Står du inför en stomioperation?

Det är naturligt att du har många frågor före stomioperationen. I detta avsnitt kan du kanske få några svar. Du hittar information om olika typer av stomier, olika produkter som du kan använda och andra relevanta ämnen.

 


Information om stomi

Animerad bild på matsmältningssystemet

Att förstå ditt matsmältnings- och urinsystem

En kolostomi och ileostomi har med dina tarmar att göra och en urostomi har med ditt urinsystemet. Ett bra sätt att förstå hur din stomi fungerar är att ha grundläggande kunskaper om hur mat och dryck smälts av kroppen. Matsmältnings- och urinsystemet
Stäng

Att förstå ditt matsmältnings- och urinsystem

Matsmältningssystemet

MatsmältningssystemetMagen
När du äter mat, färdas maten längs ett långt, smalt rör som kallas matstrupen ned i magen. Här fördelas maten till mindre bitar och magsaften förvandlar den till vätska.

Tunntarmen
Resan fortsätter när innehållet i magen flyttas till tunntarmen (ileum), där matsmältningen avslutas. Din kropp absorberar näringsämnena som den behöver för energi, tillväxt och att bygga nya celler och skickar ut dessa i blodomloppet.

Tjocktarmen
När all näring har absorberats flyttas resterna till tjocktarmen (kolon), där din kropp absorberar mer vätska för att göra avföringen mer fast. Musklerna i kolon väggen trycker sedan fram avföringen till ändtarmen där den passerar ut ur kroppen genom ditt anus som avföring, med hjälp av slutmuskeln.

 

Urinsystemet

UrinsystemetUrin skapas av njurarna och färdas ned för två slangar som kallas urinledare till din urinblåsa. Urin produceras hela tiden, men lagras i din urinblåsa tills du känner att du behöver kissa. Urinen passerar sedan ut ur kroppen genom urinröret.

Stäng
Animerad bild på mage med stomi

Tre typer av stomi

Det finns tre typer av stomi som skapats för olika ändamål. Fortsätt läsa för att ta reda på var de brukar placeras och vad de används för. Stomityper
Stäng

Tre typer av stomi

De tre stomityperna är: Kolostomi, ileostomi och urostomi.

 

Kolostomi

KolostomiUnder en stomioperation tas en del av tjocktarmen upp genom buken för att bilda en stomi. En kolostomi skapas normalt på vänster sida av buken. Avföring i denna del av tarmen är fast och måste samlas upp i en stomipåse eftersom stomin inte har någon muskel som kan styra när avföringen kommer.

Det finns två typer av kolostomikirurgi: Kolostomi och loop-kolostomi.

Kolostomi
Om delar av din tjocktarm (kolon) eller rektum har tagits bort, tas den kvarvarande delen av tjocktarmen upp genom buken för att bilda en stomi. En kolostomi kan vara tillfällig eller permanent. Den tillfälliga stomin används i situationer där den sjuka delen av tarmen har tagits bort och den kvarvarande tarmen måste vila innan ändarna sammanfogas. Den permanenta lösningen väljs i situationer där det är för riskabelt eller omöjligt att sammanfoga de två delarna av tarmen.

Loop-kolostomi
Vid loop-kolostomi lyfts din tarm upp över hudnivån. Ett snitt görs i den exponerade tarmloopen och ändarna rullas sedan ned och sys fast på huden. Detta betyder att en loopstomi egentligen består av två stomier (dubbel stomi) som är sammanfogade. Loop-kolostomi brukar vara en tillfällig åtgärd som utförs i akuta situationer. Det kan även utföras för att skydda en kirurgisk sammanfogning i tarmen.

Ileostomi

IleostomiVid en ileostomioperation tas en del av din tunntarm som kallas ileum upp genom buken för att bilda stomin. En ileostomi skapas normalt i de fall där den nedre delen av tunntarmen är sjuk och görs normalt på höger sida av buken.

Avföring i denna del av tarmen är normalt flytande och måste samlas upp i en stomipåse eftersom stomin inte har någon muskel för att styra när avföringen kommer.

Det finns två typer av ileostomier:

Ileostomi
En ileostomi skapas när en del av din tjocktarm (kolon) tas bort (eller bara behöver vila) och änden av din tunntarm dras upp genom buken för att bilda en stomi. En ileostomi kan vara tillfällig eller permanent.

Den tillfälliga lösningen är relevant i situationer där den sjuka delen av tarmen har tagits bort och den kvarvarande delen måste vila innan ändarna sammanfogas. Den permanenta lösningen väljs i situationer där det är för riskabelt eller omöjligt att sammanfoga de två delarna av tarmen.

Loop-lileostomi
Vid loop-ileostomi dras en loop av tunntarmen upp genom buken ovanför hudplanet. Ett snitt görs i den exponerade tarmloopen och ändarna rullas sedan ned och sys fast på huden. Detta innebär att en loop-ileostomi egentligen består av två stomier som är sammanfogade.

Loop-ileostomin är normalt tillfällig och utförs för att skydda en kirurgisk sammanfogning i tarmen. Om den är tillfällig kommer den att stängas eller omvändas i en senare operation.

Urostomi


UrostomiOm din urinblåsa eller ditt urinsystem är skadat eller sjukt och du inte kan kissa på normalt sätt kommer du att behöva en urinavledning. Detta kallas en urostomi, ileal conduit eller Brickerblåsa.

En isolerad del av tarmen dras upp genom buken på höger sida av din mage och den andra änden sys ihop. Urinledarna lossas från urinblåsan och fästs vid den isolerade delen av tarmen. Eftersom denna del av tarmen är för liten för att fungera som behållare, och det inte finns någon muskel eller ventil som styr urinering behövs en urostomipåse för att samla upp urinen.

Stäng

Information om livsstil

Man och kvinna fikar

Undrar du hur din stomi kommer att påverka ditt dagliga liv?

Det tar tid att anpassa sig till ett liv med stomi. Men det finns ingen anledning varför det ska hindra dig att göra de flesta saker som du redan gör, inklusive sport och socialt liv. Dagligt liv med en stomi
Stäng

Undrar du hur din stomi kommer att påverka ditt dagliga liv?

Efter din stomioperation kommer du att behöva tid att återhämta dig. Detta är helt normalt och tiden som krävs varierar från person till person. Din stomi kommer att förändras under de första veckorna efter operation, både vad gäller storlek och flöde. Du kan även gå upp eller ned i vikt under dessa veckor.

Börja använda en stomipåse
När du har stomi betyder det att du inte har någon kontroll över din avföring och /eller urin. Detta betyder att du alltid behöver ha en stomipåse som samlar upp ditt flöde.

Vill du veta mer om hur du får tag på stomiprodukter i det landsting du bor, kontakta vår kundservice eller prata med din förskrivare.


Frisk hud
För att din påse ska sitta fast ordentligt är det mycket viktigt att du håller huden runt din stomi frisk. När påsen fästs ordentligt finns det ingen risk för lukt från din stomi och mindre risk för hudirritation. Innan du lämnar sjukhuset kommer du att få utbildning i att välja och använda ditt stomibandage och vårda din hud. Broschyren Din guide till frisk hud kan vara en hjälp på vägen.

Vad gäller för mat och dryck?
Generellt sett kan du äta och dricka som vanligt. Pröva dig fram och se hur din stomi reagerar på olika typer av mat. Din stomisjuksköterska, kirurg eller läkare råder dig om du ska vidta särskilda åtgärder.

Generellt sett är din stomi inget hinder för arbete, socialt liv, sport, resor eller andra aktiviteter. Ditt allmänna hälsotillstånd – fysiskt och mentalt – spelar en stor roll när det gäller din livskvalitet efter din stomioperation.

Prata om det
Prata om detAtt prata med någon annan som verkligen förstår vad du upplever kan kännas tryggt. Du är verkligen inte ensam – det finns 1,9 miljoner människor i världen med stomi. Via din lokala patientförening kan du möta andra stomiopererade och få nyttiga tips, inspiration och personligt stöd.

Stäng
Man och kvinna i soffa

Intimitet och graviditet med stomi

En stomi kan påverka din kroppsuppfattning, men den behöver inte påverka relationen med din partner eller eventuell graviditet. Fortsätt läsa för att få enkla, praktiska råd om att leva med stomi. Intimitet med stomi
Stäng

Intimitet och graviditet med stomi

Efter stomioperation är det naturligt att du är orolig för kroppens utseende. Det kan ta tid att vänja sig vid de fysiska förändringarna och du kanske känner dig mindre attraktiv som följd av detta. Det kan vara en utmaning men det är viktigt att acceptera det som en del av den du är.

Vad händer med intimiteten?
Intimitet och ett normalt kärleksförhållande kan återupptas efter stomioperation. Hur och när beror på typen av operation som du har gått igenom. Impotens och/eller obehag kan förekomma om rektum eller urinblåsan har tagits bort (kvinnor kan också påverkas av detta).

Det är viktigt att prata med din partner och inte känna dig alltför självmedveten p.g.a. operationen. Det är också viktigt att prata med din stomisjuksköterska som är van vid att diskutera de bekymmer som du upplever och kan hjälpa dig på många sätt. Det finns också flera smidiga tips och tricks för att klara av vardagliga hinder. Till exempel kan du anpassa underkläder så att de bärs som en tub runt kroppen och täcker påsen, eller att använda minipåsar för intima situationer.

Kan jag få barn?
Mor och son lekerKort och gott, ja. Att ha stomi förhindrar inte att en kvinna bär ett barn under hela graviditeten och föder normalt. När magen växer brukar stomin helt enkelt följa bukens form när den förändras. I senare stadier av graviditeten kanske du behöver använda en spegel när du byter din påse. Förlossningen sker på normalt sätt.

Prata om det
Det finns inget som är tryggare än någon som verkligen förstår vad du upplever. Via din lokala patientförening kan du möta andra stomiopererade och få nyttiga tips, inspiration och personligt stöd.

 

Vill du veta mer kan broschyren Stomi och sexualitet vara en hjälp på vägen.

Stäng
kvinna sätter på ett stomibandage

Varför behöver jag bära en stomipåse?

En stomipåse krävs för att samla upp avföring och/eller urin från din stomi på ett säkert och behändigt sätt. Hur ofta du tömmer eller byter din påse varierar beroende på om du har en kolostomi, ileostomi eller urostomi. Praktisk information om att använda stomipåse
Stäng

Varför behöver jag använda en stomipåse?

Vilken typ av stomi du än har, måste all avföring och/eller urin från stomin samlas upp på ett säkert och behändigt sätt. Därför använder du en stomipåse. Dessa är utformade för att fästas på huden runt din stomi och samla upp avföring och/eller urin .

Säker och diskret

Vilken sorts stomipåse du använder beror på om du har kolostomi, ileostomi eller urostomi. Din stomisjuksköterska visar dig vilken stomipåse som passar dig bäst, men majoriteten av alla påsar är säkra och diskreta. Ingen kommer att veta att du använder en stomipåse om du inte väljer att berätta för dem.

Till en början kan det vara svårt att acceptera att du måste ha en stomipåse på magen, men du kommer snart att förstå att det är möjligt att leva på samma sätt som du gjorde förr.

Byta stomipåse

Hur ofta du byter eller tömmer din påse varierar beroende på vilken typ av stomi du har:

  • Kolostomi: Påsen måste bytas mellan en och tre gånger om dagen, beroende på mängden avföring.
  • Ileostomi: Påsen måste tömmas flera gånger om dagen.
  • Urostomi: Påsen måste tömmas flera gånger om dagen. Under natten kan en urostomipåse eller litet urostomi-bandage fästas vid en nattpåse så att du inte behöver stiga upp för att tömma din påse.

    Se en interaktiv informationsfilm
Stäng
Applicerar stomipåsen

Hur du applicerar stomipåsen

Att kunna applicera din stomipåse korrekt är ett viktigt första steg mot att lära dig ta hand om din stomi. Applicera stomipåsen korrekt
Stäng

Hur du applicerar stomipåsen

När du har stomi, förs urin och/eller avföring direkt ned i stomipåsen. För att undvika läckage eller hudirritation är det mycket viktigt att du lär dig att applicera stomipåsen ordentligt mot huden.

En korrekt passform är nyckeln
Den häftande delen av stomibandaget fästs runt stomin och hålet i häftan sluter tätt runt stomin.

Din stomisjuksköterska hjälper dig att hitta den bästa produkten för dig och visar dig hur du applicerar och tar bort påsen på rätt sätt.

Se en interaktiv informationsfilm 

Stäng

Olika typer av stomipåsar

SenSura® Mio

Kolostomi

Med en kolostomi behöver du i de flesta fall en sluten påse. Läs mer om kolostomipåsar
Stäng

Kolostomi-bandage

Med en kolostomi behöver du i de flesta fall en sluten påse. Men om avföringen från din stomi är lösare kan en tömbar påse vara bättre. Du kanske vill byta den klara påsen du fick direkt efter din operationen till en ogenomskinlig påse, vilken också kan vara mindre. Även om du har fått en ändkolostomi kanske du kan använda en stomiplugg eller irrigation. 


Det finns två typer av bandagesystem:  

  • 1-delssystem 
    Består av en stomipåse med integrerad häftande basplatta som passar tätt runt din stomi.
  • 2-delssystem
    Med 2-delssystemet är stomipåsen separat från den häftande basplattan och de två delarna sätts säkert samman genom en mekanisk koppling eller en häftkoppling. Detta betyder att du inte behöver ta bort den häftande basplattan från stomin varje gång du byter påse. 

Se alla stomipåsar här

Stäng
SenSura 1-dels tömbar

Ileostomi

Med en ileostomi behöver du i de flesta fall en tömbar påse. Lär dig mer om ileostomipåsar
Stäng

Ileostomi-bandage

Med en ileostomi behöver du i de flesta fall en tömbar påse. Du kanske vill byta den klara påsen du fick direkt efter din operationen till en ogenomskinlig påse, vilken också kan vara mindre 

Det finns två typer av bandagesystem: 

  • 1-delssystem
    Består av en stomipåse med integrerad häftande basplatta som passar tätt runt din stomi.
  • 2-delssystem
    Med 2-delssystemet är stomipåsen separat från den häftande basplattan och de två delarna sätts säkert samman genom en mekanisk koppling eller en häftkoppling. Detta betyder att du inte behöver ta bort den häftande basplattan från stomin varje gång du byter påse. 

Se alla stomipåsar här

Stäng
SenSura Click urostomi

Urostomi

Urostomipåsar har en tapp för en enkel tömning av urinen. Lär dig mer om urostomi
Stäng

Urostomi-bandage

Det finns många olika typer av påsar att välja mellan, och din stomiterapeut kommer att hjälpa dig att välja den mest lämpliga. Du kanske vill byta den klara påsen du fick direkt efter din operationen till en ogenomskinlig påse, som finns i mindre storlekar. Du kanske även vill använda en nattpåse när du kommer hem.  

Det finns två typer av bandagesystem: 

  • 1-delssystem
    Består av en stomipåse med integrerad häftande basplatta som passar tätt runt din stomi.
  • 2-delssystem
    Med 2-delssystemet är stomipåsen separat från den häftande basplattan och de två delarna sätts säkert samman genom en mekanisk koppling eller en häftkoppling. Detta betyder att du inte behöver ta bort den häftande basplattan från stomin varje gång du byter påse. 

Se alla stomipåsar här

Stäng

Stöd redan från första början

Två kvinnor ler - Coloplast assistans

Coloplast® Care

Coloplast Care är en service som utvecklats av Coloplast för att ge dig med stomi det stöd och den information du behöver. Läs mer om Coloplast Care
Stäng

Stöd redan från första början

Coloplast® assistans - en kostnadsfri service för dig som är stomiopererad

Genom handfasta tips och råd, tydliga guider och personlig rådgivning hjälper vi till att ge dig en trygg och säker användning av din produkt. En personlig rådgivare stöttar dig också i livsstilsrelaterade frågor som kan uppstå i vardagen. Coloplast assistans är en kostnadsfri service som ger stöd och råd till dig som är stomiopererad, anhörig eller står inför en stomioperation.

Med Coloplast assistans får du:

  • Möjlighet till rådgivning varje vardag mellan kl 8-16.30
  • Löpande tips och tricks för att underlätta ditt stomiliv
  • Skräddarsydd information utifrån din stomityp
  • Hjälp att ta kontroll över din situation
  • Tidningen assistans som utkommer 3ggr/år

 

 

 

Läs mer om vår omtyckta tidning ”assistans”

Som stomiopererad har man ofta många frågor och funderingar kring olika saker som rör stomin. Då kan det vara till både glädje och hjälp att få läsa om andras erfarenheter och synpunkter. Tidningen ”assistans” utkommer med 3 nummer per år och har gjort det sedan tidigt 90-tal. Tidningen är mycket uppskattad framförallt för de inspirerande artiklarna med människor som lever med stomi och har valt att dela med sig av sina livshistorier.

Vi pratar varje dag med människor som lever med stomi och har under åren fått mycket frågor, funderingar och tips kring hur man kan leva med stomi. I tidningen delar vi med oss av våra erfarenheter, andras erfarenheter och belyser olika problemställningar.

 

 

 

 

Gå in på stomi-assistans.se för att anmäla dig redan idag eller ring oss på tel. 0300-332 56.

Bli medlem nu

Stäng

Berättelser från stomiopererade

Man på båt

Mogens berättelse

”Jag var lite chockerad när jag först fick stomin. Jag kände bara två personer som hade stomi och båda hade dött, därför trodde jag att jag också skulle dö. Det fick mig att tänka att jag ville njuta av livet så länge som möjligt. Det var år 1997. Det var lite svårt att återuppta mina fritidsintressen i början, speciellt att simma, på grund av tanken att gå runt i omklädningsrummet och så vidare. Men jag berättade att jag hade opererats och nu tänker ingen på påsen längre, inte ens jag själv. Till och med när vi sitter i bastun och stomin ger ifrån sig ett ljud – vi skrattar bara.”
Mogens

Hennings berättelse

”Efter min operation vaknade jag nästa morgon och upptäckte snabbt att jag hade en påse på min mage. Jag var inte direkt chockad, men det kändes lite konstigt. Jag undrade: "Kommer den att vara kvar där?" När jag förstod att stomin var för resten av livet slutade jag tycka synd om mig själv eftersom jag visste att jag måste leva med den och göra det bästa av situationen. Idag har jag inga problem med min stomi och pratar om det med alla som vill lyssna. Jag byter påsen på golfbanan – till och med vid papperskorgen om det behövs.”
Henning

Stäng

Gratis prover - gratis frakt

Tack för din beställning

Kvitto

Se skrivbordsversion