Strataki


Kokbok för stomiopererade bäst i världen

  • Event
  • Urinblåsa & tarm
  • Vårdpersonal
Publiceringsdatum: 23 okt 2014
20 maj 2015

UTF konferens 20-22 maj 2015, Oslo, Norge

UTF är en nordisk förening och anordnar varje år en konferens för uroterapeuter.

Läs mer

I år kommer konferensen att äga rum i Oslo. Det kommer att bli ett välkomponerat vetenskapligt program med föredrag av såväl medlemmar som inbjudna föreläsare samt en företagsutställning med det senaste utbudet av hjälpmedel som intresserar uroterapeuter.

 

Läs mer på www.utfnordic.org

  • Urinblåsa & tarm
  • Nyheter
  • Privatpersoner
  • Vårdpersonal
1 apr 2015
Information om produktförbättring av Peristeen® vattenlavemang – ny konnektor

Information om produktförbättring av Peristeen® vattenlavemang – ny konnektor

Från och med april 2015 får Peristeen vattenlavemang ny förbättrad konnektor på på-sens lock (grå) och kontrollenheten (blå). Som ett resultat önskemål om förbättring av användare av produkten har vi gjort om konnektorerna för enklare fixering av slangen, för att undvika att dra för hårt och orsaka åverkan på anslutningarna.

Läs hela artikeln

Viktigt att veta är att den blå och grå konnektorn på slangen är oförändrad, och går att koppla till de nya konnektorerna på locket och kontrollenheten. Förbättringen gäller Peristeen vattenlavemang med artikelnummer 291210 och 291260.

 

I samtliga produktkartonger kommer det till en början medfölja information om förbättringen av konnektorerna.

 

Vid frågor, kontakta Coloplast kundservice 0300-332 56, eller mejla se@coloplast.com

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion