Intimitet och sexualitet när du har kolostomi, ileostomi eller urostomi

Beställ hem en gratis broschyr om stomi och sexualitet.

Det är uppenbart att operationen förändrade din kropp och du har kanske inte vant dig vid förändringarna än. Det är mycket möjligt att de även är så för din partner. Men det är inte din stomi som avgör om du kan ha ett tillfredsställande sexliv eller andra betydelsefulla romantiska relationer. Läs om några tips här. 

vänner promenerar och pratar om stomiopererade

Prata om din stomi med din partner eller stomisköterska

Det är genom att prata om dina känslor rörande stomin, sjukdomen och operationen som du kommer att klara av det som känns svårt. Vem ska man prata med om sin stomi och vad man ska säga?
Stäng

Prata om din stomi

Författare

Annemette Bach, stomisjuksköterska, Danmark; Grethe Hansen, stomisjuksköterska, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut och sexolog, Sverige.

Många kanske undviker fysisk kontakt på grund av rädslan för att det kan leda till förväntningar eller krav som inte kan uppfyllas.     

Det är i princip inget som står i vägen för att ha ett bra sexliv efter en stomioperation. Att förlora lusten till sexuellt umgänge under sjukperioden och efter operation är något mycket naturligt. Men om du pratar om dina känslor om stomin, sjukdomen och operationen kan det hjälpa dig att ta dig igenom denna svåra tid.

Prata med din stomiterapeut om intimitet i ditt liv

Prata med din stomiterapeut om alla dina problem - även problem relaterade till ditt intima liv.  Det kommer att hjälpa dig och ge dig en bra start. Din stomiterapeut är van vid att diskutera sådana frågor och kommer att kunna hjälpa dig på många sätt, med både råd och tillbehör.

Det är viktigt att konsultera kirurgen före operationen om behovet av att bevara ändtarmen och riskerna förknippade med det.

Prata med din partner om din stomi

Prata öppet och ärligt med din partner. Även om du känner dig generad till att börja med, kan du vara nästan helt säker på att det bara kommer att fördjupa respekten och tilliten ni känner för varandra.

Även om du kanske inte har någon energi eller tycker att det är svårt att starta ditt sexliv på grund av trötthet, rädsla för smärta eller till följd av flera mentala hinder, är det fortfarande viktigt att behålla närheten och den fysiska kontakten med din partner, utan att det nödvändigtvis behöver leda till sexuellt umgänge.

Hur berättar man om sin stomi för en ny partner?

Tanken på en framtida intim relation kan tyckas oroväckande för en stomiopererad utan partner. När kan det vara lämpligt att berätta om din stomi? Tidigt i förhållandet, för att vara säker på att partnern inte känner sig lurad? Eller senare, med risk för att den intima stämningen förstörs? Det kan vara svårt att öppna sig om ämnet.

Att förbereda sig inför situationen och fundera över vad du ska säga kan vara en god idé så att du är redo när den inträffar, eftersom det kan vara svårt att vara den som tar initiativ till ett sådant samtal.  

Men kom alltid ihåg att du är så mycket mer än en stomipatient. Genom att visa detta för din partner ser du till att stomin aldrig blir ett så stort problem att det påverkar din relation.

Patientföreningar för kolostomi och ileostomi

Slutligen, inget hjälper bättre än att prata med någon som verkligen förstår vad du upplever. Via din lokala patientförening  kan du möta andra stomiopererade och få nyttiga tips, inspiration och personligt stöd. Prata med din stomiterapeut om relevanta stödgrupper som du kan kontakta. 

Stäng
vänner tar en öl och pratar

Vänja sig vid en förändrad kropp efter en stomioperation

Efter en stomioperation är det naturligt att oroa sig över kroppens utseende. Läs om vad du kan göra för att vänja dig vid din nya kropp. Praktiska tips för att leva med en stomi
Stäng

Praktiska tips för att leva med en stomi

Författare

Annemette Bach, stomisjuksköterska, Danmark; Grethe Hansen, stomisjuksköterska, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut och sexolog, Sverige.

Efter en stomioperation är det naturligt att oroa sig över sin kropps utseende. En radikal förändring av kroppen, rädslan för en allvarlig sjukdom, sjukhusvistelse och själva operationen är alla tillsammans en enorm känslomässig belastning. Det kan ta tid att vänja sig vid de fysiska förändringarna och du kanske känner dig mindre attraktiv som följd av detta. Även om det kan kännas som en utmaning kommer du att må bättre när du accepterar detta som en del av den du är. Detsamma gäller din partner. Ditt liv styrs inte av din stomi utan av dina behov, som fortfarande kan uppfyllas.

Fokusera på din partners behov

Försök att acceptera att det är okej om det tar lite tid för ditt intima liv att bli lika bra som det var tidigare. Undvik att sätta press på varandra. Det tar tid att anpassa sig, men de flesta människor kan återfå ett hälsosamt sexliv. Om du dessutom fokuserar på din partners behov, inte bara på dina egna, så kommer många av dina bekymmer att  försvinna av sig själva.

Intimitet är mer än sex – även när du har en stomi

Kom ihåg att intimitet är mycket mer än samlag, och kan vara tillfredsställande och roligt i sig självt. Ta er tid att njuta av att röra vid varandra, hålla om varandra, kramas och pussas, med tiden känns det kanske helt naturligt med samlag igen.

Hur gör man för att känna sig bekväm när man berättar om sin stomi för en ny partner?

De flesta stomiopererade tycker att det är minst komplicerat att ha samlag i sitt eget hem. Rädslan för att bli avvisad är något nästan alla måste hantera. Kom ihåg att även de som inte är stomiopererade blir avvisade. Risken att träffa en person som avvisar dig, utan att veta att du har stomi, finns också. Detta kan vara en person som skräms av något nytt och annorlunda.  Fundera över hur troligt det skulle vara att förhållandet skulle ha fungerat, även om du inte var stomiopererad.

Vad händer med stomipåsen när du har samlag?

När man tänker på stomin och påsen kan det vara svårt att slappna av och ge sig hän sexuellt. Men sådana problem kan överkommas. Både stomin och påsen klarar av samlag. Det är viktigt att komma ihåg hur ditt sexliv var före operationen, så att du inte glömmer tidigare problem, och skyller på stomin. 

Läs mer om produkter och stomiunderkläder som är relevanta för den intima situationen här.

Stäng
Kvinna som ler

Fysiska förändringar efter en stomioperation

Intimitet och ett normalt kärleksförhållande kan återupptas efter stomioperationen. Hur och när beror på vilket slags operation som du har gått igenom. Läs om förändringarna efter en stomioperation och hur man kan hantera dem
Stäng

Fysiska förändringar efter en stomioperation

Referenser

Annemette Bach, stomisjuksköterska, Danmark; Grethe Hansen, stomisjuksköterska, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut och sexolog, Sverige.

Intimitet och ett normalt kärleksförhållande kan återupptas efter stomioperationen. Hur och när beror på vilket slags operation som du har gått igenom. Till exempel kan du känna obehag om rektum eller urinblåsan har tagits bort, och livmodern kan ha ändrat läge. Din känslighet kan förändras och du kanske känner av någon nivå av smärta. Gör dina egna erfarenheter – försiktigt steg för steg.  

Hur fungerar det med stomin?

Stomin är fullt kapabel att klara av att du återupptar ditt sexliv och operationsärret kommer inte att gå sönder. Sjukdomen du har opererats för är inte smittsam och risken för att den ska komma tillbaka är inte beroende av ditt sexliv. 

Kom ihåg att stomin ofta är som mest aktiv 1-1½  timme efter en måltid, så det kan vara en god idé att förbereda din partner på luftutsläppet, så att det inte förvirrar och stör er. 

Vad kan du göra för att din sexuella upplevelse ska bli ännu bättre?

Det kan hjälpa att prova olika sexuella positioner som förskjuter vikten från stomin, att stödja dig med en kudde och att använda glidmedel.

En del män kan ha svårt att behålla sin erektion efter stomioperationen på grund av skador på nerverna. Om du har det här problemet kan det vara bra att vara i en position där du är mindre fysiskt aktiv, eftersom detta kan förlänga erektionen. 

Förändringar i anatomin efter din stomioperation

De fysiska konsekvenserna av en stomioperation och dess inverkan på sexlivet beror på olika faktorer. Detta innebär att en del av de funktioner som rör sexlivet kan bli tillfälligt eller permanent skadade och därmed inte fungera som de tidigare gjorde. 

Det är viktigt att du får tillräckligt med information om din operation från sjukhuset. En teckning av operationen kan vara till hjälp. Om du upplever sexuella problem efter stomioperationen, är det viktigt att fastställa orsaken och att åtgärda problemet. 

Stäng

Kvinna sitter och ler

Underkläder för dig med stomi

Särskilda stomiunderkläder och badkläder som kan hjälpa dig att känna dig attraktiv och som samtidigt helt täcker din stomipåse finns i specialbutiker. Läs tips för män och kvinnor om underkläder och badkläder för stomi.
Stäng

Stomiunderkläder och badkläder

Referenser

Annemette Bach, stomisjuksköterska, Danmark; Grethe Hansen, stomisjuksköterska, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut och sexolog, Sverige.

Underkläder vid intima stunder

Under samlag kanske du känner att du vill täcka stomipåsen. Det finns flera olika typer av gördlar, både i spets och mer neutrala, som kan användas både till vadags och vid intima stunder. Man kan även ha på sig ett tajtare linne eller t-shirt som täcker stomipåsen.

Onlinebutiker som är specialister på underkläder och baddräkter

Att prova badkläder och underkläder är ju en hel vetenskap i sig. Visst kan det vara skönt att gå in i en butik där du vet att du har alla storlekar tillhands och där du faktiskt ser redan utanför provhytten om midjan var så hög som du trodde. Men det kan också vara skönt att prova hemma i lugn och ro. Många onlinebutiker har öppet köp även på badkläder, kolla villkoren på deras hemsida. Det är ju också betydligt större utbud online.

Stäng
Sensuar Mio

Stomiprodukter som kan vara till hjälp för dig

Det finns en hel del produkter tillgängliga som du kan använda när du har sex och som gör att du kan känna dig fri, avslappnad och kan njuta av intima stunder. Tips vid val av stomilösning inför sex.
Stäng

Stomiprodukter som kan vara till hjälp för dig.

Referenser

Annemette Bach, stomisjuksköterska, Danmark; Grethe Hansen, stomisjuksköterska, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut och sexolog, Sverige.

För att du ska kunna känna dig fri, avslappnad och kunna njuta av ditt sexliv kan du vidta några försiktighetsåtgärder och göra några överväganden som till exempel:

Stäng
mamma dotter preventivmedel

Preventivmedel för stomiopererade

Stomiopererade kan använda alla typer av preventivmedel. Men för vissa ileostomipatienter kan det behövas vissa förändringar. Läs om preventivmedel för stomiopererade
Stäng

Preventivmedel för stomiopererade

Referenser

Annemette Bach, stomisjuksköterska, Danmark; Grethe Hansen, stomisjuksköterska, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut och sexolog, Sverige.

Man bör fortsätta att använda preventivmedel på samma sätt som före operationen, om graviditet inte är ett långsiktigt mål. Läs mer om graviditet med en stomi här.

Preventivmedel för stomiopererade kvinnor

Stomiopererade kan använda alla typer av preventivmedel. Men för många ileostomipatienter är tarmpassagen så snabb att p-pillret inte tas upp i kroppen. P-piller är därför inte en säker metod för dig som har en ileostomi.

Stäng
gravid stomiopererad

Fertilitet och graviditet när man har en stomi

Du kan bli gravid efter en kolostomi-, ileostomi- eller urostomioperation. Läs om hur operationen kan ha en inverkan på din fertilitet och de olika stegen i din graviditet. Fertilitet och graviditet med stomi
Stäng

Fertilitet och graviditet med stomi

Referenser

Annemette Bach, stomisjuksköterska, Danmark; Grethe Hansen, stomisjuksköterska, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut och sexolog, Sverige.

Fertilitet och kirurgi

Särskilt för kvinnor:

  • En omfattande operation av blåsa – eller tarm kan leda till nedsatt fertilitet på grund av sammanväxningar eller om livmodern har ändrat läge.

Särskilt för män

  • Vid varje operation med risk för nervskador, bör du före operationen diskutera med din läkare möjligheterna att få din sperma deponerad i en spermabank. Detta görs i det fall du kanske senare vill ha barn.
  • Stress i relation till operation och behandling kan minska innehållet av det manliga könshormonet testosteron under en kort tid.
  • Så länge testiklarna förblir orörda under operationen, finns det ingen grund för hormonbehandling. 

Du kan få hjälp att bli gravid om du har en stomi

För både stomiopererade och andra ofrivilligt barnlösa finns det idag många olika alternativ. Kontakta din läkare för hjälp.

Stomiopererade har en normal graviditet

Att ha stomi förhindrar dig inte från att bära ett barn genom hela graviditeten och föda normalt. När magen växer brukar stomin helt enkelt följa bukens form när den förändras. 

I början av en graviditet

Att ha kontakt med en stomiterapeut i början av graviditeten kan vara en bra idé, då du på sikt behöver se över de stomiprodukter du använder.

I senare stadier av graviditeten 

I senare stadier av graviditeten kanske du behöver använda en spegel när du byter din påse. Förlossningen sker vanligtvis på normalt sätt. 

Kommer stomin att påverkan födseln?

Du kan föda utan risk för dig själv eller ditt barn. Stomin är inget hinder. 

Stäng
analsex stomi gör inte

Analsex efter stomioperation

Prata med din kirurg före operationen om behovet av att bevara ändtarmen och riskerna förknippade med det. Du avråds helt att ersätta ändtarmen med stomi för analsex. Analsex när man har en stomi
Stäng

Analsex efter stomioperation

Referenser

Annemette Bach, stomisjuksköterska, Danmark; Grethe Hansen, stomisjuksköterska, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut och sexolog, Sverige.

Det är viktigt att konsultera kirurgen före operationen om behovet av att bevara ändtarmen och riskerna förknippade med det. 

Det är inte säkert att använda stomin som ersättning av ändtarmen för analsex

Att ersätta ändtarmen med stomin avråds helt, eftersom det kan leda till blödningar och ärrbildning som kan orsaka problem och eventuellt medföra en ny stomioperation. 

Stäng
kvinna leende stomiopererad

Intimitetsrelaterade komplikationer för kvinnor med en stomi

Läs om potentiella komplikationer för kvinnor när det gäller intimitet och sexualitet efter en stomioperation. Potentiella problem för kvinnor efter en stomioperation
Stäng

Potentiella komplikationer för kvinnor

Referenser

Annemette Bach, stomisjuksköterska, Danmark; Grethe Hansen, stomisjuksköterska, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut och sexolog, Sverige.

Att ha en stomi och känna smärta vid samlag

Smärta kan ha en inverkan på den sexuella stimuleringen och efter upprepade försök, kan oron inför smärta äventyra glädjen och spontaniteten i sexlivet. Därför är det viktigt att hitta en lösning på de smärtor du upplever. Prata med din stomiterapeut om smärtan och dina erfarenheter. Det finns olika smärtstillande geler som du kan använda och även olika övningar som kan hjälpa dig.

Om slidan känns för trång

Om slidan känns för trång kan utvidgning hjälpa. Det enklaste sättet att göra detta är genom att föra in ett finger i slidan. Efter detta kan utvidgningen gradvis ökas med två eller tre fingrar. Detta kan du eller din partner göra. Det går också att köpa dilatatorer i olika storlekar som kan hjälpa till med att vidga och utöka slidan. Om du känner dig osäker över att göra detta själv är det också möjligt att göra det hos läkare/gynekolog. 

Om slidan känns torr efter din stomioperation

Suppositorier, vattenbaserat glidmedel eller saliv på ett finger, kan hjälpa till att lindra torrhet i slidan. Glidmedel kan köpas på apoteket. Glidmedlet, som företrädesvis bör vara vattenbaserat och utan tillsatser, appliceras på penis och området runt slidans öppning.

Ökade flytningar kan vara en bieffekt efter en stomioperation

Det finns olika sätt att lösa problemen med ökade flytningar - beroende på hur stort problemet är. För en del räcker det med trosskydd. För andra är det nödvändigt att diskutera suppositorier eller sköljningar. Diskutera detta med din läkare. Det kan dessutom hjälpa att stärka muskulaturen i bäckenet genom att göra regelbunden bäckenbottenträning. Ta upp detta med en sjukgymnast. I sällsynta fall kan ett kirurgiskt ingrepp vara nödvändigt.

Urinvägsproblem efter stomioperation

För alla som upplever svårigheter med att urinera är det viktigt att få vägledning av en sjukgymnast eller av andra som kan hjälpa till med rehabilitering av bäckenbottenmuskulaturen genom dagliga övningar.

En remiss till en läkare, urolog eller gynekolog kan dessutom vara relevant för att finna orsaken och eventuellt för att genom granskning och dialog avlägsna problemet.

När du använder toaletten är det viktigt att du tar dig tid att tömma blåsan. Det är också viktigt att komma ihåg att blåsan bäst töms när du är avslappnad och inte genom tvång.

Stomipatienter upplever en förändrad känsel i klitoris

Nervbanor till klitoris kan ha skadats och känsligheten i klitoris kan därför ha förändrats. Det kan därför ta längre tid för vissa att bli sexuellt stimulerade. Området runt slidöppningen kan å andra sidan också bli alltför känslig, vilket kan resultera i att även den mjukaste beröringen kan kännas obehaglig eller smärtsam.

Att bli sexuellt stimulerad eller uppleva orgasm från andra ställen än klitoris är också ett alternativ. Om detta är något som är tidigare okänt kan det tränas upp eller upptäckas. Försök att utforska dig själv genom att onanera.

Biverkningar av cellgift och strålbehandling för stomiopererade

Eftervården kan ibland leda till biverkningar som kan påverka sexlivet. Cellgift kan påverka menstruationen på ett sådant sätt att den upphör under en kortare eller längre tid. Vissa typer av läkemedel kan påverka lusten till samlag. Strålbehandling kan, beroende på strålningsfältet, orsaka smärta och irritation av den vaginala slemhinnan. Ärrbildning kan inträffa efter strålbehandling, vilket kan leda till att vaginan blir oelastisk och den kan läka till den omgivande miljön. Det är viktigt att konsultera en läkare som du kan diskutera omfattningen av behandlingen och eventuella konsekvenser. 

Stäng
Man ler stomiopererad

Intimitetsrelaterade komplikationer för män med en stomi

Läs om potentiella komplikationer för män när det gäller intimitet och sexualitet efter en stomioperation. Potentiella intimitetsproblem för män
Stäng

Potentiella komplikationer för män

Referenser

Annemette Bach, stomisjuksköterska, Danmark; Grethe Hansen, stomisjuksköterska, Danmark; Elisabeth Aveborn, stomiterapeut, Sverige; Ina Berndtsson, stomiterapeut och sexolog, Sverige.

Den vanligaste upplevelsen är en defekt eller utebliven erektion eller problem med utlösningen.

Om erektionen är otillräcklig

En vakuumpump kan öka blodflödet inuti penis, därefter fästs en penisring och dras åt runt roten av penis. En stödkondom kan också användas.   

Avsaknad av erektion

En kirurgisk lösning är också möjlig – det är en permanent lösning. Medicinsk behandling kan också vara en lösning.  

Utebliven utlösning

Orsaken till utebliven ejakulation är nervskador som antingen innebär att utlösningar upphör eller att sperman trycks upp in i blåsan och sedan töms vid urinering. Detta gör att urinen ser lite konstig ut. Detta är helt ofarligt men mannen kommer inte längre att vara fullt fertil. De flesta män upplever inte någon förändring i den orgasmiska känslan, men för vissa kan detta mentalt framstå som genant. Man kan få en känsla av att man inte är en "riktig man". Det är därför viktigt att partnern ger ett positivt stöd. 

om du upplever en förändrad känslighet i penis efter din stomioperation

Som en följd av nervskada kan vissa uppleva en minskad känslighet i penis och pung, eller ökad känslighet som kan leda till att även mild kontakt är obehaglig eller smärtsam. 

Stomiopererade som upplever smärta vid erektion och utlösning

Smärta vid erektion och utlösning kan uppstå under en kort period efter operation av blåsa eller tarm, eller efter strålbehandling. Problemen kommer sannolikt att försvinna av sig själv inom kort. Detta är ofarligt och inte ett tecken på någon sjukdom. Behandling med läkemedel kan i vissa fall vara till hjälp. Diskutera detta med din läkare.  

Impotens efter stomioperation

Efter en tarmoperation är det endast ett fåtal som är permanent impotenta efter ett år.

Om du upplever problem låt dem inte slå ner dig. Kroppen behöver tid att återhämta sig efter en sådan väsentlig operation och kom ihåg att erektion, utlösning och orgasmer är oberoende av varandra; en man är fullt kapabel att nå fullständig tillfredsställelse utan en erektion.    

  • Försök att fastställa orsaken till impotensen. Hur mycket togs bort under operationen? En ledtråd till att det kretsar kring fysiska skador är att det aldrig, inte under din sömn, på morgonen eller vid onani finns några tecken på erektion. 
  • Fundera över om något i din vardag kan förändras. Är du utvilad eller trött före samlaget? Får du tillräckligt med fysisk eller mental stimulans? Hur är din och din partners relation rent allmänt? Konflikter påverkar potensen.
  • Tobak, alkohol och i vissa fall medicinering samt vissa kroniska sjukdomar kan öka risken för problem med potensen. 
  • Om du och din partner inte får några resultat av att kommunicera och tillsammans lösa problemen, kontakta då din läkare eller din stomiterapeut, för dialog och behandling, innan du låter det förstöra din relation. Vissa problem kan hanteras genom rådgivning och vägledning. Om detta inte räcker kan du också hänvisas till en sexolog och urolog. 

Olika stödmaterial finns och kan användas tillfälligt eller som en permanent lösning även när du har en stomi

En penisring eller en vanlig kondom som spänns runt roten av penis kan också avhjälpa problemet, eftersom det gör att blodet inte lämnar penis, förrän samlaget är över. Dessa lösningar kan emellertid endast användas under högst en halvtimme i taget.

Biverkningar av strålbehandling eller cellgift

Strålbehandling kan göra att blodet flyter långsammare, vilket gör det omöjligt att erhålla en normal erektion. Könsorganens känslighet kan även förändras. Dessa biverkningar kan utvecklas under det första året efter behandlingen. Cellgift kan på samma sätt göra att både erektionen och passionen avtar, men de återkommer efter en vecka eller två. Vissa typer av cellgift och läkemedel som förebygger illamående kan påverka hormonproduktionen. 

Det finns mycket få cellgiftsbehandlingar som kan orsaka bestående skador på nervsystemet som kan leda till att sperman töms i urinblåsan.     

Stäng
Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion