CC_END_Tävla om boken friluftsliv för ryggmärgsskada - Coloplast Sverige

Tävla om boken "Kajak och Skridskohandbok för dig med funktionsnedsättning"

Tävla och vinn!

Delta i tävlingen om boken "Kajak och Skridskohandbok för dig med funktionsnedsättning" av RG aktiv Rehabilitering. Boken kan vara till stor hjälp för såväl personer med funktionsnedsättning som deras anhöriga. Den är framtagen som utbildningsmaterial för ledare, men fungerar också som en praktisk guide med tips om exempelvis utrustning och förflyttningsteknik. Tävlingen är öppen till 24 april 2015. Läs mer om Friluftsliv med ryggmärgsskada
Stäng

Friluftsliv med ryggmärgsskada

Ryggmärgsskadade paddlar kajak

Det är en magisk naturupplevelse att glida fram över blanka isar eller bryta vattenytan med skrovet på en kajak. RG Aktiv Rehabilitering har under tre år arbetat för att skapa förutsättningar runtom i landet för att personer med rörelsehinder ska kunna få bättre tillgång till natur och friluftsliv. 

– Med specialutrustning och lite hjälp kan alla komma ut i naturen, även personer med en hög ryggmärgsskada. Man behöver varken ha vana eller vara vältränad för att komma igång. Framför allt skridskokälke är lätt att lära sig. För kajakpaddling behöver man av säkerhetsskäl börja med en introduktionskurs, men inte heller det är svårt, berättar Mats-Erik Bjerkefors, projektledare för friluftssatsningen.

Sex olika orter redan på 90-talet började RG Aktiv Rehabilitering med skidskokälkåkning och paddling för funktionshindrade i Stockholm. Men nu har man genom ett projekt finansierat av Allmänna arvsfonden dragit igång verksamhet med utbildade ledare på sex olika orter runtom i Sverige. Kanotklubbar, handikappföreningar eller Friluftsfrämjandet driver verksamheten på orterna. 

– Totalt har vi utbildat 30 ledare på de olika orterna. På varje ort finns också sex sitsar som används vid skridskokälkåkning och paddling, samt två specialkajaker som är extra stadiga och har extra stor sittbrunn. 
Kajakerna finns antingen som enmanskajaker eller tvåmanskajaker.  

– Är man nybörjare eller inte så stark i armarna passar det perfekt med en tvåmanskajak. Många kan sedan fortsätta med att paddla enmanskajak. 

Bra träning sedan i somras driver de olika föreningarna och klubbarna aktiviteterna helt själva, och intresset är stort. 

– Det är en fantastisk möjlighet för personer med funktionshinder att komma ut i naturen, framför allt på vintern då det kan vara svårt med utomhusaktiviteter om man sitter i rullstol. Dessutom är det en kick för självförtroende, bra träning och förflyttningsträning och en härlig, social aktivitet som man även kan ta med vänner och familj på.  


Fakta
Verksamhet finns i Malmö, Göteborg/Ljungskile, Linköping/Norrköping, Stockholm, Falun och Luleå.
För mer information om orterna, hur det går till och anmälan se www.rgaktivrehab.se eller www.facebook.com/rgfrilufts.

 
Tävla om boken
RG Aktiv Rehabilitering har också gett ut en bok ”Kajak och Skridskohandbok för dig med funktionsnedsättning”, som kan vara till stor hjälp för såväl personer med funktionsnedsättning som deras anhöriga. Den är framtagen som utbildningsmaterial för ledare, men fungerar också som en praktisk guide med tips om exempelvis utrustning och förflyttningsteknik. I formuläret intill kan du vara med och tävla om boken.

Stäng

Lämna ditt tävlingsbidrag

Tävlingen avslutas 24 april 2015. Lycka till!Personuppgifter


Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion

Du lämnar nu Coloplast webbsida

Klicka här för att gå vidare